Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Σουηδία εγκαταλείπει την ουδετερότητα – Ανακοίνωσε ότι υποβάλλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία εγκαταλείπει την ουδετερότητα – Ανακοίνωσε ότι υποβάλλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία γυρνά σελίδα, αποφασίζοντας να εγκαταλείψει την ουδετερότητά της, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο επισήμως, η Σουηδία συντάσσεται με την Φινλανδία και υποβάλλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Την ανακοίνωση έκανε η πρωθυπουργός της χώρας κυρία Άντερσον, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ είναι το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας».

«Θα ενημερώσουμε το ΝΑΤΟ ότι θέλουμε να γίνουμε μέλος της συμμαχίας», είπε η κ. Άντερσον μετά από μια συζήτηση για την πολιτική ασφάλειας στο κοινοβούλιο σήμερα.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Το καλύτερο πράγμα για τη Σουηδία και τον σουηδικό πληθυσμό είναι να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».

https://twitter.com/ferozwala/status/1526190613187674113?s=20&t=EV3qf-tKHmkN8bxl3FJttw

Μόλις μία ημέρα νωρίτερα οι Σουηδοί Σοσιαλδημοκράτες έσπασαν τη μακροχρόνια θέση του κόμματος ότι η Σουηδία πρέπει να παραμείνει αδέσμευτη, ανοίγοντας το δρόμο για μια σαφή πλειοψηφία για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο.

Όπως επισημαίνει το Sky News, η Σουηδία είχε αποφύγει τις στρατιωτικές συμμαχίες από το τέλος των Ναπολεόντειων Πολέμων.

Όπως η Φινλανδία, παρέμεινε ουδέτερη σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά σχημάτισε στενότερες σχέσεις με το ΝΑΤΟ μετά τη σοβιετική κατάρρευση.

Η κοινή γνώμη και στις δύο χώρες ήταν κατηγορηματικά κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετά την οποία οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μια δραματική αλλαγή υπέρ της ένταξης.

Υπενθυμίζεται πως λίγη ώρα νωρίτερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωνε πως η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί από μόνη της μια «απειλή», αλλά η Μόσχα θα αντιδράσει σε μια επέκταση στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών, καθώς οι δύο σκανδιναβικές χώρες πλησιάζουν στην ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις