Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Ισπανία: Πόρτα σε Σάντσεθ από Ciudadanos και Καταλανούς

Ισπανία: Πόρτα σε Σάντσεθ από Ciudadanos και Καταλανούς
photo Reuters

Οι εκλογές στην Ισπανία δεν κατάφεραν και πάλι να άρουν το πολιτικό αδιέξοδο καθώς οι Σοσιαλιστές δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία.

Έτσι γίνονται προσπάθειες για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνασπισμού στην Ισπανία με τον Πέδρο Σάντσεθ να απορρίπτει κάθε πιθανή συμφωνία με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και να συμμαχεί σήμερα με ορίζοντα τετραετίας με τους αριστερούς Unidas Podemos.

«Η Ισπανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, μια στέρεη κυβέρνηση», δήλωσε ο Σάντσεθ προσθέτοντας ότι η συμφωνία είναι ανοικτή και σε άλλους. Οι 120 έδρες που διαθέτουν οι Σοσιαλιστές και οι 35 των Unidas Podemos δεν επαρκούν για την πλειοψηφία στην 350μελή βουλή.

«Καταλήξαμε σε μια προκαταρκτική συμφωνία για να δημιουργήσουμε στην Ισπανία μια προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία συνδυάζει την πείρα του PSOE με το θάρρος των Unidas Podemos», δήλωσε ο Ιγκλέσιας.

Και πάλι όμως ο συνασπισμός αυτών των δυο κομμάτων δεν δίνει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στην Ισπανία με αποτέλεσμα να γίνεται αναζήτηση νέων συμμάχων. Αυτοί οι σύμμαχοι πάντως, αυτή την ώρα τουλάχιστον, δεν θα είναι το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα καθώς και οι κεντρώοι φιλελεύθεροι Ciudadanos που έριξαν πόρτα στον ισπανό πρωθυπουργό.

Τι απάντησαν οι Καταλανοί

Το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν είναι έτοιμο, σε αυτή τη φάση, να στηρίξει μια κυβέρνηση συνασπισμού, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Σοσιαλιστές και το Unidas Podemos νωρίτερα.

«Αυτή τη στιγμή, η απάντησή μας είναι όχι», είπε η εκπρόσωπος του ERC Μάρτα Βιλάλτα μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Αν θέλουν κάτι από εμάς θα πρέπει να καθίσουν κάτω και να συζητήσουν την επίλυση της πολιτικής διαμάχης», πρόσθεσε, αναφερόμενη στο αυτονομιστικό κίνημα της Καταλονίας.

Οι Σοσιαλιστές εξασφάλισαν 120 έδρες στη νέα Βουλή και το Unidas Podemos 35, όμως για να λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης θα χρειαστούν τη στήριξη και άλλων κομμάτων, αφού δεν συγκεντρώνουν πλειοψηφία.

Δεν συμμετέχει στην συμμαχία το κεντρώο κόμμα Ciudadanos

Το φιλελεύθερο κεντρώο κόμμα Ciudadanos στην Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα υποστηρίξει προκαταρκτική συμφωνία ενός κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ των Σοσιαλιστών (PSOE) και του κόμματος Unidas Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Αντ΄αυτού απηύθυνε έκκληση για μια συμφωνία μεγάλου συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές (PSOE) και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ).

“Απευθύνουμε έκκληση στο αίσθημα ευθύνης του PSOE και του ΡΡ για την επίτευξη μιας μετριοπαθούς και συνταγματικής συμφωνίας με τους Cs (Ciudadanos) στη βάση επίσημων συμφωνιών που είναι καλές για τη χώρα”, ανακοίνωσε το κόμμα.

 

Τσίπρας για συμμαχία Σοσιαλιστών – Podemos: Κάλλιο αργά παρά ποτέ

Την συμμαχία ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Podemos χαιρέτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με μήνυμα στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Ο κ. Τσίπρας έγραψε χαρακτηριστικά: Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση Προοδευτικής κυβέρνησης στην Ισπανία έγινε. Είμαι ευτυχής που οι φίλοι και σύντροφοι, Pedro Sanchez και Pablo Iglesias κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία, όχι μόνο για την Ισπανία, αλλά για την Ευρώπη συνολικά. Η ενότητα των Αριστερών και Προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί προϋπόθεση για την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις