Κόσμος

ΗΠΑ: Το 30% των Αμερικανών δηλώνουν άθεοι ή άθρησκοι

Σχεδόν ένας στους τρεις Αμερικανούς δηλώνει ότι είναι «άθεος» ή «άθρησκος», μια τάση που εντείνεται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, μολονότι ο χριστιανισμός παραμένει η κυρίαρχη θρησκεία, σύμφωνα με το ινστιτούτο Pew Research.

Στη δημοσκόπηση αυτή, το 29% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί τον εαυτό του «άθεο, αγνωστικιστή ή χωρίς συγκεκριμένη θρησκεία», από 16% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2007, την πρώτη φορά που το ινστιτούτο μέτρησε αυτήν την τάση.

Οι χριστιανοί παραμένουν πλειοψηφία, αλλά το ποσοστό τους μειώθηκε στο 63%, από 78% το 2007. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι προτεστάντες, από 52% στο 40% και ακολουθούν οι καθολικοί, από 24% το 2007 στο 21% σήμερα. Το 6% δηλώνει ότι ανήκει σε άλλα δόγματα ή θρησκείες, όπως στο ισλάμ (1%), τον ιουδαϊσμό (1%), τον βουδισμό (1%) και τον ινδουισμό (1%).

«Η προφανής εκκοσμίκευση της αμερικανικής κοινωνίας κατά τον 21ο αιώνα δεν εμφανίζει ενδείξεις υποχώρησης», σημειώνει το ινστιτούτο Pew Research, στη μελέτη του οποίου δεν γίνεται σύγκριση με άλλες χώρες. Μια άλλη ένδειξη πάντως είναι ότι το 45% των Αμερικανών δηλώνει πως προσεύχεται καθημερινά, από 58% που ήταν το ποσοστό αυτό το 2007.

Μεταξύ των προτεσταντών, οι ευαγγελικοί παραμένουν πλειοψηφία καθώς έξι στους δέκα (60%) αυτοπροσδιορίζονται με αυτόν τον όρο ή ως «αναγεννημένοι» χριστιανοί.

Σε μια προηγούμενη έρευνά του το Pew ανέφερε ότι το 84% των λευκών ευαγγελικών χριστιανών ψήφισε τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στην Καγκελαρία στο Βερολίνο
Η βασίλισσα Καμίλα στο «The Tower Remembers» στο Λονδίνο για την 80η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Χιλιάδες παπαρούνες, το σύμβολο της μνήμης στη Βρετανία, τοποθετήθηκαν προκειμένου να σχηματίσουν έναν κόκκινο «καταρράκτη» που κυλά από μία γωνία του Πύργου έως το γρασίδι ακριβώς από κάτω
Η βασίλισσα της Βρετανίας Καμίλα επισκέπτεται τον Πύργο του Λονδίνου για να δει την έκθεση κεραμικών παπαρούνων για την 80ή επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 1