Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Η Ιταλία ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Σερβίας το 2013

Η Ιταλία ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Σερβίας το 2013

 Η Ιταλία ήταν ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της Σερβίας το 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Σερβικη Στατιστική Υπηρεσία, η συνολική αξία των προϊόντων που εξήγαγε η Σερβία στην Ιταλία το προηγούμενο έτος ανήλθε σε 2,38 δισ. δολάρια και αντίστοιχα οι εισαγωγές από τη χώρα έφθασαν στα 2,36 δισ. δολάρια.
 
Σε ό,τι αφορά τις σερβικές εξαγωγές, σημαντικοί εταίροι αναδείχθηκαν η Γερμανία (εξαγωγές 1,74 δισ. δολ.) και η Βοσνία- Ερζεγοβίνη (1,18 δισ. δολ.), ακολουθούμενες από τη Ρωσία (1,06 δισ. δολ.) και το Μαυροβούνιο (837 εκατ. δολ.).

Αντίστοιχα, σημαντικοί εισαγωγείς ήταν η Γερμανία (2,25 δισ. δολ.) και η Ρωσία (1,9 δισ. δολ.), ακολουθούμενες από την Κίνα (1,51 δισ. δολ.) και την Ουγγαρία (1,01 δισ. δολ.).

Οι χώρες με τις οποίες η Σερβία έχει υπογράψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο τμήμα του εξωτερικού της εμπορίου, με τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιπροσωπεύουν το 62,2% του συνόλου.

Σε επίπεδο ομάδας χωρών, ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Σερβίας, μετά την ΕΕ, ήταν οι χώρες της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής Ευρώπης- CEFTA (Αλβανία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, UNMIK για λογαριασμό του Κοσόβου). Σε σχέση με την ομάδα CEFTA, η Σερβία παρουσίασε ένα εμπορικό πλεόνασμα ύψους 1,73 δισ. δολαρίων, το οποίο προέκυψε κυρίως από τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και διάφορων έτοιμων προϊόντων.

 Σε επίπεδο μεμονωμένων χωρών, η Σερβία κατέγραψε το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα με τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και την ΠΓΔΜ, ενώ η Ρουμανία, οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η Ιταλία συνέβαλαν επίσης στο πλεόνασμα σε σημαντικό βαθμό.

Στον αντίποδα, η Κίνα αντιπροσώπευσε το μεγαλύτερο μέρος του εμπορικού ελλείμματος, κυρίως λόγω των εισαγωγών κινητών τηλεφώνων και φορητών υπολογιστών. Ακολούθησαν το Καζακστάν και η Ρωσία (με το έλλειμμα να αποδίδεται στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου), η Πολωνία (λόγω εισαγωγών εξαρτημάτων αυτοκινήτων), η Ουγγαρία και η Γερμανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σερβία: Δυο τρένα ακινητοποιημένα μέσα στο χιόνι!

Δραματικές ώρες για οδηγούς που αποκλείστηκαν μέσα στα χιόνια στη Σερβία

Κανονικά η αποστολή του ΔΝΤ στη Σερβία εν μέσω προεκλογικής περιόδου

Η Πρίστινα δεν θα επιτρέψει τη διοργάνωση σερβικών, πρόωρων, βουλευτικών εκλογών στο Κόσοβο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε