Κόσμος

Ισλανδία: Απεργία κατά της ανισότητας των φύλων από τις γυναίκες – Δεν πήγε στη «δουλειά» η πρωθυπουργός

Η άνιση αντιμετώπιση των φύλων είναι η αιτία που οι γυναίκες στην Ισλανδία πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία με τη συμμετοχή και της πρωθυπουργού, η οποία δήλωσε πως η μάχη για την ισότιμη αντιμετώπιση προχωρεί υπερβολικά αργά τόσο στη χώρα της όσο και στο εξωτερικό.

Σε ολόκληρη αυτή τη μικρή νησιωτική χώρα, τα σχολεία και οι βιβλιοθήκες είτε παρέμειναν κλειστά είτε λειτούργησαν περιορισμένες ώρες, καθώς το γυναικείο προσωπικό απήργησε, ενώ τα νοσοκομεία ανακοίνωσαν πως θα δέχονται μόνο επείγοντα περιστατικά.

Η πρωθυπουργός Κατρίν Γιακομπσντότιρ δήλωσε πως συμμετέχει στη διαμαρτυρία και δεν θα πάει σήμερα στη δουλειά.

«Αν δει κανείς ολόκληρο τον κόσμο, μπορεί να χρειαστούν και 300 χρόνια για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων», δήλωσε η Γιακομπσντότιρ μιλώντας στο δημόσιο ραδιοσταθμό Ras 1.

Η απεργία προκηρύχθηκε σε διαμαρτυρία για το χάσμα ανάμεσα στους μισθούς των γυναικών και εκείνους των ανδρών, κατά της έμφυλης βίας, καθώς και για να προβληθεί η απλήρωτη δουλειά που κάνουν οι γυναίκες, όπως η φροντίδα των παιδιών που συχνά πέφτει σ’ αυτές, δήλωσαν οργανωτές της κινητοποίησης.

Η Ισλανδία θεωρείται μία από τις πιο προοδευτικές χώρες του κόσμου σε όρους ισότητας των φύλων και επί 14 χρόνια στη σειρά βρίσκεται στην κορυφή του δείκτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το χάσμα μεταξύ των φύλων.

Ωστόσο σε μερικές βιομηχανίες και επαγγέλματα, οι γυναίκες κερδίζουν τουλάχιστον 20% λιγότερα απ’ ό,τι οι άνδρες στην Ισλανδία, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία (Statistics Iceland).

Σαράντα τοις εκατό των γυναικών της Ισλανδίας έχουν εμπειρία έμφυλης και σεξουαλικής βίας στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας.

«Επιδιώκουμε να επιστήσουμε την προσοχή στο γεγονός ότι αποκαλούμαστε παράδεισος της ισότητας, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των φύλων και επείγουσα ανάγκη για ανάληψη δράσης», δήλωσε η Φρέιγια Σταϊνγκριμσντότιρ, από τους οργανωτές της απεργίας και διευθύντρια επικοινωνίας της Ισλανδικής Ομοσπονδίας Δημόσιων Υπαλλήλων.

Η σημερινή απεργία με το σύνθημα «Εσείς το λέτε αυτό ισότητα;», στην οποία συμμετέχουν οι γυναίκες και τα μη δυαδικά άτομα στην Ισλανδία, είναι η πρώτη ολοήμερη απεργία έπειτα από μια πρώτη κινητοποίηση διαμαρτυρίας των γυναικών το 1975.

«Τα επαγγέλματα με περισσότερες γυναίκες, όπως οι υπηρεσίες υγειονομικής φροντίδας και η φροντίδα των παιδιών, εξακολουθούν να είναι υποτιμημένες και να αμείβονται πολύ λιγότερο», δήλωσε η Σταϊνγκριμσντότιρ χθες, Δευτέρα, στο Ρόιτερς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε δίκη ο πατέρας της Amy Winehouse με δύο φίλες της που πούλησαν τα φορέματά της για πάνω από 800.000 ευρώ
Ο Mitchell Winehouse κατηγορεί την πρώην στυλίστρια της διάσημης τραγουδίστριας και την πρώην συγκάτοικό της, ότι ιδιοποιήθηκαν προσωπικά αντικείμενα της Winehouse για να τα πουλήσουν και να κρατήσουν τα χρήματα
Η Amy Winehouse
Ιράν: Νεαρή γυναίκα καταδικασμένη σε θάνατο για τη δολοφονία του βίαιου συζύγου της γλιτώνει την εκτέλεση – Είχε εξαναγκαστεί σε γάμο στα 12 της
Η Γκολί Κουχάν, η οποία είχε παντρευτεί με το ζόρι στα 12 της και υπέστη χρόνια κακοποίηση, «συγχωρέθηκε» από την οικογένεια του συζύγου της, γεγονός που αναστέλλει την εκτέλεσή της
Γυναίκες Ιράν
Νεκρός βρετανός στρατιωτικός στην Ουκρανία σε δοκιμές όπλων – «Τραγικό δυστύχημα» λέει το Λονδίνο
Ο στρατιώτης παρακολουθούσε τη δοκιμή ενός νέου αμυντικού συστήματος των ουκρανικών δυνάμεων, μακριά από τη γραμμή του μετώπου, όταν σημειώθηκε το θανατηφόρο περιστατικό
Βρετανοί στρατιώτες