Κόσμος

Ιράν: Νέα εστία έντασης μετά την σύλληψη του Βρετανού πρεσβευτή!

Σε "αποκλιμάκωση" καλούν οι Βρυξέλλες μετά τη σύντομη σύλληψη του Βρετανού πρεσβευτή στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επέκρινε την Τεχεράνη μετά τη σύλληψη και τη σύντομη κράτηση χθες Σάββατο του Βρετανού πρεσβευτή στο Ιράν και ζήτησε να υπάρξει “αποκλιμάκωση”, σε tweet του που ανήρτησε σήμερα.

“Πολύ ανήσυχος μετά την προσωρινή κράτηση του Βρετανού πρεσβευτή στο Ιράν. Ο σεβασμός στη Σύμβαση της Βιένης αποτελεί υποχρέωση. Η ΕΕ καλεί σε αποκλιμάκωση και στη δημιουργία χώρου για διπλωματία”, έγραψε στο Twitter ο Μπορέλ.

Νωρίτερα ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Ιράν, ο Ρομπ Μακέιρ, διέψευσε ότι συμμετείχε σε αντικυβερνητική διαδήλωση, όπως μετέδωσαν κάποια ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Click4more: Μυρίζει μπαρούτι στο Ιράν για το Boeing! Η στήριξη Τραμπ… στα φαρσί

“Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν συμμετείχα σε καμία διαδήλωση”, έγραψε στο Twitter ο Μακέιρ στα αγγλικά και τα περσικά. “Πήγα σε μια εκδήλωση η οποία είχε ανακοινωθεί ως ολονυκτία για τα θύματα της τραγωδίας (της πτήσης) #PS752” της Ukraine International Airlines που καταρρίφθηκε την Τετάρτη από τον ιρανικό στρατό “από λάθος”, πρόσθεσε.

“Έφυγα από το σημείο πέντε λεπτά αφού ξεκίνησαν να ακούγονται συνθήματα” κατά των ιρανικών αρχών, εξήγησε.

Είναι “φυσιολογικό να θέλω να αποτίσω φόρο τιμής”, διευκρίνισε ο Μακέιρ καθώς “κάποια θύματα ήταν Βρετανοί”.

Δείτε τις αναρτήσεις του πρεσβευτή της Βρετανίας στο Ιράν

 

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ο Βρετανός πρεσβευτής συνελήφθη επειδή “υποκίνησε” τους διαδηλωτές και αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από περίπου μία ώρα.

Τη νύκτα το ιρανικό πρακτορείο Tasnim, που πρόσκειται στους συντηρητικούς, μετέδωσε ότι ο Μακέιρ καρατήθηκε επί πολλές ώρες και ανακρίθηκε για την εμπλοκή του “σε ύποπτες ενέργειες” στη διάρκεια μίας συγκέντρωσης μπροστά από το πανεπιστήμιο Αμίρ Καμπίρ στην Τεχεράνη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μασκ κατά Νόλαν: «Θα χάσει την ακεραιότητά του» αν έχει διαλέξει μαύρη ηθοποιό για τον ρόλο της ωραίας Ελένης στην «Οδύσσεια»
Χρήστης του X ισχυρίστηκε ότι αν η Λουπίτα Νιόνγκο υποδυθεί την Ωραία Ελένη, αυτό θα αποτελεί «προσβολή» για τον Όμηρο, κάτι με το οποίο φαίνεται να συμφωνεί ο Μασκ
μασκ 6
Βίντεο με τον Τζέφρι Επστάιν να αποκαλεί τον εαυτό του «σεξουαλικό αρπακτικό α’ κατηγορίας» και να απαντάει αν είναι ο διάβολος
Ο άνθρωπος που παίρνει συνέντευξη από τον Επστάιν δεν εμφανίζεται στην οθόνη, αλλά πιστεύεται ότι είναι ο πρώην επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον
Ο Επστάιν με άτομο άγνωστης ηλικίας στην αγκαλιά του
Φειδίας Παναγιώτου: Ερωτήματα για το γραφείο – βίλα με την πισίνα και τις 4 κρεβατοκάμαρες που πληρώνει το Ευρωκοινοβούλιο
Ο ευρωβουλευτής είχε αναφέρει πως το χρησιμοποιεί καθαρά ως γραφείο αν και η Cyprus Times υποστηρίζει πως μένει κανονικά εκεί με την σύντροφό του
Φειδίας Παναγιώτου 17
Έξαλλος ο Ντόναλντ Τραμπ με τα σχόλια στα Grammy: «Τα χειρότερα βραβεία όλων των εποχών», «δεν έχω πάει ποτέ στο νησί του Επστάιν»
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε στον παρουσιαστή Τρέβορ Νόα μετά τα σχόλια του που τον συνέδεσαν με την υπόθεση Επστάιν και απείλησε να του κάνει μήνυση
τραμπ