Κόσμος

Η Νότια Κορέα ακυρώνει συναυλίες και γιορτές μετά την τραγωδία – Πλήγμα στην οικονομία

Γιορτές, συναυλίες και ακυρώσεις ακυρώνονται στη Νότια Κορέα μετά την πολύνεκρη τραγωδία στη Σεούλ που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 154 άνθρωποι να πεθάνουν από το ποδοπάτημα. Ωστόσο, αυτή η νέα εξέλιξη απειλεί να επηρεάσει περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. 

Μια σημαντική συναυλία K-pop, το Busan One Asia Festival, που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή και αναμενόταν να συγκεντρώσει περίπου 40.000 άτομα στη Νότια Κορέα, ακυρώθηκε, ενώ δεκάδες περιφερειακά συμβούλια σε όλη τη χώρα ματαίωσαν – υπό το φόβο νέου ποδοπατήματος αλλά και του εθνικού πένθους – τοπικές εορταστικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί με αφορμή την έλευση του φθινοπώρου και του Χάλογουιν.

Πανεπιστήμια ακύρωσαν εκδρομές του σαββατοκύριακου, γνωστές ως MTs, and και η εναρκτήρια εκδήλωση του Korea Sale Festa, της κορεατικής εκδοχής της ‘Black Friday’ που διαρκεί δύο εβδομάδες, ματαιώθηκε.

Εθνικό πένθος στη χώρα

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας εισήλθε σε μια περίοδο εθνικούς πένθους που ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-γελ ανακοίνωσε ότι θα διαρκέσει έως τις 5 Νοεμβρίου, αλλά αναλυτές φοβούνται ότι το πλήγμα στο καταναλωτικό κλίμα που προκλήθηκε από τη θλίψη για την τραγωδία κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Χάλουγουιν δεν θα εξασθενήσει γρήγορα και θα έχει αντίκτυπο διαρκείας στην οικονομία, αντίστοιχο με το 2014, όταν βυθίστηκε το πλοίο Sewol με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 295 άνθρωποι.

«Αυτό έγινε γιατί το καταναλωτικό κλίμα επιδεινωνόταν, όταν όλοι ανέμεναν ότι τα αυξανόμενα επιτόκια θα πλήξουν περαιτέρω την κατανάλωση», δήλωσε ο Παρκ Σανγκ-χιούν, οικονομολόγος στην HI Investment & Securities. «Ο αντίκτυπος στο κλίμα εξαρτάται από το πόσο θα χρειαστεί για να ανακάμψει και να διορθωθεί η κατάσταση».

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Κορέας, τη Μπουσάν, ένα σημαντικό σόου με βεγγαλικά που είχε προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου αναβλήθηκε επ’ αόριστον, ενώ οι τρεις μεγάλες εταιρίες λιανικών πωλήσεων Shinsegae, Lotte Shopping και Hyundai Department Store ματαίωσαν τις προωθητικές εκδηλώσεις για το Χάλογουιν. Το νησιωτικό θέρετρο Τζετζού, στο νότιο τμήμα της χώρας, ματαίωσε το φεστιβάλ Jeju Olle, που είχε προγραμματιστεί από τις 3 έως τις 5 Νοεμβρίου.

Η Οργάνωση Μπέιζμπολ Κορέας και η Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης Κορέας δήλωσαν ότι δεν θα υπάρχουν ομάδες με μαζορέτες κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος.

Τα υπουργεία ακύρωσαν γεύματα ενημέρωσης των δημοσιογράφων, επιχειρηματικές εκδηλώσεις ματαιώθηκαν και ημερήσιες σχολικές εκδρομές αναβλήθηκαν. Το υπουργείο Οικονομικών συμβούλευσε σήμερα γραπτώς αξιωματούχους να ακυρώσουν «μη απαραίτητες ιδιωτικές συγκεντρώσεις».

Η οικονομική ανάπτυξης της Νότιας Κορέας ήδη επιβραδύνθηκε το περασμένο τρίμηνο λόγω της επιβράδυνσης των εξαγωγών και της εξασθένισης του νομίσματος.

Το 2014, το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώθηκε απότομα τον Μάιο ύστερα από τη βύθιση του πλοίου Sewol, ενώ οι πωλήσεις σε πολυκαταστήματα, ο αριθμός των θεατών στους κινηματογράφους και των επισκεπτών σε θεματικά πάρκα μειώθηκαν.

«Θα πήγαινα τους γονείς και τα παιδιά μου στο Εθνικό Πάρκο Νετζανγκσάν για μερικές ημέρες, αλλά όχι πια. Δεν νιώθω ότι είναι σωστό να διασκεδάζουμε όταν τόσο πολλά παιδιά πέθαναν και μόνο αυτό βλέπουμε στην τηλεόραση», δήλωσε η 37χρονη Κιμ Σουν-γιουνγκ από τη Σεούλ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Έτοιμη να χρηματοδοτήσει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία
Το Βερολίνο, σε συνεργασία με εταίρους του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα πακέτα στήριξης προς το Κίεβο, με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα
Γερμανικά τεθωρακισμένα Leopard και Puma
Πολωνία: Ο Τουσκ καλεί την Ευρώπη να πείσει τον Τραμπ ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Ρωσία»
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποιεί για την πρόθεση της Μόσχας να μειώσει την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και ζητά μια ενωμένη συμμαχία απέναντι στο Κρεμλίνο
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ
Ανάλυση Politico: Οι Ευρωπαίοι αισιόδοξοι αλλά επιφυλακτικοί μετά την ανταλλαγή απόψεων με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός
Το Βερολίνο και το Παρίσι ελπίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο παραμένει αβεβαιότητα για τις πραγματικές του προθέσεις
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς
Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα: Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον θα βρεθούν οι δύο ηγέτες
Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον κοντά στο Άνκορατζ θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ
CBS: Αναφορές για αναζήτηση τοποθεσίας για τριμερή σύνοδο Τραμπ – Πούτιν – Ζελένσκι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει ήδη πιθανούς χώρους για μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Βρετανία: Ο υπουργός Εξωτερικών κινδυνεύει με πρόστιμο επειδή ψάρεψε χωρίς άδεια μαζί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Ο Ντέιβιντ Λάμι παραδέχθηκε «διοικητική παράλειψη» μετά από ψάρεμα με τον Τζέι Ντι Βανς – ενδέχεται να του επιβληθεί πρόστιμο 2.500 λιρών
Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς ψαρεύει με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμ