Κόσμος

“Η Σλοβενία δε θα χρειαστεί ξένη οικονομική βοήθεια”

Η Σλοβενία «βλέπει» διέξοδο από την κρίση και δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα από τη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 67ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Σλοβενία μπορεί να ξεπεράσει την απειλή της πτώχευσης μόνη της με γρήγορη υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στο τραπεζικό σύστημα και διαθέτοντας 3 – 4 δισ. ευρώ για να αγοράσει κακό χρέος από τις κρατικές τράπεζες, δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Associated Press.

Ο κ. Γιάνσα είπε ότι η κυβέρνησή του είναι «αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατό» ώστε να αποτρέψει την ανάγκη να ζητήσει ξένη βοήθεια.

Εκτός από τον υπερθερμασμένο κατασκευαστικό κλάδο, ο κ. Γιάνσα κατηγόρησε για την κρίση την απροθυμία των προηγούμενων κυβερνήσεων να ιδιωτικοποιήσουν τις τράπεζες μετά την αποχώρηση της Σλοβενίας από τη Γιουγκσλαβία.

Υπογράμμισε ότι η σοβαρότητα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης υποτιμήθηκε, κάτι που επέτεινε το πολιτικό αδιέξοδο στη Σλοβενία.

Εκτός από τη συνέχιση της μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού, η Σλοβενία πρέπει να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα συνταξιοδότησης και στην αγορά εργασίας για να «στείλει τα κατάλληλα μηνύματα στις οικονομικές αγορές» δήλωσε ο κ. Γιάνσα.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνησή του μπορεί να προωθήσει τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα και ότι θα επιβιώσει αν προκηρυχθεί δημοψήφισμα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανάλυση BBC: Η Γαλλία στη σοβαρότερη κρίση της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια, η κοινωνική απογοήτευση και το τεράστιο δημόσιο χρέος «βυθίζουν» τη Γαλλία - Για «δοκιμασία αλήθειας» μίλησε ο πρωθυπουργός Μπαϊρού στην δραματική ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση
Φρανσουά Μπαϊρού
Le Monde: Ο κίνδυνος της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης απέναντι στην πολιτική κρίση στη Γαλλία
Καθώς ο Φρανσουά Μπαϊρού βυθίζεται σε πολιτικό αδιέξοδο, η Εθνική Συσπείρωση (RN) εμφανίζεται ως ο μεγάλος κερδισμένος ενός τοξικού κλίματος, παρά τις δικές του αδυναμίες, γράφει σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα Le Monde
Οι ηγέτες του κόμματος Rassemblement National, Μαρίν Λεπέν και Τζόρνταν Μπαρντέλα