Κόσμος

Ισπανία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει κατά 4% τον κατώτατο μισθό

Η κυβέρνηση της Ισπανίας σκοπεύει να αυξήσει κατά 4% τον κατώτατο μισθό, το 2024, ένα ποσοστό μεγαλύτερο από την αρχική πρόταση του 3,5% που είχαν κάνει οι εργοδότες, ανέφερε σήμερα (30.11.2023) ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε διαπραγματεύσεις με τις συνδικαλιστικές ενώσεις και τους εργοδότες για την αύξηση του κατώτατου μισθού και μια συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο.

Ο χαμηλότερος από το αναμενόμενο ετήσιος πληθωρισμός του 3,2% τον Νοέμβριο μετρίασε την πίεση στους μισθούς στην Ισπανία, η οποία αύξησε τον κατώτατο μισθό το 2023 κατά 8% για έναν μηνιαίο μισθό 1.259 ευρώ.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις έχουν ήδη συμφωνήσει για μια αύξηση 3% σε όλους τους μισθούς για το 2024, με ένα επιπλέον 1% εάν ο πληθωρισμός το 2023 ανερχόταν άνω του 3%.

Σε μια ανακοίνωση χθες, η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 3,8% τον επόμενο χρόνο, σε αντιστοιχία με την μέση ετήσια αύξηση 3,8% του πληθωρισμού έως τον Νοέμβριου του 2023.

Η κυβέρνηση συνασπισμού, που ορκίστηκε πρόσφατα, είναι διχασμένη για τα σχέδια μεταρρύθμισης του συστήματος επιδομάτων ανεργίας, έναν όρο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εκταμίευση των 140 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για την Ισπανία στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης για τη μετά-covid εποχή.

Η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίας, που ηγείται επίσης του κόμματος Sumar, ενός ήσσονος εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό, θέλει την αύξηση των επιδομάτων για τους άνεργους, ενώ η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τάσσεται υπέρ της μείωσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Μαρκο Ρούμπιο «αντιβασιλέας» στο σχέδιο Τραμπ για τη Βενεζουέλα: Ο ρόλος του στη σύλληψή Μαδούρο
Ο Αμερικανός πρόεδρος στηρίζεται στον ΥΠΕΞ του για να τον βοηθήσει να «διοικήσει» τη Βενεζουέλα, να μοιράσει τα πετρελαϊκά της περιουσιακά στοιχεία και να εγκαινιάσει μια νέα κυβέρνηση
Μάρκο Ρούμπιο και Ντόναλντ Τραμπ 24
Κραν Μοντανά: Πληροφορίες ότι ταυτοποιήθηκε η σορός της Αλίκης Καλλέργη – Οι σπαρακτικές αναρτήσεις του πατέρα και του αδερφού της 15χρονης
Τέλος στην αγωνία με τον χειρότερο τρόπο φαίνεται να μπήκε σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, στην οικογένεια...
Ο Ρομαίν και η 15χρονη αδερφή του Αλίκη που σκοτώθηκε από τη φωτιά στο Κραν Μοντανά