Κόσμος

Η επιστροφή των… μαμούθ! Έγινε το πρώτο “βήμα”

Στο πρώτο βήμα για τη «νεκρανάσταση» του μαμούθ, μετά από χιλιάδες χρόνια που έχει εξαφανισθεί από προσώπου Γης, προχωρούν γενετιστές στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι σε δύο περίπου χρόνια θα δημιουργηθεί το πρώτο υβρίδιο μαμούθ-ελέφαντα.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο απώτερος στόχος, μετά από κάποια χρόνια, θα είναι η πλήρης αναγέννηση ενός καθαρού μαμούθ, πράγμα που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την αναγέννηση διαφόρων άλλων ζώων που έχουν εξαφανισθεί εδώ και καιρό. Η προοπτική αυτή όμως δεν βρίσκει τους πάντες σύμφωνους, ενώ πολλοί κατ’ αρχήν αμφιβάλλουν κατά πόσο θα αποδειχθεί τεχνικά εφικτή.

Παίρνοντας διατηρημένο DNA από μαμούθ που έχει βρεθεί στο παρελθόν και συνδυάζοντάς το με DNA ελέφαντα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Τζορτζ Τσερτς του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ευελπιστούν ότι θα «γεννήσουν» ένα υβριδικό ζώο που θα διαθέτει ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά του μαμούθ, όπως το μακρύ τρίχωμά του, τα παχιά στρώματα λίπους, τα μικρά αυτιά και το προσαρμοσμένο σε χαμηλές θερμοκρασίες αίμα του.

Ως βάση οι επιστήμονες χρησιμοποιούν το DNA του ασιατικού ελέφαντα, στο οποίο έως τώρα έχουν κάνει 45 μεταλλάξεις, με τη χρήση της ισχυρής τεχνικής γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR, έτσι ώστε να εισαχθούν γενετικά στοιχεία του μαμούθ. Σχετικές δηλώσεις έκανε ο δρ Τσερτς σε επιστημονικό συνέδριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις τον Guardian και τον Independent.

Έως τώρα οι ερευνητές, που ξεκίνησαν το 2015, δούλευαν σε κυτταρικό επίπεδο, αλλά προχωρούν πλέον στο επόμενο στάδιο, στη δημιουργία ενός εμβρύου «μαμουθ-ελέφαντα». Στη συνέχεια, οι επιστήμονες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν μια τεχνητή μήτρα για την ανάπτυξη του εμβρύου και όχι ένα θηλυκό ελέφαντα ως παρένθετη μητέρα.

Το μαμούθ ζούσε σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Β. Αμερική κατά την τελευταία εποχή των πάγων. Τα τελευταία μαμούθ εκτιμάται ότι εξαφανίσθηκαν πριν περίπου 4.000 έως 4.500 χρόνια στην απομονωμένη βόρεια Σιβηρία. Ο πιο κοντινός σημερινός συγγενής του μαμούθ είναι ο ασιατικός και όχι ο αφρικανικός ελέφαντας.

Ένα ερώτημα που ανακύπτει, είναι πώς θα αντιδράσουν οι ελέφαντες, όταν ανάμεσά τους αρχίσει να κυκλοφορεί ο πρώτος υβριδικός μαμούθ-ελέφαντας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Γερμανός τουρίστας εξηγεί πως κέρδισε αποζημίωση για τις ξαπλώστρες στο ξενοδοχείο της Κω – «Και οι 400 ήταν πιασμένες»
Αναγκαζόταν να ξυπνά νωρίς το πρωί για να βρει ξαπλώστρες για την οικογένειά του αλλά μάταια - Τα παιδιά του έκαναν υπομονή περιμένοντας στο τσιμέντο δίπλα από την πισίνα
Τουρίστας
Το Ιράν χαρακτηρίζει «παράδοση» την αμερικανική πρόταση και την απορρίπτει – Ζητάει αποζημιώσεις και πλήρη έλεγχο του Ορμούζ
Η Τεχεράνη ζητά σαφείς διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες κατά του Ιράν, ενώ επιμένει και στην κατάργηση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου
Στενά του Ομρούζ