Παρασκευή, 23 Φεβ.
17oC Αθήνα

ΗΠΑ σε Ισραήλ: Επιτρέψτε να περάσουν καύσιμα στη Γάζα

ΗΠΑ σε Ισραήλ: Επιτρέψτε να περάσουν καύσιμα στη Γάζα
photo Reuters

Οι ΗΠΑ κάλεσαν το Ισραήλ να επιτρέψει να εισέλθουν περισσότερα καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας μετά την εκεχειρία που κράτησε μια εβδομάδα και κατέρρευσε την Παρασκευή.

«Νωρίς την Παρασκευή, κυβέρνηση του Ισραήλ δεν επέτρεπε την είσοδο καυσίμων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ, καθώς η λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα.

“Είχαμε πολύ ειλικρινείς συνομιλίες μαζί τους ως προς την ανάγκη για καύσιμα στη Γάζα και είδαμε να εισέρχονται καύσιμα την Παρασκευή”, δήλωσε. “Είδαμε να εισέρχονται επιπλέον καύσιμα το Σάββατο, αλλά είναι στα επίπεδα πριν από την παύση. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι θέλουμε να δούμε (τα επίπεδα παράδοσης καυσίμων) να ανεβαίνουν ξανά, όχι μόνο στα επίπεδα των καυσίμων που εισήλθαν (στη Γάζα) κατά τη διάρκεια της παύσης, αλλά ακόμα πιο ψηλά”.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ξέσπασε μετά την πολύνεκρη και χωρίς προηγούμενο επίθεση στις 7 Οκτωβρίου σε ισραηλινό έδαφος. Σύμφωνα με το Ισραήλ, 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης αυτής κατά την οποία σχεδόν 240 άνθρωποι απήχθησαν.

Εν είδει αντιποίνων, το Ισραήλ ορκίστηκε να “εξοντώσει” τη Χαμάς και οι ένοπλες δυνάμεις του βομβαρδίζουν αδιάκοπα τη Γάζα, παράλληλα με μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση που ξεκίνησε στις 27 Οκτωβρίου στη βόρεια Γάζα.

Η παύση πυρός, διάρκειας μιας εβδομάδας, μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τελείωσε την 1η Δεκεμβρίου. Έκτοτε, ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος έχει επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του σε ολόκληρη τη Γάζα, βομβαρδίζει το νότιο τμήμα του θύλακα των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, προκαλώντας πολλούς θανάτους και τραυματισμούς μεταξύ των κατοίκων και των εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια όλο και πιο περιορισμένη ζώνη.

Στον τελευταίο του απολογισμό σήμερα, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για 15.899 νεκρούς, το 70% αυτών είναι γυναίκες και παιδιά και 42.000 τραυματίες σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ωστόσο εκτίμησε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει βελτιώσει τις τακτικές του ζητώντας από τον πληθυσμό να εκκενώσει “συγκεκριμένες” συνοικίες αντί να ζητά την εκκένωση μιας ολόκληρης πόλης ή περιοχής.

“Είδαμε πιο στοχευμένα αιτήματα για εκκένωση” από ό,τι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στη βόρεια Γάζα, πρόσθεσε ο Μίλερ. “Αυτό είναι μια βελτίωση σε σχέση με ό,τι συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα”, τόνισε προειδοποιώντας παράλληλα ότι η Ουάσινγκτον θα “παρακολουθεί στενά” την κατάσταση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις