Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Ισπανία – Εκλογές: Δεν υπάρξει ξεκάθαρη πλειοψηφία – Ενισχύεται η ακροδεξιά

Ισπανία – Εκλογές: Δεν υπάρξει ξεκάθαρη πλειοψηφία – Ενισχύεται η ακροδεξιά

Ούτε η δεξιά ούτε η αριστερά δείχνει να συγκεντρώνει ξεκάθαρη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν σήμερα Κυριακή (10.11.2019) στην Ισπανία

Αυτό προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών στην Ισπανία με καταμετρημένο το 20% των ψήφων.

Σε αυτό το στάδιο, το ακροδεξιό Vox αναδεικνύεται σε τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, καταγράφοντας μεγάλα κέρδη σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου, η οποία σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένα ακροδεξιό κόμμα κερδίζει έδρες στην Ισπανία τα τελευταία 40 χρόνια.

Οι Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ προηγούνται με ποσοστό 29%, τους ακολουθεί το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, με ποσοστό γύρω στο 20%, το Vox με ποσοστό γύρω στο 14%, οι κεντροδεξιοί Ciudadanos εμφανίζονται να συγκεντρώνουν ποσοστό 5,5%, ενώ οι Unidas Podemos 10%.

Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου RTVE κερδίζουν οι Σοσιαλιστές (PSOE). Το κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ συγκεντρώνει 114-119 έδρες, λιγότερες από τις 123 που είχε κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου κι απέχοντας από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 176 εδρών.

Το ακροδεξιό κόμμα Vox εξασφαλίζει 56-59 έδρες, πάνω από το διπλάσιο σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, ενώ το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα έρχεται δεύτερο με 85-90 έδρες, καταγράφοντας άνοδο από τις 66 των προηγούμενων εκλογών.

Οι Unidas Podemos προβλέπεται να λάβουν 30-34 έδρες, καταγράφοντας πτώση από τις 42 του Απριλίου και οι Ciudadanos 14-15 έδρες, με μεγάλη πτώση από τις 57 των εκλογών του Απριλίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις