Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Η επίσκεψη της Αναλένα Μπέρμποκ στο Κίεβο «έλιωσε τον πάγο» ανάμεσα σε Ουκρανία και Γερμανία

Η επίσκεψη της Αναλένα Μπέρμποκ στο Κίεβο «έλιωσε τον πάγο» ανάμεσα σε Ουκρανία και Γερμανία

Η Ουκρανία καλωσόρισε αυτό που αποκάλεσε ένα “ιστορικό σημείο καμπής” καθώς η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επισκέφθηκε σήμερα το Κίεβο υποστηρίζοντας το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διακοπή των ενεργειακών δεσμών με τη Ρωσία.

Η Μπέρμποκ είναι η πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης που επισκέπτεται την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς και οι δύο χώρες προσπαθούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους έπειτα από διαφωνίες για θέματα όπως οι προμήθειες όπλων και οι κυρώσεις. Η Γερμανία στηρίζει ένα εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου και η Μπέρμποκ είπε πως έχει σκοπό να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας στο μηδέν, προσθέτοντας “και αυτό θα μείνει έτσι για πάντα”.

Ακολουθώντας τα βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, η Μπέρμποκ ανακοίνωσε επίσης ότι ανοίγει και πάλι η γερμανική πρεσβεία στην ουκρανική πρωτεύουσα, σε μια συμβολική ψήφο εμπιστοσύνης μετά την απομάκρυνση των διπλωματών της νωρίτερα.

Η Μπέρμποκ, που επισκέφθηκε το Κίεβο μαζί με τον Ολλανδό ομόλογό της, δήλωσε πως οι δύο χώρες θα παράσχουν 12 οβιδοβόλα στην Ουκρανία και πως η εκπαίδευση για τη χρήση τους θα ξεκινήσει αμέσως.

“Το γεγονός πως η Γερμανία υποστηρίζει την ειρήνη, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας είναι ένα μεγάλο ιστορικό σημείο καμπής και είμαι ευγνώμων στη γερμανική κυβέρνηση για αυτή τη θέση”, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Γερμανία για την αλλαγή της στάσης της σε μια σειρά από θέματα. Είδαμε την πρώτη ρωσική ρουκέτα να χτυπάει το Κίεβο στις 24 Φεβρουαρίου και χτύπησε επίσης την παραδοσιακή πολιτική της Γερμανίας για τη Ρωσία”, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Παρέθεσε ως παραδείγματα την αλλαγή της στάσης της Γερμανίας όσον αφορά την προμήθεια όπλων και την υποστήριξή της για το πετρελαϊκό εμπάργκο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Κίεβο και το Βερολίνο είχαν αγκάθια. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν διστακτικός στο να επισκεφθεί την Ουκρανία αφού το Κίεβο δεν ήταν πρόθυμο να δεχθεί τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο Σταϊνμάιερ, σύμμαχος του Σολτς στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, δεν είναι δημοφιλής στο Κίεβο επειδή συνδέεται με μια πολιτική που είχε νωρίτερα η Γερμανία η οποία επιδίωκε στενές εμπορικές και άλλες σχέσεις με τη Ρωσία του Πούτιν.

Ο Αντρίι Μέλνικ, πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο, είχε αποκαλέσει τους λόγους του Σολτς εκείνου ενός “προσβεβλημένου λουκάνικου” αφήνοντας να εννοηθεί ότι συμπεριφερόταν σαν ένα νευρικό παιδί.

Ο Σολτς σχεδιάζει τώρα ένα ταξίδι μετά την πρόσκληση που απηύθυνε σε εκείνον και στον Σταϊνμάιερ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πηγή: Reuters / AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις