Τρίτη, 18 Ιουν.
35oC Αθήνα

Η Ιρλανδία θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος με βάση τα σύνορα του 1967

Η Ιρλανδία θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος με βάση τα σύνορα του 1967
reuters

Η Ιρλανδία σχεδιάζει να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος με βάση τα σύνορα του 1967, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μίχαλ Μάρτιν.

«Όταν αναγνωρίζουμε ένα κράτος, δεν αναγνωρίζουμε την υπάρχουσα κυβέρνηση, αναγνωρίζουμε το κράτος με όρους ενός πληθυσμού ανθρώπων που διαμένουν εκεί μόνιμα και αναφορικά με τα καθορισμένα σύνορα, σε αυτή την περίπτωση αυτά είναι τα σύνορα του 1967», δήλωσε ο ΥΠΕΞ στην Ιρλανδία στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTE για το παλαιστινιακό κράτος.

Πρόκειται για «μια καθορισμένη επικράτεια που περιλαμβάνει τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και… μια πρωτεύουσα τόσο ενός ισραηλινού κράτους όσο και ενός παλαιστινιακού κράτους στην Ιερουσαλήμ», τόνισε, προσθέτοντας ότι η επίσημη αναγνώριση θα γίνει στις 28 Μαΐου.

Όπως είχαν προαναγγέλλει, Ιρλανδία, Νορβηγία και Ισπανία ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης. Η αναγνώριση από αυτές τις χώρες αναμένεται να λάβει χώρα στις 28 Μαΐου.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση των τριών ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Βερολίνο στηρίζει μια λύση δύο κρατών.

«Ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος παραμένει σταθερός στόχος της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε ερώτηση δημοσιογράφου σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι χρειάζεται μια διαδικασία διαλόγου για αυτόν τον στόχο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις