Κόσμος

ΗΠΑ: Το 30% των Αμερικανών δηλώνουν άθεοι ή άθρησκοι

Σχεδόν ένας στους τρεις Αμερικανούς δηλώνει ότι είναι «άθεος» ή «άθρησκος», μια τάση που εντείνεται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, μολονότι ο χριστιανισμός παραμένει η κυρίαρχη θρησκεία, σύμφωνα με το ινστιτούτο Pew Research.

Στη δημοσκόπηση αυτή, το 29% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί τον εαυτό του «άθεο, αγνωστικιστή ή χωρίς συγκεκριμένη θρησκεία», από 16% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2007, την πρώτη φορά που το ινστιτούτο μέτρησε αυτήν την τάση.

Οι χριστιανοί παραμένουν πλειοψηφία, αλλά το ποσοστό τους μειώθηκε στο 63%, από 78% το 2007. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι προτεστάντες, από 52% στο 40% και ακολουθούν οι καθολικοί, από 24% το 2007 στο 21% σήμερα. Το 6% δηλώνει ότι ανήκει σε άλλα δόγματα ή θρησκείες, όπως στο ισλάμ (1%), τον ιουδαϊσμό (1%), τον βουδισμό (1%) και τον ινδουισμό (1%).

«Η προφανής εκκοσμίκευση της αμερικανικής κοινωνίας κατά τον 21ο αιώνα δεν εμφανίζει ενδείξεις υποχώρησης», σημειώνει το ινστιτούτο Pew Research, στη μελέτη του οποίου δεν γίνεται σύγκριση με άλλες χώρες. Μια άλλη ένδειξη πάντως είναι ότι το 45% των Αμερικανών δηλώνει πως προσεύχεται καθημερινά, από 58% που ήταν το ποσοστό αυτό το 2007.

Μεταξύ των προτεσταντών, οι ευαγγελικοί παραμένουν πλειοψηφία καθώς έξι στους δέκα (60%) αυτοπροσδιορίζονται με αυτόν τον όρο ή ως «αναγεννημένοι» χριστιανοί.

Σε μια προηγούμενη έρευνά του το Pew ανέφερε ότι το 84% των λευκών ευαγγελικών χριστιανών ψήφισε τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βουλευτές εναντιώνονται στο σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία: «Όχι άλλες παραχωρήσεις στον Πούτιν»
«Η Ουκρανία δεν πρέπει να αναγκασθεί να παραχωρήσει τα εδάφη της σε έναν από τους πλέον απροκάλυπτους εγκληματίες πολέμου στον κόσμο, τον Βλαντίμιρ Πούτιν»
Κογκρέσο
Ο Τραμπ αλλάζει στάση για το σχέδιο των 28 σημείων για την Ουκρανία: «Δεν είναι η τελική μου πρόταση»
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως περιμένει απάντηση από το Κίεβο το αργότερο έως την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, ενώ θέλει να έχει υπογραφεί μνημόνιο ειρήνης μέχρι το τέλος της χρονιάς
Ντόναλντ Τραμπ
Ουκρανία: Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί ότι το σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ πρέπει να αναθεωρηθεί με τη συμμετοχή των Ευρωπαίων
Ο Γάλλος πρόεδρος εκτιμά ότι η πρόταση της Ουάσινγκτον δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με την Ευρώπη, η οποία διαθέτει κρίσιμους μοχλούς πίεσης στο ουκρανικό ζήτημα
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν
Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Ζελένσκι – «Υπογράψτε τώρα τη συμφωνία, η επόμενη θα είναι χειρότερη»
Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποδεχθεί σύντομα μια συμφωνία ειρήνης, παρά τις παραχωρήσεις που θεωρούνται απαράδεκτες από πολλούς Ευρωπαίους συμμάχους, γράφει ο Guardian
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι 22