Κόσμος

Ισραήλ: Αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας πίσω από τη φονική έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας «βλέπει» το HRW

Πιθανόν σε αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας οφείλεται η έκρηξη που σημειώθηκε στο μεγάλο νοσοκομείο αλ Άχλι της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW).

«Η έκρηξη, που σκότωσε και τραυμάτισε πολλούς αμάχους στο Αραβικό Νοσοκομείο αλ-Άχλι στις 17 Οκτωβρίου 2023 στη Γάζα, ήταν αποτέλεσμα ενός αυτοπροωθούμενου πυρομαχικού (ρουκέτας), όπως αυτά που χρησιμοποιούν εν γένει παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις», το οποίο έπληξε το χώρο του νοσοκομείου, ανέφερε αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ η εν λόγω οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη δήλωση αναφέρεται πως χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να προσδιοριστεί ποιός εκτόξευσε τη ρουκέτα και αν παραβιάσθηκε το δίκαιο του πολέμου.

«Τα θύματα και οι οικογένειες αυτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν ενώ αναζητούσαν την ασφάλεια στο νοσοκομείο αξίζουν να υπάρξει πλήρης διερεύνηση για να προσδιοριστεί τι συνέβη και ποιος ευθύνεται», ανέφερε η Άιντα Σόγιερ του Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Μια εβδομάδα μετά την έκρηξη, ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είχε δηλώσει πως οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών και εμπειρογνώμονες στα όπλα είπαν ότι αυτή προκλήθηκε πιθανόν από παλαιστινιακή ρουκέτα.

Αμέσως μετά την έκρηξη, η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς είχε κατηγορήσει το Ισραήλ ότι βομβάρδισε το νοσοκομείο.

Το Ισραήλ είχε υποστηρίξει πως το νοσοκομείο επλήγη από αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα αεροφωτογραφίες, ηχογραφήσεις και βίντεο για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό τους.

Σύμφωνα με την ελεγχόμενη από τη Χαμάς υγειονομική αρχή στη Γάζα, εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν από την έκρηξη. Το HRW δηλώνει πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτούς τους αριθμούς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ βομβαρδίζει τον Λίβανο: Εκρήξεις σε Βηρυτό και υποδομές της Χεζμπολάχ – Εντολή εκκένωσης και νεκροί
Η Χεζμπολάχ ζητά εκδίκηση για τον θάνατο του Αλί Χαμενεΐ ενώ το Ισραήλ προσπαθεί να αποκεφαλίσει την σιιτική οργάνωση - Κατεδαφίστηκαν κτίρια και ξενοδοχείο - Πάνω από 50 οι νεκροί
REUTERS
Ανάλυση Politico: Γιατί ο σιωπηλός Μερτς παρακολουθούσε ανήμπορος τον λαλίστατο Τραμπ να επιτίθεται σε Ευρωπαίους ηγέτες
Πρόκειται για ένδειξη αδυναμίας ή για τακτική της γερμανικής διπλωματίας και του ίδιου του Μερτς να καταφύγει στην κολακεία ώστε να αποκομίσει περισσότερα στη συνέχεια από τον Τραμπ;
Τραμπ και Μερτς στο Οβάλ Γραφείο 18