Κόσμος

Η ΕΕ δεν είναι “κάνουλα” κυρώσεων στη Ρωσία, δηλώνει ο Ιταλός υπ. Εξωτερικών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι "κάνουλα" κυρώσεων και αυτές σε βάρος της Ρωσίας πρέπει να είναι "αναλογικές και αναστρέψιμες", δήλωσε σήμερα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι.

“Η ΕΕ δεν είναι κάνουλα κυρώσεων. Οι κυρώσεις είναι ένα εργαλείο, αλλά για να καταλήξεις σε μια πολιτική λύση”, δήλωσε σε συνάντησή του με τους ανταποκριτές του ξένου Τύπου στη Ρώμη.

“Οι κυρώσεις είναι ένα αναγκαίο κακό αλλά δεν αποτελούν αυτόματα τη λύση”, πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι η Ιταλία είχε το μερίδιό της στο θέμα αυτό, “με πλήρη διαφάνεια”, παρότι υπέστη τις συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο.
“Δεν βρισκόμαστε σε ένα νέο ψυχρό πόλεμο, τον οποίο ούτε καν θέλουμε να σκεφτούμε”, δήλωσε επίσης επιμένοντας στην ανάγκη να διατηρηθούν “ανοικτοί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας”. Ωστόσο, “δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε μια πραγματικότητα, την παραβίαση της κυριαρχίας μιας χώρας”.

Υπό αυτές τις συνθήκες, “τα βήματα προς τη διεξαγωγή διαλόγου εξαρτώνται από το κατά πόσο η Ρωσία είναι διαθέσιμη να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ” που υπογράφηκαν τον Σεπτέμβριο και προβλέπουν κυρίως την κατάπαυση του πυρός, πρόσθεσε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

Διαφορετικά, οι εκκλήσεις για διάλογο κινδυνεύουν να γίνουν “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”, υπογράμμισε. Ο Τζεντιλόνι διευκρίνισε ότι συνάντησε αυτή την εβδομάδα στην Βασιλεία της Ελβετίας τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος τον ενημέρωσε για τη βούληση της Ρωσίας να σεβαστεί τις συμφωνίες αυτές. Αν η Μόσχα επιδείξει σοβαρότητα και εφαρμόσει τις συμφωνίες αυτές, τότε πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα οι κυρώσεις να είναι “αναστρέψιμες και ανάλογες με την κατάσταση επί του πεδίου”.

Η ουκρανική προεδρία και οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν σήμερα την πλήρη κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία από την 9η Δεκεμβρίου, σε μια νέα προσπάθεια για τον τερματισμό των πολύμηνων αιματηρών μαχών.

Οι προηγούμενες εκεχειρίες, ανάμεσά τους αυτή που ακολούθησε τις συμφωνίες του Μινσκ της 5ης Σεπτεμβρίου, δεν κατέληξαν στον τερματισμό των μαχών στην ανατολική Ουκρανία. Περισσότεροι από 4.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των συγκρούσεων τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε αυτοκτονία φέρεται να αποδίδεται ο μυστηριώδης θάνατος του 35χρονου στην Ιταλία - «Έτρεχε προς το αεροπλάνο και τον ρούφηξε ο κινητήρας»
Ο 35χρονος Andrea Russo φέρεται να είχε σχεδιάσει την αυτοκτονία του - Αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν να τρέχει προς το αεροπλάνο λίγο πριν βρει τραγικό θάνατο στο Μπέργκαμο
Αεροσκάφη φαίνονται στο αεροδρόμιο του Μπέργκαμο, μετά την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των πτήσεων, όταν ένα άτομο έχασε τη ζωή του στον διάδρομο κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών απογείωσης
Μπαϊράκι Χάφταρ: Τα καψόνια στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στη Βεγγάζη – Όλο το παρασκήνιο
Αφού ο Χάφταρ ανακοίνωσε ότι η συνάντηση θα γινόταν με τους υπουργούς της κυβέρνησής του, ο επίτροπος Μπρούνερ ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει επίσημα την κυβέρνηση της Βεγγάζης, πράγμα που εξόργισε τον κυβερνήτη της ανατολικής Λιβύης
Ο Χαλίφα Χάφταρ 24