Κόσμος

Η Βρετανία θα απονείμει χάρη σε χιλιάδες ομοφυλόφιλους

Η Βρετανία πρόκειται να απονείμει χάρη σε χιλιάδες γκέι και αμφιφυλόφιλους άνδρες που είχαν καταδικαστεί ως εγκληματίες βάσει νόμων περί σεξουαλικών αδικημάτων που έχουν τώρα καταργηθεί, μετά την μετά θάνατον απαλλαγή, το 2013, του διάσημου μαθηματικού και κρυπτογράφου του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, Άλαν Τιούρινγκ.

Οι ομοφυλοφιλικές πράξεις δεν αποποινικοποιήθηκαν στην Αγγλία παρά μόλις το 1967, ενώ μόλις το 2001 η ηλικία συναίνεσης για τους ομοφυλόφιλους μειώθηκε στα 16, ώστε να συμβαδίζει με τον νόμο που ισχύει για τους ετεροφυλόφιλους.
Ο λόρδος Τζον Σάρκεϊ, ο οποίος ασκούσε πιέσεις στην κυβέρνηση για να απονείμει χάρη στους καταδικασθέντες, δήλωσε ότι περίπου 65.000 άνδρες είχαν καταδικαστεί βάσει των νόμων που έχουν πλέον καταργηθεί, από τους οποίους οι 15.000 βρίσκονται ακόμη στη ζωή.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα «καθαρίσει» τα ονόματα όλων, όσοι είχαν κριθεί ένοχοι για συναινετικό ομοφυλοφιλικό σεξ ενώ, όσον αφορά αυτούς που ζουν ακόμη, τα αδικήματα θα αφαιρεθούν από το ποινικό μητρώο τους.
«Έχει τεράστια σημασία να δώσουμε χάρη σε ανθρώπους που είχαν καταδικαστεί για ιστορικά σεξουαλικά αδικήματα και οι οποίοι θα ήταν σήμερα αθώοι οποιουδήποτε εγκλήματος», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σαμ Γκάιμα.
Το σχέδιο για την απονομή χάριτος επονομάσθηκε «Νόμος του Τιούρινγκ», σε μια αναφορά στον ιδιοφυή μαθηματικό που στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου «έσπασε» τον κώδικα Enigma των ναζί.
Απολύθηκε από τη δουλειά του και ευνουχίσθηκε χημικά, αφού καταδικάσθηκε το 1952 για διακεκριμένη προσβολή της δημοσίας αιδούς επειδή έκανε σεξ με έναν άνδρα, ενώ αυτοκτόνησε δυο χρόνια αργότερα, σε ηλικία 41 ετών.
Έπειτα από χρόνια προσπαθειών από υποστηρικτές, μεταξύ των οποίων ο φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, το 2013 χορηγήθηκε στον Τιούρινγκ χάρη από την βασίλισσα Ελισάβετ.

 

Τι θα γίνει με τον Όσκαρ Ουάιλντ;
 

«Ο Άλαν Τιούρινγκ το άξιζε τόσο πολύ αυτό», είπε η ανιψιά του, η Ρέιτσελ Μπαρνς, στο ραδιόφωνο του BBC.
«Το να σκέφτεται κανείς ότι αυτός είναι ο άνθρωπος που έσπασε τον κώδικα Enigma και έσωσε αμέτρητες, εκατομμύρια ζωές στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, και να σκέφτεται μετά τη μεταχείριση την οποία υπέστη στα χέρια της κυβέρνησης το 1952, εξακολουθεί να είναι απίστευτο για μας».
Ένας άλλος απ’ αυτούς που διώχθηκαν βάσει της νομοθεσίας που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Τιούρινγκ, ήταν ο ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ το 1895, στη διάρκεια μιας βικτωριανής καταστολής της ομοφυλοφιλίας. Είχε καταδικαστεί σε δύο χρόνια καταναγκαστικά έργα.
Ωστόσο η εφημερίδα Guardian αναφέρει πως δεν είναι σαφές αν ο Ουάιλντ θα περιληφθεί σ’ αυτούς στους οποίους θα χορηγηθεί χάρη, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δηλώσει πως δεν θα αναφερθούν ξεχωριστά άλλα άτομα. Μέχρι στιγμης δεν έχει υπάρξει σχόλιο από το υπουργείο.
Ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί το 1974 για διακεκριμένη προσβολή της δημοσίας αιδούς είπε ότι δεν δέχεται τη χάρη και θέλει οι αρχές να του ζητήσουν συγγνώμη.
«Το να αποδεχθείς μια χάρη σημαίνει ότι δέχεσαι πως ήσουν ένοχος. Δεν ήμουν ένοχος για το παραμικρό. Ήμουν μόνο ένοχος επειδή βρέθηκα στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή», είπε ο Τζορτζ Μόνταγκιου στην τηλεόραση του BBC.
Ο λόρδος Σάρκεϊ υποστήριξε πως η απονομή χάριτος είναι “πιθανόν ο καλύτερος τρόπος για να αναγνωριστεί το πραγματικό κακό που έγινε από τους άδικους και βάναυσους ομοφοβικούς νόμους».
«Ελπίζω πως πολλοί άνθρωποι θα αισθανθούν ακριβώς το ίδιο», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer
Μακρόν και Μερτς απειλούν με νέες σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία αν δεν δεχθεί την εκεχειρία
Οι δυο ηγέτες μαζί με τον Τουσκ και τον Στάρμερ βρίσκονται στην Ουκρανία για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών
Μακρόν και Ζελένσκι στο Κίεβο 1