Κόσμος

Ιράν: Θα συνεργαστούμε με τον ΔΟΑΕ όταν εγκαταλείψει τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στο ζήτημα των πυρηνικών

Η Τεχεράνη κατηγορεί τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας ότι «άνοιξε τον δρόμο» για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στις πυρηνικές εγκαταστάσεις

Αιχμές κατά του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ/IAEA) άφησε ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, σχετικά με την στάση που τήρησε στον πόλεμο με το Ισραήλ και τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε πως ο ΔΟΑΕ θα πρέπει να εγκαταλείψει τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για να επαναλάβει η Τεχεράνη τη συνεργασία της μαζί του όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα, μετέδωσαν σήμερα (10.07.2025) ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μασούντ Πεζεσκιάν έθεσε, την περασμένη εβδομάδα, σε ισχύ νόμο με τον οποίο αναστέλλεται η συνεργασία του Ιράν με τον ΔΟΑΕ και αυτός ανακοίνωσε ότι απέσυρε τους τελευταίους εναπομείναντες επιθεωρητές του από το Ιράν.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και τον ΔΟΑΕ επιδεινώθηκαν μετά τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων τον Ιούνιο, με δεδηλωμένο στόχο να εμποδίσουν την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Το Ιράν δηλώνει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει μόνον ειρηνικούς σκοπούς και αρνείται ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

«Η συνέχιση της συνεργασίας του Ιράν με τον οργανισμό (ΔΟΑΕ) εξαρτάται από το αν ο τελευταίος θα διορθώσει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά του όσον αφορά το ζήτημα των πυρηνικών», μετέδωσαν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα δήλωση του Πεζεσκιάν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα σε τηλεφωνική τους συνομιλία.

«Οποιαδήποτε επανάληψη επίθεσης (κατά του Ιράν) θα αντιμετωπιστεί με πιο αποφασιστική και λυπηρή απάντηση», πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος.

Η Τεχεράνη κατηγορεί τον ΔΟΑΕ ότι δεν καταδίκασε τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ και ότι αυτός «άνοιξε τον δρόμο» για τον βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεών της με απόφαση που εξέδωσε στην οποία δήλωνε ότι το Ιράν παραβιάζει τις υποχρεώσεις του για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί οδήγησαν σε πόλεμο 12 ημερών από τις 13 Ιουνίου μέχρι τις 24 Ιουνίου, που τερματίστηκε με εκεχειρία κατά τον οποίο το Ιράν εξαπέλυσε επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) και πυραύλους στο Ισραήλ.

Έκτοτε, οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ δεν έχουν μπορέσει να επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις του Ιράν μολονότι ο επικεφαλής του οργανισμού Ραφαέλ Γκρόσι έχει δηλώσει ότι είναι η ύψιστη προτεραιότητά του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σοκ στη Γαλλία: Ζευγάρι κρατούσε κλεισμένη μια 45χρονη και τη βασάνιζε επί χρόνια – Την έπλεναν με χλωρίνη και την τάιζαν χυλό με απορρυπαντικό πιάτων
Η 45χρονη γυναίκα «εξαφανίστηκε» για τις αρχές από τον Απρίλιο του 2022, όταν εκδόθηκε το διαζύγιό της, κοιμόταν σε μια ξαπλώστρα, έκανε την ανάγκη της σε ένα δοχείο ή σε πλαστικές σακούλες
Αστυνομία
Νικολά Σαρκοζί: Απειλές θανάτου και προσβολές την «τρομακτική» πρώτη νύχτα στη φυλακή – «Μικρέ Νικολά, δείξε μας το κεφάλι σου, ξέρουμε τα πάντα»
Μετά τα βίντεο που κυκλοφόρησαν, δύο αστυνομικοί της υπηρεσίας προστασίας VIP, τη SDLP, βρίσκονται στο διπλανό κελί του πρώην προέδρου της Γαλλίας και τον φρουρούν όλο το 24ωρο
Νικολά Σαρκοζί
«Ήθελα να εξαφανίσω τον καταυλισμό υποστηρικτών του Βούτσιτς» λέει ο δράστης των πυροβολισμών στη Σερβία - Ήταν υπάλληλος της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών
Ο πρόεδρος της Σερβίας άφησε υπονοούμενα για πολιτικά κίνητρα υποστηρίζοντας ότι «το επεισόδιο αποτελεί συνέπεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που κάνουν οι φοιτητές και η αντιπολίτευση»
Σέρβοι αστυνομικοί ασφαλίζουν την περιοχή μπροστά από το Κοινοβούλιο στο Βελιγράδι.