Κόσμος

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία διακήρυξε την «πλήρη ανεξαρτησία» της από το Πατριαρχείο της Μόσχας

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που υπαγόταν στο Πατριαρχείο της Μόσχας, ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τη σχέση της με τη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και διακήρυξε την «πλήρη ανεξαρτησία της» από τις ρωσικές πνευματικές αρχές.

«Δεν συμφωνούμε με τον Πατριάρχη της Μόσχας Κύριλλο (…) σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία» ανέφερε στην ανακοίνωσή της, για αυτήν την ιστορική πρωτοβουλία της, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνόδου που ήταν αφιερωμένη στη ρωσική «επιθετικότητα». Κατά τη διάρκεια της συνόδου διακήρυξε «την πλήρη ανεξαρτησία και αυτονομία της».

Μέχρι σήμερα η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας υπαγόταν στον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος έχει εκφράσει τη στήριξή του στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

«Η σύγκλητος καταδικάζει τον πόλεμο, που συνιστά παραβίαση της εντολής του Θεού «Ου φονεύσεις» και εκφράζει τα συλλυπητήριά της σε όλους εκείνους που υποφέρουν λόγω του πολέμου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι σχέσεις της Εκκλησίας με το Πατριαρχείο Μόσχας ήταν «περίπλοκες έως ανύπαρκτες» από τη στιγμή που κηρύχθηκε ο στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι το δεύτερο σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας μέσα σε λίγα χρόνια. Εκατοντάδες ιερείς υπέγραψαν πρόσφατα μια ανοιχτή επιστολή ζητώντας να δικαστεί ο Κύριλλος από εκκλησιαστικό δικαστήριο επειδή πήρε θέση στον πόλεμο.

Ορισμένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας βρίσκονται στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ απειλεί με αφανισμό τους σταθμούς ενέργειας του Ιράν αν δεν ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ – Απαντά με αντίποινα η Τεχεράνη
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα πλήξουν και θα αφανίσουν τους διάφορους σταθμούς παραγωγής ενέργειας (στη χώρα), ξεκινώντας από τον μεγαλύτερο», αναφέρει ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ
Βρετανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο έφτασε στην Αραβική Θάλασσα – Είναι εξοπλισμένο με πυραύλους Tomahawk
Το υποβρύχιο HMS Anson – εξοπλισμένο με πυραύλους Tomahawk Block IV και τορπίλες Spearfish – αναχώρησε προ ημερών από το Περθ της Αυστραλίας και διένυσε περίπου 5.500 μίλια (8.850 χλμ) προκειμένου να φθάσει στην Αραβική Θάλασσα.
Tο υποβρύχιο HMS Anson
Η επίθεση στη βάση Ντιέγκο Γκαρσία αποτελεί επίδειξη ισχύος από το Ιράν, δεν έχει στρατιωτική αξία
Ειδικοί θεωρούσαν μέχρι σήμερα ότι το Ιράν δεν είχε την ικανότητα να εκτοξεύσει πυραύλους σε τέτοια απόσταση, ωστόσο το ενδιαφέρον βρίσκεται στο μήνυμα της Τεχεράνης στον στρατηγικό της διάλογο με ΗΠΑ και Ισραήλ
Αυτή η φωτογραφία, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στις 11 Φεβρουαρίου 2023, απεικονίζει ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ επί του USS Paul Hamilton (DDG 60) κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης επίσκεψης στο λιμάνι του Ντιέγκο Γκαρσία
Axios: Η κυβέρνηση Τραμπ κάνει παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για διπλωματική «διέξοδο» από τον πόλεμο με το Ιράν
Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ, οι αντιδράσεις του Ιράν, τα σενάρια ενός συμβιβασμού Ουάσινγκτον - Τεχεράνης και οι χώρες που θεωρούνται ως επικρατέστερες για να αναλάβουν τη διαμεσολάβηση
Ντόναλντ Τραμπ