Κόσμος

Ινδία: Αποφυλακίζονται οι έξι δολοφόνοι του πρώην πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας διέταξε σήμερα την απελευθέρωση έξι προσώπων που έχουν καταδικαστεί για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι.

Ο Γκάντι ήταν 46 ετών όταν σκοτώθηκε σε επίθεση καμικάζι στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης το 1991 στο νότιο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού.

Το φόνο είχε διαπράξει ένα μέλος της οργάνωσης Τίγρεις για την Απελευθέρωση του Ιλάμ Ταμίλ, μιας ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης της Σρι Λάνκα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας δήλωσε πως οι καταδικασμένοι απελευθερώθηκαν λόγω της «ικανοποιητικής διαγωγής τους» στη φυλακή, αφού εξέτισαν περισσότερο από τρεις δεκαετίες ποινής.

Οι έξι -τρεις από τους οποίους είχαν καταδικασθεί σε θάνατο πριν μετατραπούν οι ποινές τους το 2014- είναι οι τελευταίοι που εκτίουν ποινές κάθειρξης γι’ αυτή τη δολοφονία.

Νωρίτερα φέτος, το δικαστήριο είχε διατάξει την απελευθέρωση ενός άλλου φυλακισμένου, ο οποίος είχε αρχικά καταδικασθεί σε απαγχονισμό, του Α.Γκ. Περαριβαλάν, επικαλούμενο την καλή διαγωγή του.

Αντιδράσεις

Ο Γκάντι είχε γίνει ο νεώτερος πρωθυπουργός της Ινδίας μετά τη δολοφονία της μητέρας του, της Ίντιρα Γκάντι, το 1984 από τους Σιχ σωματοφύλακές της.

Το κόμμα της οικογένειας, το Κογκρέσο, κυριάρχησε επί δεκαετίες στην ινδική πολιτική και η Σόνια, η χήρα του Ρατζίβ, παραμένει η ισχυρότερη φυσιογνωμία σ’ αυτό. Ο γιός τους, ο Ραχούλ, θεωρείται ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του νυν πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Ο φόνος του Ρατζίβ Γκάντι είχε θεωρηθεί ευρέως απάντηση στην απόφασή του να στείλει ινδικές δυνάμεις το 1987 στη Σρι Λάνκα για να αφοπλίσουν τους αντάρτες Ταμίλ.

Στη συνέχεια η Ινδία απέσυρε τα στρατεύματά της αφού έχασε περισσότερους από 1.000 άνδρες σε μάχες με τους αντάρτες.

Η απελευθέρωση των καταδίκων αποτέλεσε αντικείμενο πολλών συζητήσεων στην Ινδία και το κόμμα του Κογκρέσου καταδίκασε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ως «εντελώς απαράδεκτη» και «πλήρως εσφαλμένη».

«Είναι εντελώς θλιβερό το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ενήργησε σε συμφωνία με το πνεύμα που επικρατεί στην Ινδία για το ζήτημα αυτό», υπογράμμισε το κόμμα ανεβάζοντας στο Twitter μια δήλωση του στελέχους του Τζαϊράμ Ράμες.

Στην Ινδία ζει ένας σημαντικός πληθυσμός Ταμίλ και οι κυβερνήσεις του κρατιδίου Ταμίλ Ναντού είχαν ζητήσει επανειλημμένα την απελευθέρωση των καταδικασμένων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σάλος με παραίτηση ερευνητή από την Anthropic: «Παίζουν με τις ζωές μας» – Καταγγέλει συστήματα ΑΙ που μπορούν να απειλήσουν την ανθρωπότητα
«Οδεύουμε προς ορισμένα από τα πιο ακραία σενάρια και μέχρι το τέλος του επόμενου έτους τα πράγματα μπορεί ήδη να έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο», εκτίμησε ο Τζέικομπ Κόξον
ANTHROPIC AI
Λίντσεϊ Κλάνσι: Κακοδικία στη δίκη της μητέρας που σκότωσε τα τρία παιδιά της – «Ήμασταν ένα βήμα πριν την κηρύξουμε αθώα λόγω παραφροσύνης», λένε ένορκοι
Ο δικαστής Σάλιβαν κήρυξε άκυρη τη δίκη την Παρασκευή (4/9/2026), αφού οι ένορκοι έστειλαν το τρίτο κατά σειρά σημείωμα στο οποίο ανέφεραν ότι αδυνατούσαν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση
κλανσι
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 5 ιρανικά δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ ως αντίποινα για το μπαράζ επιθέσεων των Φρουρών της Επανάστασης
Το CNN αναφέρει ότι το πλοίο «Riesco» βυθίστηκε από τα αμερικανικά πλήγματα που του προξένησαν φωτιά - Ιρανικές επιθέσεις σε βάσεις των ΗΠΑ στην Ιορδανία
Tο πλοίο «Riesco» που βυθίστηκε από τα αμερικανικά πλήγματα
Independent: Βρετανία και Ισραήλ σε διπλωματική διαμάχη – Ο λόγος που οι άλλοτε ιστορικοί σύμμαχοι «τα έσπασαν» για τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης
Πώς από τον καθοριστικό ρόλο της Βρετανίας στην δημιουργία του Ισραήλ, το Λονδίνο πήρε την απόφαση να επιβάλει κυρώσεις στο σχέδιο επέκτασης του Τελ Αβίβ στην Δυτική Όχθη
Το βρετανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ που έκλεινε ως αντίδραση στις εμπορικές κυρώσεις που επέβαλε η Βρετανία κατά των ισραηλινών οικισμών στην Δυτική Όχθη
Άγρια επεισόδια στην Αλβανία: Συγκρούσεις έξω από το κοινοβούλιο, στο περιθώριο διαδήλωσης κατά του τουριστικού σχεδίου της οικογένειας Τραμπ
Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τις εισόδους του κοινοβουλίου και προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό
REUTERS