Κόσμος

Η Τσεχία ενέκρινε την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τα δύο σώματα του κοινοβουλίου στην Τσεχία ενέκριναν τα πρωτόκολλα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO.

Η κάτω Βουλή στην Τσεχία ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα την εισδοχή των δύο σκανδιναβικών χωρών στο NATO ενώ η τσεχική Γερουσία την είχε εγκρίνει νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το τελευταίο βήμα είναι να υπογράψει την επικύρωση ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν. Ο 77χρονος πρόεδρος υποστηρίζει τα σχέδια για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Για δεκαετίες η Φινλανδία και η Σουηδία αρνούνταν να επιδιώξουν μια εισδοχή στην Ατλαντική Συμμαχία, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τους πολιτικούς υπολογισμούς τους, καθώς μεγάλες πλειοψηφίες και στις δύο χώρες θεώρησαν ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά τους.

Για να επικυρωθεί η εισδοχή των δύο χωρών στο NATO θα πρέπει και τα 30 σημερινά κράτη μέλη του να την εγκρίνουν. Μαζί με την Τσεχική Δημοκρατία, πάνω από είκοσι χώρες έχουν δώσει μέχρι στιγμής το πράσινο φως.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαλαισία: 7 νεκροί σε ναυάγιο λέμβου με μετανάστες κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη
Οι μαλαισιανές αρχές έχουν ανασύρει τουλάχιστον επτά σορούς και έχουν διασώσει 13 επιζώντες, μετά την ανατροπή σκάφους που μετέφερε μέρος ομάδας περίπου 300 μεταναστών, πιθανότατα από τη Μιανμάρ
Ναύτης της Μαλαισιανής Υπηρεσίας Θαλάσσιας Επιβολής του Νόμου ελέγχει έναν επιζώντα που διασώθηκε από το πλήρωμα ενός αλιευτικού σκάφους, μετά τη βύθιση ενός σκάφους από το Buthidaung της Μιανμάρ κοντά στα σύνορα Μαλαισίας-Ταϊλάνδης