Κόσμος

Ιαπωνία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον ύποπτο για το φόνο του Σίνζο Άμπε – Κινδυνεύει με θανατική ποινή

Εισαγγελείς στην Ιαπωνία απήγγειλαν σήμερα (13.01.2023) κατηγορίες στον ύποπτο για το φόνο του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε τον περασμένο Ιούλιο, με τον ύποπτο να κρίνεται ικανός να δικαστεί, αφού εξετάσθηκε από ψυχιάτρους.

Ο Τετσούγια Γιαμαγκάμι, είναι 42 ετών και είχε συλληφθεί αμέσως μετά το φόνο στη Νάρα (δυτική Ιαπωνία), όπου ο πρώην πρωθυπουργός δολοφονήθηκε την ώρα που εκφωνούσε λόγο στη διάρκεια υπαίθριας προεκλογικής συγκέντρωσης.

«Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του σήμερα» για «φόνο και παραβίαση του νόμου» για τον έλεγχο των όπλων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του δικαστηρίου της Νάρα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της εφημερίδας Γιομιούρι και του πρακτορείου ειδήσεων Kyodo.

Ο Γιαμαγκάμι κινδυνεύει να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου, εφόσον κριθεί ένοχος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ιαπωνικά τηλεοπτικά δίκτυα είχαν μεταδώσει εικόνες από τη μεταφορά του προς αστυνομικό τμήμα της Νάρα από κέντρο κράτησης στη γειτονική Οσάκα, όπου κατά τους πέντε τελευταίους μήνες εξετάσθηκε η ψυχική υγεία του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σίνζο Άμπε, πρωθυπουργός της Ιαπωνίας το 2006-2007 και 2012-2020, στοχοποιήθηκε από τον Γιαμαγκάμι για τις σχέσεις που φέρεται να είχε με την αίρεση Μουν, που είναι γνωστή και ως Εκκλησία της Ενοποίησης.

Ο ύποπτος ήθελε να εκδικηθεί την οργάνωση αυτή, στην οποία η μητέρα του είχε κάνει κατά το παρελθόν πολύ μεγάλες δωρεές, οδηγώντας στην καταστροφή την οικογένειά τους.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η ψυχιατρική εξέτασή του αφορούσε τις σχέσεις του με τη μητέρα του και το οικογενειακό περιβάλλον του.

Ο φόνος του Άμπε προκάλεσε σειρά αποκαλύψεων για τις σχέσεις αυτής της θρησκευτικής οργάνωσης με πολυάριθμους αιρετούς αξιωματούχους της Ιαπωνίας και συνέβαλε στην πτώση από το περασμένο καλοκαίρι της δημοτικότητας της κυβέρνησης του Φουμίο Κισίντα, προέδρου του συντηρητικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, όπως και ο Άμπε πριν απ’ αυτόν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο βασιλιάς Κάρολος νιώθει προδομένος με τον πρίγκιπα Χάρι: «Δεν σεβάστηκε τη θεσμική ουδετερότητα του πατέρα του»
Ο Χάρι κατηγόρησε ευθέως τον πατέρα του για το ότι δεν του μιλάει και δήλωσε πως «δεν βλέπει πιθανότητα να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο με την οικογένειά του»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Ζελένσκι: Θεατρινισμός Πούτιν η τριήμερη κατάπαυση πυρός – «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ξένων ηγετών στη Μόσχα»
«Κανείς δεν θα βοηθήσει τον Πούτιν να παίξει αυτό το παιχνίδι για να δημιουργήσει μία ήπια ατμόσφαιρα για την έξοδο του από την απομόνωση στις 9 Μαΐου»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 7
11 νεκροί, ανάμεσά τους και τρία παιδιά από επίθεση του Ισραήλ σε καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας
Ανάμεσα στους 8 νεκρούς που έχουν ήδη αναγνωριστεί, όλοι μέλη της ίδιας ευρύτερης οικογένειας, βρίσκονται ένα κοριτσάκι κι ένα αγοράκι ηλικίας ενός έτους και ένα βρέφος ενός μήνα
Πολλοί νεκροί από Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα