Κόσμος

ΗΠΑ: Κατηγορία για φόνο απαγγέλθηκε στον Λουίτζι Μαντζιόνε για την εκτέλεση του CEO της UnitedHealthcare

Πώς τον εντόπισαν οι Αρχές - Ο 26χρονος συμφωνεί με θέσεις του διαβόητου Τεντ Καζίνσκι

Νεαρός ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση της αστυνομίας στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για τη δολοφονία του προέδρου της United Healthcare, Brian Thompson στις ΗΠΑ άκουσε να του απαγγέλλεται η κατηγορία του φόνου χθες Δευτέρα, (09.12.24), όπως μετέδωσαν αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 

Ο Λουίτζι Μαντζιόνι, 26 ετών, ο οποίος κατηγορείται για την εν ψυχρώ δολοφονία του 50χρονου CEO του ασφαλιστικού κολοσσού των ΗΠΑ, στις 4 Δεκεμβρίου, αντιμετωπίζει δίωξη για φόνο, άλλα δύο αδικήματα που συνδέονται με τη νομοθεσία για την οπλοκατοχή, καθώς και παραχάραξη εγγράφων, σύμφωνα με τη δικογραφία, που περιήλθε σε γνώση της εφημερίδας New York Times, καθώς και του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Σημειώνεται πως στην κατοχή του βρέθηκαν όπλο με σιγαστήρα, τέσσερις ψεύτικες ταυτότητες και ένα μανιφέστο κατά της βιομηχανίας της Υγείας.

Το μανιφέστο του Λουίτζι Μαντζιόνι, σύμφωνα με τη New York Post, είναι 2,5 χειρόγραφες σελίδες με θέσεις που υποστήριζε ο διαβόητος «Unabomber», ο ασύλληπτος για δεκαετίες βομβιστής που συνελήφθη το 1996 και πέθανε στη φυλακή το 2023.

Επιπλέον, ο Λουίτζι Μαντζιόνι ακολουθούσε διαδικτυακές δράσεις με αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα ή υπέρ της κλιματικής αλλαγής.

Υπενθυμίζεται ότι ο νεαρός Μαντζιόνι συνελήφθη τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στην Πενσυλβάνια.

Όπως ανακοίνωσαν η αστυνομία και ο δήμος της Νέας Υόρκης, «μέλη της αστυνομίας της Αλτούνα» (στην Πενσυλβάνια), «συνέλαβαν τον Λουίτζι Μαντζιόνι, έναν 26χρονο άνδρα, για κατοχή πυροβόλων όπλων. Επί του παρόντος, εκτιμάμε ότι πρόκειται για το πρόσωπο που αναζητούμε για τη στοχευμένη και ειδεχθή δολοφονία του Μπράιαν Τόμσον, διευθύνοντος συμβούλου της United Healthcare».

Ποιος είναι ο Λουίτζι Μαντζιόνι

O Μαντζιόνι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μέριλαντ, φοίτησε σε κολέγιο της Πενσυλβάνια, είχε δεσμούς με το Σαν Φρανσίσκο και τελευταία ζούσε στη Χονολουλού, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Νωρίτερα, αμερικανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο άνδρας αυτός ανακρινόταν από την τοπική αστυνομία, καθώς βρέθηκε στην κατοχή του ίδιος τύπος όπλου που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του Μπράιαν Τόμσον. Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, που βασίστηκε σε καλά πληροφορημένες πηγές, ο άνδρας, τον οποίο εντόπισε ένας αυτόπτης μάρτυρας σε ένα κατάστημα McDonald’s στην Αλτούνα, παρουσίασε ψεύτικη ταυτότητα, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποίησε ο δολοφόνος για να κάνει την κράτησή του σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης τη νύχτα πριν από το έγκλημα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας, ο άνδρας έφερε πάνω του ένα έγγραφο που άφηνε να εννοηθεί ότι «αισθάνεται εχθρότητα προς τις αμερικανικές εταιρείες».

REUTERS
REUTERS

Το χρονικό της εν ψυχρώ δολοφονίας

Τα ξημερώματα της 4ης Δεκεμβρίου, ο δολοφόνος πλησίασε τον 50χρονο Brian Thompson και τον πυροβόλησε στη μέση του δρόμου, μπροστά σε περαστικούς, έξω από ξενοδοχείο του Μανχάταν, μία σκηνή που καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας.

Η αστυνομία εξέτασε την εκδοχή ο δράστης να χρησιμοποίησε ένα μακρύκανο όπλο, που συνήθως χρησιμοποιείται για την ευθανασία ζώων, εξοπλισμένο με σιγαστήρα για να διαπράξει τη δολοφονία.

Ο Τόμσον επρόκειτο να συμμετάσχει σε διάσκεψη επενδυτών στην επιχειρηματική συνοικία Μιντάουν.

Προς το παρόν, η αστυνομία δεν έχει κάνει καμία αναφορά για το κίνητρο της δολοφονίας.

Οι Αρχές δεν επιβεβαίωσαν, επίσης, τις πληροφορίες των ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι λέξεις «delay» (καθυστέρηση) και «deny» (άρνηση) -όροι που χρησιμοποιούνται συχνά από τις ασφαλιστικές εταιρείες για την απόρριψη των αιτήσεων αποζημίωσης- ήταν γραμμένες πάνω στους κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί τη Χαμάς με «ολοκληρωτική εξόντωση» αν δεν παραδώσει την εξουσία στη Γάζα
Ο Αμερικανός πρόεδρος υψώνει τους τόνους απέναντι στο ισλαμιστικό κίνημα, την ώρα που το σχέδιο εκεχειρίας του δυσκολεύεται να προχωρήσει και οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην Αίγυπτο
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο 1
Γάζα: «Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει» λέει ο Μάρκο Ρούμπιο – Η Χαμάς ζητά «άμεση» ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο εκτίμησε ότι ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται, παρά την μερική πρόοδο του σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η Χαμάς καλεί σε μια γρήγορη συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων με το Ισραήλ
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα
Γάζα: Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ αναδιαμορφώνει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή
Χωρίς ακόμη να έχει επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας ή «περιφερειακής ειρήνης», ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ήδη να έχει αναδιανείμει τα διπλωματικά χαρτιά στη Μέση Ανατολή, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του η Haaretz
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Το Ισραήλ διαψεύδει κάθε κακομεταχείριση της Γκρέτα Τούνμπεργκ – Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ «περήφανος» για τις συνθήκες κράτησης των ακτιβιστών της Global Sumud Flotilla
Η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει τις καταγγελίες για κακομεταχείριση της Γκρέτα Τούνμπεργκ και των μελών του στολίσκου «Global Sumud»
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με άλλους ακτιβιστές της Global Sumud Flotilla, που κρατούνται από το Ισραήλ 2
Λιθουανία: Αερόστατα προκάλεσαν προβλήματα στις πτήσεις – Λαθρέμποροι προσπάθησαν να περάσουν τσιγάρα από τη Λευκορωσία
Περισσότερα από είκοσι αερόστατα φορτωμένα με λαθραία τσιγάρα από τη Λευκορωσία προκάλεσαν την αναστολή των πτήσεων στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας για αρκετές ώρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές
Η πόλη Βίλνιους στη Λιθουανία
Συρία: Πρώτες εκλογές μετά την πτώση του Άσαντ – Η χώρα δοκιμάζει τη δημοκρατία εν μέσω διχασμού
Η Συρία διεξάγει την Κυριακή βουλευτικές εκλογές που το καθεστώς παρουσιάζει ως σημαντικό βήμα προς μια πολιτική μετάβαση – Όμως πολλές περιοχές που παραμένουν εκτός ελέγχου της Δαμασκού αποκλείστηκαν από τη διαδικασία
Ο πρόεδρος της Συρίας, Αχμέντ αλ-Σαράα 1
Στο Κάιρο τα βλέμματα για τις συνομιλίες ΗΠΑ, Ισραήλ, Χαμάς με στόχο το τέλος του πολέμου στη Γάζα - Οι αντιπροσωπείες των 3 πλευρών και το τελεσίγραφο Τραμπ
Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει την πίεση και στις δύο πλευρές, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Χαμάς συμμετέχουν σε νέες συνομιλίες στην Αίγυπτο τη Δευτέρα με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στη Γάζα