Κόσμος

Η Πορτογαλία απαγορεύει τον γάμο μεταξύ ατόμων κάτω των 18 ετών

Την πρόταση νόμου για τον γάμο που υιοθετήθηκε στο κοινοβούλιο στην Πορτογαλία κατέθεσαν οι βουλευτές του Αριστερού Μπλοκ

Το κοινοβούλιο στην Πορτογαλία ψήφισε σήμερα (31/01/2025) σε πρώτη ανάγνωση ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει το γάμο σε ηλικίες κάτω των 18 ετών, προκειμένου κυρίως να εμποδίσει τους αναγκαστικούς γάμους μικρών κοριτσιών.

Την πρόταση νόμου για τον γάμο που υιοθετήθηκε στο κοινοβούλιο στην Πορτογαλία κατέθεσαν οι βουλευτές του Αριστερού Μπλοκ, ενώ ένα άλλο κείμενο προς την ίδια κατεύθυνση, το οποίο είχε προτείνει το ακροδεξιό κόμμα Chega απορρίφθηκε.

«Το να αυξήσουμε την ηλικία του γάμου συνιστά ένα θεμελιώδες βήμα για να καταστείλουμε τους γάμους παιδιών», επισήμανε το Μπλοκ στην πρόταση νόμου του, υπενθυμίζοντας ότι ο γάμος των ανηλίκων «είναι το αποτέλεσμα μιας πίεσης από την οικογένεια».

Αυτήν τη στιγμή, η πορτογαλική νομοθεσία επιτρέπει τον γάμο των ανηλίκων ηλικίας μεταξύ 16 και 18 ετών με την άδεια των γονέων τους ή των νόμιμων κηδεμόνων τους.

Σχεδόν 860 γάμοι, όπου ένας από τους συζύγους ήταν ηλικίας κάτω των 18 ετών, τελέστηκαν στην Πορτογαλία το διάστημα 2015-2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής, τα οποία επικαλείται μία έκθεση, που δημοσιεύτηκε στα τέλη του 2024 από την Επιτροπή για την Ιθαγένεια και την Ισότητα των Φύλων.

Η Unicef, η οποία εκφράζει την ανησυχία της για τη συνεχή άνοδο αυτής της πρακτικής στην Πορτογαλία από το 2020, πρόσφατα ζήτησε την απαγόρευση των γάμων μεταξύ προσώπων κάτω των 18 ετών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπριζίτ Μπαρντό: Η στροφή προς τον ακτιβισμό, η αποστασιοποίηση από τον φεμινισμό και η Μαρίν Λε Πεν ως «σύγχρονη Ιωάννα της Λωραίνης»
Η Μπαρντό προκάλεσε αντιδράσεις λόγω των ακροδεξιών πολιτικών της απόψεων, των σχολίων της για το Ισλάμ και τη μετανάστευση, για την υποκίνηση φυλετικού μίσους αλλά και το ότι αντιτάχθηκε στο κίνημα MeToo
Μπριζίτ Μπαρντό
Το Σεντ Τροπέ αποχαιρετά τη Μπριζίτ Μπαρντό: Βοήθησε να λάμψει η πόλη μας
Το 1956, η μυρωδιά του σκανδάλου γύρω από την ταινία «Και ο Θεός Έπλασε τη Γυναίκα» του Ροζέ Βαντίμ, τότε συζύγου της Μπριζίτ Μπαρντό, τοποθέτησε την ηθοποιό και το ψαροχώρι στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων
Το σπίτι της στο Σέντ Τροπέ
Εμάνουελ Μακρόν για Μπριζίτ Μπαρντό: «Το σύμβολο της Γαλλίας που ενσάρκωσε μια ζωή ελευθερίας»
«Ήταν ένα απόλυτο αστέρι του γαλλικού και διεθνούς κινηματογράφου, μια μορφή γυναικείας φύσης στη φαντασία του έθνους, μια ελεύθερη και αφοσιωμένη φωνή», έγραψε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος
Ο Εμάνουελ Μακρόν