Κόσμος

Η Ουκρανία κατέλαβε και τη Σούτζα της ρωσικής επαρχίας Κουρσκ – «Βρες τα με τον Ζελένσκι» το μήνυμα Λουκασένκο σε Πούτιν

Την πόλη Σούτζα της ρωσικής επαρχίας Κουρσκ ελέγχουν πλήρως οι δυνάμεις της Ουκρανίας. Να διαπραγματευτούν και να βάλουν τέλος στην ένοπλη σύγκρουση διαμήνυσε στη Ρωσία ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η Σούτζα, η οποία πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απαριθμούσε 5.000 κατοίκους, είναι το διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας Κουρσκ και η μεγαλύτερη που έχει ανακοινώσει το Κίεβο ότι ελέγχει.

Όπως ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι η Ουκρανία προχωρά σε εγκατάσταση στρατιωτικού γραφείου στην πόλη, κίνηση που, σύμφωνα με το Sky News, ίσως υποδηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σχεδιάζουν να μείνουν στην επαρχία Κουρσκ για μεγάλο χρονικό διάστημα ή τουλάχιστον να στείλουν αυτό το μήνυμα στη Μόσχα.

Το Κίεβο υποστηρίζει ακόμα ότι ο στρατός του έχει προχωρήσει σε βάθος 35 χιλιομέτρων μέσα στο ρωσικό έδαφος και συνεχίζει να προελαύνει.

Την ίδια ώρα ο Λευκορώσος ηγέτης και σύμμαχος του Πούτιν, τουλάχιστον έως χθες, Αλεξάντερ Λουκασένκο, κάλεσε Ρωσία και Ουκρανία να διαπραγματευτούν και να βάλουν τέλος στην ένοπλη σύγκρουσή τους.

Μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση ο Λουκασένκο είπε ότι οι μόνοι που θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος είναι «υψηλόβαθμα πρόσωπα Αμερικανικής καταγωγής».

KURSK ASSOCIATEDPRESS

Ο σύμβουλος του Πούτιν, Πατρούσεφ για την ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε σήμερα ότι η υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία και η Δύση είναι άμεσα αναμιγμένες στο σχεδιασμό της επίθεσης της Ουκρανίας στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ.

Ο Πατρούσεφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ιζβέστια, υποστήριξε πως δηλώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν είναι αναμιγμένες στην επίθεση δεν είναι αληθείς.

«Η επιχείρηση στην περιφέρεια του Κουρσκ είχε επίσης σχεδιασθεί με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και δυτικών ειδικών υπηρεσιών», δήλωσε ο Πατρούσεφ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Οι δηλώσεις από την ηγεσία των ΗΠΑ ότι δεν είναι αναμιγμένη στα εγκλήματα του Κιέβου στην περιφέρεια του Κουρσκ δεν είναι αληθείς … Χωρίς τη συμμετοχή και την άμεση υποστήριξή τους, το Κίεβο δεν θα είχε ριψοκινδυνεύσει στο ρωσικό έδαφος».

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως η Ουκρανία δεν είχε ενημερώσει εκ των προτέρων για την επιδρομή της και ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει καμιά ανάμιξη στην επιχείρηση.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δημοσιοποίησε εικόνες βίντεο που δείχνουν αμερικανικά όπλα στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 5 μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ρωσίας

Η Ουκρανία κατέρριψε και τα πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξαπολύθηκαν στη διάρκεια της νύχτας εναντίον της από τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν επίσης τρεις βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M στη διάρκεια της επίθεσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας στην πλατφόρμα Telegram.

πληροφορίες και από ΑΠΕ ΜΠΕ – φωτογραφία: Associated Press

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
22χρονος σκότωσε 45χρονο σε τριπλή επίθεση με μαχαίρι στη Βρετανία - Κατηγορείται και για απόπειρα δολοφονίας σε βάρος ανηλίκου
Ένας 45χρονος παραμένει στο νοσοκομείο με τραύματα ενώ το 14χρονο αγόρι, έχει λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο φέροντας τραύματα που ευτυχώς δεν απειλούν τη ζωή του
Αστυνομία Βρετανίας
Χιλιάδες κόσμου διαδηλώνει στη μνήμη των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια - «Δολοφόνε, δειλέ» φώναζαν στον πρόεδρο Μαθόν
«Παλιάνθρωπε, τι δειλός που είσαι, ένας βρώμικος δειλός, δολοφόνος, μας κοροϊδεύεις ερχόμενος εδώ», φώναξε μια γυναίκα, ενώ μια άλλη συμπλήρωσε «δεν σε θέλουμε» , λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης μνήμης
Άνθρωποι διαδηλώνουν σε χωριά που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες του Οκτωβρίου 2024 για να τιμήσουν τα θύματα
Σουδάν: Μετά τη σφαγή 2.000 αμάχων στην Ελ Φάσερ, ο αρχηγός των παραστρατιωτικών υπόσχεται «ενότητα με ειρήνη ή με πόλεμο»
Μετά την κατάληψη της Ελ Φάσερ, της τελευταίας πρωτεύουσας του Νταρφούρ, ο Μοχάμεντ Νταγκλό δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την επίθεσή του, παρά τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου
Εκτοπισμένοι, που έφυγαν από το Ελ-Φασέρ στο Σουδάν
«Έπεσαν» η Amazon και η Microsoft – Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν εκατομμύρια χρήστες
Οι κολοσσοί του cloud, Amazon και Microsoft, αντιμετωπίζουν ταυτόχρονη βλάβη, παραλύοντας εκατοντάδες διαδικτυακές υπηρεσίες και αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την εξάρτηση του παγκόσμιου ιστού από λίγους τεχνολογικούς γίγαντες
Amazon
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τα μέλη της Επιτροπής Τεχνών που ελέγχει τα σχέδια για την νέα αίθουσα δεξιώσεων του Λευκού Οίκου
Θα διορίσουν νέα υποψήφια μέλη στην επιτροπή, που ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τις πολιτικές του προέδρου, είπε αξιωματικός του Λευκού Οίκου
Τραμπ