Κόσμος

«Η σύζυγος και τα παιδιά του Άσαντ εγκατέλειψαν τη Συρία» λέει η Wall Street Journal – Προελαύνουν οι τζιχαντιστές

Στη Ρωσία φέρεται να έχει καταφύγει η οικογένεια του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με την «Wall Street Journal» την ώρα που οι τζιχαντιστές κατέλαβαν και τέταρτη μεγάλη πόλη στα νότια της χώρας και συνεχίζουν να προελαύνουν με στόχο την πρωτεύουσα, Δαμασκό.

Σύροι αξιωματούχοι ασφάλειας δήλωσαν στην αμερικανική εφημερίδα ότι η Άσμα αλ Άσαντ, σύζυγος του Μπασάρ αλ Άσαντ, μαζί με τα τρία παιδιά τους κατέφυγαν στη Ρωσία, ενώ δύο από τα αδέλφια της Άσμα, μετέβησαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Προηγουμένως, υπήρχαν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με πιθανή φυγή του Μπασάρ αλ Άσαντ στην Τεχεράνη, αλλά τόσο Σύροι όσο και Ιρανοί αξιωματούχοι διέψευσαν τους ισχυρισμούς αυτούς.

Αιγύπτιοι και Ιορδανοί αξιωματούχοι προέτρεψαν τον Άσαντ να εγκαταλείψει τη Συρία και να σχηματίσει ένα προσωρινό συμβούλιο που θα περιλαμβάνει την αντιπολίτευση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η WSJ.

assad

Τα αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ και του Κατάρ, ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ταχεία κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ.

Ο Άσαντ προέτρεψε την Τουρκία να παρέμβει για να σταματήσει τους αντάρτες και ζήτησε βοήθεια όπλων και πληροφοριών από χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και το Ιράκ, αλλά μέχρι στιγμής όλα τα αιτήματά του έχουν απορριφθεί, δήλωσαν Άραβες και Σύροι αξιωματούχοι ασφαλείας.

Από την μεριά του, το Ισραήλ προετοιμάζεται για την πιθανή πτώση του καθεστώτος του Άσαντ, με τους αξιωματούχους ασφαλείας να κάνουν διαδοχικές συναντήσεις για να αξιολογούν την κατάσταση και τις στρατιωτικές δυνάμεις να ενισχύονται στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, στα σύνορα με τη Συρία.

Προελαύνουν οι τζιχαντιστές

Στο μεταξύ, οι τζιχαντιστές ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν την πόλη Νταράα, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, ενώ η πόλη Χομς στα βόρεια πολιορκείται επίσης από τους αντάρτες.

Τις προηγούμενες μέρες, το Χαλέπι και η Χάμα είχαν καταληφθεί πλήρως από τους τζιχαντιστές.

Η μετακίνηση της οικογένειας του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Ρωσία αναδεικνύει την κλιμακούμενη πίεση που ασκείται στη συριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal». Υπογραμμίζει επίσης την αυξανόμενη ισχύ των δυνάμεων των τζιχαντιστών της συριακής αντιπολίτευσης, ιδίως σε περιοχές-κλειδιά κοντά στη Δαμασκό.

Η εμφύλια σύγκρουση, η οποία συνεχίζεται εδώ και χρόνια, συνεχίζει να μετατοπίζει την ισορροπία δυνάμεων στη Συρία, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, αναμέενται η αντίδραση της Δαμασκού στις εδαφικές απώλειες και τις πιθανές επιπτώσεις στην εξουσία του Άσαντ.

Η αναχώρηση της οικογένειάς του για τη Ρωσία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική καμπή στον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο και στο μέλλον του συριακού καθεστώτος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ουκρανία: Νύχτα τρόμου από ρωσικά πλήγματα, με έναν νεκρό και δεκατρείς τραυματίες
Μια νέα ομοβροντία πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών έπληξε τη νύχτα την περιφέρεια της Ντνιπροπετρόφσκ, προκαλώντας έναν νεκρό και δεκατρείς τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές
Φλεγόμενα αυτοκίνητα στην περιοχή του Κιέβου μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς 1
Ο Τραμπ δεν σταματά να «πολεμά» το Χάρβαρντ: Του επέβαλλε περιορισμούς σε ορισμένα ομοσπονδιακά κεφάλαια
Το καθεστώς αυτό επιβάλλει στο πανεπιστήμιο να χρησιμοποιεί εφεξής ίδια κεφάλαια για να προωθεί την ομοσπονδιακή βοήθεια που χορηγείται στους φοιτητές προτού να είναι σε θέση να ανακτά τα ποσά αυτά από το κράτος
Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ 1
Η Πορτογαλία θα αναγνωρίσει επίσημα κράτος της Παλαιστίνης
Η Λισαβόνα επιβεβαίωσε ότι θα αναγνωρίσει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος την Κυριακή, παραμονή της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εντασσόμενη έτσι στη διεθνή δυναμική υπέρ της λύσης των δύο κρατών
Διαδηλωτές με παλαιστινιακή σημαία 5
Το Ισραήλ «ισοπεδώνει» τη Γάζα στέλνοντας ρομπότ και τηλεκατευθυνόμενα οχήματα με εκρηκτικά
Σε απόγνωση οι κάτοικοι που δεν έχουν που να πάνε - «Οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους με ισχύ άνευ προηγουμένου», ανέφερε ο συνταγματάρχης Αβιχάι Αντραΐ
Βομβαρδισμοί στη Γάζα 8
Αμερικανικό χτύπημα σε ταχύπλοο που μετέφερε ναρκωτικά: Το βίντεο που δημοσίευσε ο Τραμπ
Ο αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη αναφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε – τουλάχιστον τρία – πλήγματα εναντίον σκαφών τα οποία ανήκαν όπως διαβεβαίωσε σε διακινητές ναρκωτικών
Το ταχύπλοο που χτύπησαν οι Αμερικανικές δυνάμεις
3
Ερντογάν: «Πιστεύω ότι η συνάντηση με τον Τραμπ θα συμβάλει στον τερματισμό των πολέμων στην περιοχή μας»
«Θα συζητήσουμε πολλά θέματα με τη σύμμαχό μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες έχουμε εκτεταμένες στρατηγικές σχέσεις, κυρίως στο εμπόριο, τις επενδύσεις και την αμυντική βιομηχανία», πρόσθεσε ο Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 3