Τα τουριστικά νησιά Ίμπιζα και Φορμεντέρα βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της καταρρακτώδους βροχής που πλήττει την Ισπανία, και δημιουργεί καταστροφικές πλημμύρες, ενώ σήμερα Τρίτη (30/9/2025), έκλεισαν τις παραλίες και τα σχολεία τους. Όλα αυτά γίνονται σχεδόν ένα χρόνο μετά τις φονικές πλημμύρες του Οκτωβρίου του 2024 στη Βαλένθια, όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 230 άνθρωποι.
Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών των δύο νησιών της Ισπανίας έστειλαν προειδοποιητικά μηνύματα στα τηλέφωνα των κατοίκων, ζητώντας τους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο και να μην παραμένουν κοντά σε πηγές νερού ή σε υπόγεια για να προστατευτούν από τις πλημμύρες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Aemet, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας, ανέφερε ότι έως και 200 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο έπεσαν στην Ίμπιζα που πλήττεται από μια καταιγίδα η οποία κινείται «πολύ αργά».
Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πεζούς να διασχίζουν τα λασπόνερα στο παραλιακό μέτωπο της Ίμπιζας, κατά μήκος του οποίου υπάρχουν πολλά μπαρ και εστιατόρια. Στο βάθος ακούγονται οι σειρήνες πυροσβεστικών οχημάτων.
Οι δρόμοι έχουν καλυφθεί από λασπόνερα και συντρίμμια, αναγκάζοντας τα αυτοκίνητα να κινούνται με πολύ χαμηλές ταχύτητες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Flooding due to heavy rain on the island of Ibiza, Spain (30.09.2025) pic.twitter.com/4gM7xFwDVW
— Disaster News (@Top_Disaster) September 30, 2025
Η κυβέρνηση των Βαλεαρίδων ανέφερε ότι η πυροσβεστική δέχτηκε 132 κλήσεις στην Ίμπιζα, κυρίως για πλημμύρες σε υπόγεια ή σε δρόμους και για πτώσεις δέντρων και άλλων αντικειμένων ή για ποταμούς που υπερχείλισαν. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.
Fuertes lluvias e inundaciones en Ibiza #España
— Noticiero Promar Tv (@notipromar) September 30, 2025
Hoy martes se han registrado abundantes lluvias generando calles inundadas, motos caídas y caos vial en Ibiza pic.twitter.com/BZLkQJiETq
Οι τοπικές αρχές ανέστειλαν τα μαθήματα και ζήτησαν από τους μαθητές να μείνουν μέσα στα σχολεία τους, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις «μέχρι νεωτέρας» ενώ έκλεισαν επίσης και οι παραλίες.
Intempéries à #Ibiza : plus de 250 mm de pluie/m² en seulement quelques heures dans la ville principale de l’île.#Espagne #Baléares#Inondations pic.twitter.com/xGxx7c2fcw
— Flav BL (@flav_BL75) September 30, 2025
Μια μονάδα του στρατού από τη γειτονική Μαγιόρκα αναμένεται να αναπτυχθεί στα νησιά, μεταφέροντας ενισχύσεις.
18h à Playa d’en Bossa (à deux pas de l’aéroport d’#Ibiza) : les pluies continuent de s’abattre intensément.#Espagne #Baléares#inondations pic.twitter.com/gFTRvZSp3D
— Flav BL (@flav_BL75) September 30, 2025
Αργά το απόγευμα η Aemet μείωσε το επίπεδο των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από το «κόκκινο» στο «πορτοκαλί» και για τα δύο νησιά.