Κόσμος

Η Κροατία δεν θα ενταχθεί στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Ντόναλντ Τραμπ «για πολλούς λόγους»

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς είχε δηλώσει ότι η Κροατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίμενε την ΕΕ να εναρμονίσει τη θέση της στο θέμα αυτό.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Κροατία δεν θα ενταχθεί στο «Συμβούλιο Ειρήνης» που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε σήμερα (28/01/2026) ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, χωρίς να αιτιολογήσει την απόφασή του.

«Μετά μια ενδελεχή ανάλυση, η θέση της κυβέρνησης είναι ότι επί του παρόντος η Κροατία δεν θα ενταχθεί στο ‘Συμβούλιο Ειρήνης’ του Ντόναλντ Τραμπ για πολλούς λόγους», δήλωσε ο Πλένκοβιτς ενώπιον των δημοσιογράφων.

Πρόσθεσε ότι δεν θα διευκρινίσει τους λόγους αυτούς.

Η κροατική κυβέρνηση είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η χώρα είχε προσκληθεί να ενταχθεί στη δομή της οποίας θα προεδρεύει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Πλένκοβιτς είχε δηλώσει ότι η Κροατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίμενε την ΕΕ να εναρμονίσει τη θέση της στο θέμα αυτό.

Το Συμβούλιο Ειρήνης, τη σύσταση του οποίου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία, εντασσόταν αρχικά στο αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας.

Ωστόσο οι φιλοδοξίες του για τη διευθέτηση των συγκρούσεων ανά τον κόσμο είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερες, κάτι που σύμφωνα με τους επικριτές του, θα καθιστούσε το συμβούλιο αυτό αντίπαλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πιο δημοφιλή
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στα Στενά του Ορμούζ: Χτυπήθηκε από «άγνωστο βλήμα», ξέσπασε πυρκαγιά
Τα πλοία που διασχίζουν το στενό μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο πληγμάτων αφότου ξέσπασε την 28η Φεβρουαρίου ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή με την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν
Στενά του Ορμούζ
Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Στην περιοχή μας η Ιστορία ξαναγράφεται – Σπάσαμε τη σκουριασμένη κλειδαριά του Βυζαντίου
«Ό,τι κι αν συμβεί, δεν θα γυρίσουμε πίσω, θα πάμε μέχρι το τέλος» διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του για την 955η επέτειο της Μάχης του Μαντζικέρτ κατά των Βυζαντινών
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
6