Κυριακή, 28 Απρ.
22oC Αθήνα

ΗΠΑ σε Βόρεια Κορέα: «Σταματήστε τις αποσταθεροποιητικές σας ενέργειες»

ΗΠΑ σε Βόρεια Κορέα: «Σταματήστε τις αποσταθεροποιητικές σας ενέργειες»
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Οι ΗΠΑ κάλεσαν σήμερα (5.1.2024) τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις «αποσταθεροποιητικές» της ενέργειες και να επαναλάβει τις διπλωματικές, μετά την εκτόξευση εκατοντάδων οβίδων από την Πιονγκγιάνγκ στην Κίτρινη Θάλασσα, κοντά σε απομακρυσμένα νησιά της Νότιας Κορέας.

«Καλούμε τη Βόρεια Κορέα να απόσχει από κάθε νέα πρόκληση, αποσταθεροποιητικές ενέργειες και να επαναλάβει τη διπλωματία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ.

«Ζητούμε ιδιαιτέρως από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας να συμμετάσχει σε ουσιαστικές συζητήσεις ώστε να βρεθούν τρόποι διαχείρισης των στρατιωτικών κινδύνων και να επιτευχθεί βιώσιμη ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο», πρόσθεσε ο ίδιος και υπογράμμισε ότι «όπως έχουμε επαναλάβει πολλές φορές, οι ΗΠΑ δεν έχουν καμιά εχθρική πρόθεση» προς τη Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ δήλωσε σήμερα ότι η εκτόξευση των οβίδων της κοντά σε δύο νησιά της Νότιας Κορέας ήταν «μια φυσική απάντηση και ένα αντίμετρο» στις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξήγαγε η Σεούλ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων KCNA της χώρας.

Οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι της Νότιας Κορέας όπου εκεί σταθμεύουν στρατεύματά τους.

Η Βόρεια Κορέα απέρριψε επανειλημμένα προτάσεις για διεξαγωγή διαλόγου με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και μάλιστα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει θέσει σε πολεμική ετοιμότητα τα στρατεύματα της χώρας.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είχε συναντήσει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ 3 φορές, συναντήσεις όμως που δεν κατέληξαν σε μια βιώσιμη συμφωνία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και AFP

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις