Κόσμος

Ιράν: Η Τεχεράνη υπενθυμίζει τις απαιτήσεις της στον Τζο Μπάιντεν

Τις απαιτήσεις του στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπενθύμισε το Ιράν με σκοπό τη διάσωση της συμφωνίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος: άρση “άνευ όρων” των κυρώσεων, και ότι η Ουάσινγκτον παραιτείται από την επιθυμία να “αποσπά παραχωρήσεις”.

Μόλις δύο ημέρες μετά την αναληψη των καθηκόντων του Μπάιντεν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δημοσιεύει άρθρο στο αμερικανικό περιοδικό για την εξωτερική πολιτική και τη διπλωματία Foreign Affairs, σχετικά με το πώς είναι κατάλληλο κατά τη γνωμη του να διασωθεί αυτή η συμφωνία που κινδυνεύει να καταρρευσει από τότε που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ το 2018 από τη διεθνή αυτή συμφωνία.

Ο Ζαρίφ προειδοποιεί ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος και ότι ο χρόνος εξαντλείται.

“Η νέα κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει μια θεμελιώδη επιλογή. Μπορεί να οικειοποιηθεί την αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ (ή) ο Μπάιντεν μπορεί να επιλέξει έναν καλύτερο δρόμο δίνοντας τέλος στην πολιτική “μέγιστης πίεσης” επί του Ιράν, του Τραμπ, η οποία απέτυχε και να επιστρέψει στη συμφωνία από την οποία ο προκάτοχός του αποχώρησε”, γράφει ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.

Σε αυτήν την περίπτωση, “το Ιράν θα επιστρέψει επίσης στην πλήρη τήρηση των δεσμεύσεών του”, προσθέτει. Ωστόσο “αν η Ουάσινγκτον επιμείνει να αποσπά παραχωρήσεις, αυτή η ευκαιρία θα χαθεί”.

Το 2015, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και η Ομάδα των Έξι (Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) συμφώνησαν στη Βιέννη σε ένα κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης (JCPOA) με στόχο την διευθέτηση του ιρανικού πυρηνικού θέματος, έπειτα από δώδεκα χρόνια εντάσεων.

Η συμφωνία αυτή προσφέρει στο Ιράν μια χαλάρωση από τις διεθνείς κυρώσεις, με αντάλλαγμα τον δραστικό περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος και εγγυήσεις που να αποδεικνύουν ότι δεν επιδιώκει να αποκτήσει ατομική βόμβα.

Το Ιράν αρνείται ανέκαθεν ότι θέλει να κατασκευάσει μια τέτοια βόμβα.

“Συλλογική προσπάθεια” 

Η συμφωνία της Βιέννης κινδυνεύει ωστόσο να καταρρεύσει μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών και την επαναφορά ταυτόχρονα των αμερικανικών κυρώσεων που η συμφωνία είχε επιτρέψει να αρθούν.

Η επαναφορά των κυρώσεων βύθισε το Ιράν σε βαθιά ύφεση. Σε απάντηση, η Τεχεράνη αποδεσμεύτηκε το 2019 από τις περισσότερες βασικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στη Βιέννη.

Θεωρώντας ότι η πολιτική για το Ιράν του προκατόχου του ήταν μια αποτυχία, ο Τζο Μπάιντεν έκανε γνωστή την πρόθεσή του να επαναφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες στη συμφωνία της Βιέννης.

Αλλά έθεσε ως προϋπόθεση γι αυτό, την εκ των προτέρων επιστροφή του Ιράν στον αυστηρό σεβασμό των δεσμεύσεών του. Η Τεχεράνη ζητεί πρωτίστως την άρση των κυρώσεων και τον σεβασμό από την Ουάσινγκτον όλων των υποχρεώσεών της.

“Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί ακόμα να σώσει τη συμφωνία, αλλά μόνο εάν η Ουάσινγκτον έχει πραγματική πολιτική βούληση που να δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να γίνουν αξιόπιστος εταίρος για μια συλλογική προσπάθεια”, γράφει ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

“Η κυβέρνηση (Μπάιντεν) πρέπει να αρχίσει καταργώντας άνευ όρων όλες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν (στο Ιράν) από τότε που ο Τραμπ ανήλθε στην εξουσία”, προσθέτει. “Σε αντάλλαγμα, το Ιράν θα ακυρώσει όλα τα διορθωτικά μέτρα που έλαβε στον απόηχο της αποχώρησης (των ΗΠΑ) από τη συμφωνία”.

Ο Ζαρίφ επαναλαμβάνει έτσι τη θέση του Ιράν, σύμφωνα με την οποία η χώρα του είναι έτοιμη να επιστρέψει στον πλήρη και απόλυτο σεβασμό των δεσμεύσεών της εάν αρθούν οι κυρώσεις και μπορεί να απολαμβάνει τα οικονομικά οφέλη που υπολογίζει από τη συμφωνία.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες