Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

ΗΠΑ: Το δικαίωμα στην άμβλωση ανατράπηκε μετά από 50 χρόνια

ΗΠΑ: Το δικαίωμα στην άμβλωση ανατράπηκε μετά από 50 χρόνια
Φωτογραφία Reuters

Μια απόφαση που γυρνάει τις ΗΠΑ δεκαετίες πίσω έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας κρίνοντας ότι απαγορεύεται για τις γυναίκες το δικαίωμα στην άμβλωση.

Έτσι, εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ δεν θα έχουν από εδώ και πέρα δικαίωμα να προχωρούν σε άμβλωση, δηλαδή με απλά λόγια, δεν θα έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν το ίδιο τους το σώμα. Η ιστορική απόφαση της υπόθεσης Roe v Wade ανατρέπεται μετά από σχεδόν 50 χρόνια και η μισή χώρα κάνει βήματα προς τα πίσω.

Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον 25 πολιτείες είναι έτοιμες να θεσπίσουν νέους νόμους ή να ενεργοποιήσουν εκ νέου τον αδρανοποιημένο νόμο, ο οποίος θα καταστήσει παράνομη την πρόσβαση στην άμβλωση σε πολλές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών με σύλληψη μετά από βιασμό ή αιμομιξία.

Οι περισσότερες από αυτές τις πολιτείες βρίσκονται στα νότια των ΗΠΑ, όπως το Τέξας, η Λουιζιάνα και ο Μισισιπής. Μάλιστα, αυτές αποτελούν τις 3 από τις 13 πολιτείες που θα θέσουν σε ισχύ την απαγόρευση των αμβλώσεων ίσως και άμεσα ή το αργότερο τις επόμενες εβδομάδες.

Το προσχέδιο της γνωμοδότησης που ανατρέπει την ιστορική απόφαση είχε διαρρεύσει πριν από λίγο καιρό μέσω της ιστοσελίδας Politico και είχε πυροδοτήσει πολλές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από τους υποστηρικτές της άμβλωσης, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε, σε δημοσκόπηση που είχε γίνει, οι περισσότεροι Αμερικάνοι δήλωναν υπέρ των αμβλώσεων.

Πλέον, το δικαίωμα στην άμβλωση βρίσκεται «στα χέρια» κάθε πολιτείας των ΗΠΑ, αφού η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναφέρει ότι «το Σύνταγμα δεν παρέχει δικαίωμα στην άμβλωση. Η εξουσία ρύθμισης των αμβλώσεων επιστρέφεται στον λαό και στους εκλεγμένους εκπροσώπους του».

Οι πρώτες αντιδράσεις υποστηρικτών της άμβλωσης μετά το άκουσμα της απόφασης έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο:

https://twitter.com/BNNUS/status/1540338732691345410

Αμέσως μετά την απόφαση, η επικεφαλής ανταποκρίτρια του CNN στον Λευκό Οίκο μετέδωσε πως αναμένεται διάγγελμα του προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

 

Από το φως στον σκοταδισμό

Ο νόμος του Μισισίπι, που απαγορεύει την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα κύησης, μπλοκαρίστηκε από κατώτερα δικαστήρια ως παραβίαση του δεδικασμένου του Ανώτατου Δικαστηρίου για τα δικαιώματα άμβλωσης. Η σημερινή γνωμοδότηση, που συντάχθηκε από τον δικαστή Samuel Alito, ανατρέπει την απόφαση-ορόσημο του 1973, που επέτρεπε τις αμβλώσεις προτού το έμβρυο γίνει βιώσιμο εκτός μήτρας, ανάμεσα στην 24η και 28η εβδομάδα της κύησης.

Η απόφαση Ρόου κατά Γουέιντ αναγνώρισε το δικαίωματα στην ιδιωτικότητα βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ που προστατεύει τη δυνατότητα της γυναίκας να τερματίσει την εγκυμοσύνη της. Το Ανώτατο Δικαστήριο σε μια απόφαση το 1992 (Planned Parenthood of Southeastern Pennsylvania v. Casey) επαναβεβαίωσε το δικαίωμα στην άμβλωση και απαγόρευσε τους νόμους που επιβάλλουν ένα «υπερβολικό βάρος» στην πρόσβαση στην άμβλωση.

Η Jackson Women’s Health Organization, η μοναδική κλινική αμβλώσεων που παραμένει στο Μισισισίπι προσέφυγε εναντίον του νόμου του 2018 και είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο νόμος επιτρέπει τις αμβλώσεις όταν υπάρχει «ιατρικός λόγος έκτακτης ανάγκης» ή «σοβαρή ανωμαλία του εμβρύου» αλλά δεν προβλέπει εξαίρεση για τις εγκυμοσύνες που είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε το 2018 τον νόμο επικαλούμενος το δεδικασμένο στην υπόθεση Ρόου. Το πέμπτο εφετείο με έδρα τη Νέα Ορλεάνη κατέληξε το 2019 στο ίδιο συμπέρασμα.

Η «επέλαση των συντηρητικών» στο Ανώτατο Δικαστήριο

Όμως, τώρα, οι Πολιτείες της χώρας μπορούν ακόμη και να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις δια νόμου. Η απόφαση πάρθηκε λόγω της πλειοψηφίας των συντηρητικών στο Ανώτατο Δικαστήριο, όταν ο ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ, κατά την περίοδο της προεδρίας του, διόρισε τρεις δικαστές και χάρισε την ισχυρή αυτή πλειοψηφία.

Άλλωστε, κατά την προεκλογική του περίοδο το 2016, ο Τραμπ κατάφερε να προσελκύσει πολλούς ψηφοφόρους από την θρησκευόμενη Δεξιά με την υπόσχεσή του να διορίσει δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο που έχουν ίδιες απόψεις με εκείνους και που θα ήταν έτοιμοι να ακυρώσουν την ιστορική απόφαση, κάτι που έγινε σήμερα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις