Κόσμος

Ιράν: Ο Πεζεσκιάν ανακοίνωσε «το τέλος του πολέμου των 12 ημερών που επιβλήθηκε» στη χώρα του

«Σήμερα, μετά την ηρωική αντίσταση του μεγάλου έθνους μας, γινόμαστε μάρτυρες της σύναψης εκεχειρίας και του τέλους αυτού του 12ήμερου πολέμου»

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζέσκιαν ανακοίνωσε το «τέλος του 12ήμερου πολέμου» που επέβαλε το Ισραήλ, σε σημερινό (24.06.2025) μήνυμά του προς τον λαό που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Σήμερα, μετά την ηρωική αντίσταση του μεγάλου έθνους μας, η αποφασιστικότητα του οποίου γράφει ιστορία, γινόμαστε μάρτυρες της σύναψης εκεχειρίας και του τέλους αυτού του 12ήμερου πολέμου που επιβλήθηκε από τον τυχοδιωκτισμό και την πρόκληση του Ισραήλ», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος. 

Εκατοντάδες άνθρωποι, μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας, βγήκαν στους δρόμους της Τεχεράνης για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο καθεστώς.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν ιρανικές σημαίες, αφίσες του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και πλακάτ με το σύνθημα «Κάτω οι ΗΠΑ».

Οι ιρανικές αρχές παρουσίασαν τη διακοπή των επιθέσεων ως «θρίαμβο που ανάγκασε τον εχθρό να μετανιώσει, να αποδεχτεί την ήττα και να σταματήσει μονομερώς την επιθετικότητα του».

Πλήθος κόσμου στους δρόμους της Τεχεράνης
Πλήθος κόσμου στους δρόμους της Τεχεράνης / Majid Asgaripour /WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Όσοι αντιτίθενται στο καθεστώς φάνηκαν διστακτικοί να βγουν στους δρόμους.

Ιρανοί που μίλησαν στο Reuters, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι που αντιτίθενται στην Ισλαμική Δημοκρατία και έχουν διαμαρτυρηθεί εναντίον της στο παρελθόν, δήλωσαν ότι οι αεροπορικές επιθέσεις οδήγησαν τον λαό να συσπειρωθεί γύρω από το εθνικό αίσθημα απέναντι σε αυτό που θεωρούν ξένη επιθετικότητα.

Ωστόσο, πολλοί Ιρανοί εξακολουθούν να νιώθουν οργή για τους ανώτερους ηγέτες της χώρας, ενώ για όσους επιστρέφουν στην πατρίδα τους, η πραγματικότητα μιας οικονομίας που πλήττεται από κυρώσεις παραμένει.

«Αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι βάναυσο. Γιατί μας επιτίθενται ενώ οι αξιωματούχοι κρύβονται σε ασφαλή μέρη;», είπε ο 63χρονος Μοχάμαντ από το Ραστ.

«Κατηγορώ τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων αυτής της χώρας. Οι πολιτικές τους μας έφεραν πόλεμο και καταστροφή», συμπλήρωσε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σχεδόν 1 εκατ. δολάρια σε δωρεές για τον 43χρονο ήρωα της πολύνεκρης επίθεσης στο Σίδνεϊ – Καρέ καρέ πώς κατάφερε να αφοπλίσει τον δράστη
Ο 43χρονος Αχμέντ ελ Αχμέντ νοσηλεύεται με δύο τραύματα από σφαίρες στον ώμο - «Θα πεθάνω, σε παρακαλώ δες την οικογένειά μου και πες τους ότι σκοτώθηκα προσπαθώντας να σώσω ζωές»
Ο 43χρονος Αχμέντ ελ Αχμέντ, πατέρας δύο παιδιών
Πώς πατέρας και γιος οργάνωσαν την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ – Το ταξίδι στις Φιλιππίνες και το ψέμα ότι «πάνε για ψάρεμα»
Ως βάση επιχειρήσεων είχαν νοικιάσει διαμέρισμα μέσω Airbnb, το οποίο βρίσκεται περίπου μισή ώρα μακριά από την παραλία όπου εκτυλίχθηκε το μακελειό - Από το Πακιστάν η καταγωγή τους
Πώς πατέρας και γιος οργάνωσαν την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ – Το ταξίδι στις Φιλιππίνες και το ψέμα ότι «πάνε για ψάρεμα»
Έλα Κουκ: Φοιτήτρια αντιπρόεδρος του ρεπουμπλικανικού συλλόγου, η μία νεκρή από την ένοπλη επίθεση στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στις ΗΠΑ
H είδηση ότι η μία από τους δύο νεκρούς από την ένοπλη επίθεση στις ΗΠΑ, ήταν υποστηρίκτρια του κυβερνώντος κόμματος του Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να δώσει πολιτική διάσταση στο στυγερό έγκλημα
Η 19χρονη Έλα Κουκ