Κόσμος

Η Γερμανία “μπλοκάρει” τον πρόεδρο της Λευκορωσίας

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθούν και πάλι κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.
 
Το Βερολίνο θέλει να συζητήσει το θέμα με τους εταίρους του στην ΕΕ προτού επαναφέρει την απαγόρευση σε δεκάδες ανώτατους αξιωματούχους της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, να ταξιδεύουν σε χώρες-μέλη της ΕΕ, ακόμη και στη γειτονική Πολωνία.
 
Πριν από δύο χρόνια οι Βρυξέλλες ανέστειλαν την απαγόρευση που είχε επιβληθεί το 2006 καθώς και τους περιορισμούς που είχαν τεθεί στις επαφές με υψηλόβαθμους Λευκορώσους αξιωματούχους, που είχαν σκοπό να απομονώσουν διπλωματικά το καθεστώς του Μινσκ. Το πάγωμα των κρατικών κεφαλαίων της χώρα στην ΕΕ παραμένει εν ισχύ.
 
Νωρίτερα την Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Στέεγκμανς δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι ήρθε η ώρα να συζητήσει η ΕΕ τις “πολιτικές αντιδράσεις” της στην πρόσφατη, βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Λευκορωσία. Στο ίδιο μπρίφινγκ, ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών μίλησε ανοιχτά για επιβολή κυρώσεων, αναφερόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Ιανουαρίου. “Έως τότε πρέπει να σκεφτούμε τι γίνεται, για παράδειγμα, με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας που έχουν ανασταλεί”, είπε χαρακτηριστικά.
 
 
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Οι ΗΠΑ «πρέπει να ολοκληρώσουν το έργο τους» στο Ιράν, ήθελαν να ρίξουν λίγες νάρκες και τους καταστρέψαμε 54 πλοία
Ο Τραμπ αστειεύτηκε ότι «κοιμόταν βαθιά» όταν οι αξιωματούχοι πρότειναν ονόματα, μέχρι που πρότειναν το «Επιχείρηση Epic Fury» για τον πόλεμο με το Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ
«Το φεγγάρι είναι ασφαλές», επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες της NASA: Ο αστεροειδής 2024 YR4 δεν είναι σε τροχιά σύγκρουσης
Ο αστεροειδής θεωρήθηκε για λίγο ο «πιο επικίνδυνος αστεροειδής» των τελευταίων δεκαετιών, αφού οι επιστήμονες αρχικά υπολόγισαν ότι είχε 3,1% πιθανότητα να συγκρουστεί ακόμη και με τη Γη το 2032
Φεγγάρι
Ερντογάν: Έκκληση για κατάπαυση πυρός στο Ιράν - «Ο Νετανιάχου είναι η μεγαλύτερη καταστροφή μετά το Ολοκαύτωμα για τον ισραηλινό λαό»
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Άγκυρα καταβάλλει διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης και την επιστροφή των εμπλεκομένων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan listens as Somalia's President Hassan Sheikh Mohamud speaks during a joint news conference in Istanbul, Turkey, Tuesday, Dec. 30, 2025. (AP Photo/Khalil Hamra)