Κόσμος

Ισραήλ: «Η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους δεν είναι ρεαλιστικό σχέδιο – Υπάρχει πρόοδος για εκεχειρία με την Χεζμπολάχ»

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ μίλησε σήμερα (11.11.2024) για θέματα επικαιρότητας, μεταξύ των οποίων οι πιθανότητες για μια κατάπαυση πυρός με την Χεζμπολάχ στο Λίβανο αλλά και τον απώτερο σκοπό της σύγκρουσης με την Χαμάς.

Ο Γκίντεον Σάαρ είπε χαρακτηριστικά ότι έχει σημειωθεί «κάποια πρόοδος» για εκεχειρία με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι το Ισραήλ συνεργάζεται με τους Αμερικανούς προς την κατεύθυνση αυτή στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ισραήλ τόνισε ακόμα πως η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους δεν είναι «σήμερα» ένα «ρεαλιστικό» σχέδιο.

REUTERSREUTERS/Amir Cohen

«Με μια λέξη; Όχι», απάντησε ο Γκιντεόν Σάαρ όταν ερωτήθηκε σχετικά με την προοπτική επανάληψης της διαδικασίας των συμφωνιών του Αβραάμ μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και την πιθανότητα της εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με πολλές αραβικές χώρες μέχρι την Σαουδική Αραβία με αντάλλαγμα την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

«Ενα παλαιστινιακό κράτος θα ήταν ένα κράτος Χαμάς», είπε και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι μία τέτοια θέση είναι σήμερα ρεαλιστική και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές».

«Πολύ χαμηλός» αριθμός συλλήψεων

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών θεωρεί «πολύ χαμηλό» τον αριθμό των συλλήψεων στην Ολλανδία για τα γεγονότα της περασμένης Πέμπτη στο Άμστερνταμ.

Michel Van BergenMichel Van Bergen/via REUTERS

«Ενημερώθηκα από την δήμαρχο του Άμστερνταμ για την συγκρότηση ειδικής επιτροπής έρευνας, αλλά μπορώ να πω ότι μέχρι στιγμής ο αριθμός των συλλήψεων είναι πολύ χαμηλός», είπε. Το Ισραήλ έχει προσφέρει την βοήθειά του στην ολλανδική έρευνα, πρόσθεσε.

Η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε περί τις 60 συλλήψεις για τα γεγονότα της Πέμπτης ()7.11.2024) στο περιθώριο του ματς Αγιαξ-Μακάμπι κατά τα οποία 20-30 οπαδοί της Μακάμπι τραυματίσθηκαν όταν δέχθηκαν επίθεση από ομάδες πολιτών, που σύμφωνα με την ολλανδική αστυνομία ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα στα κοινωνικά μέσα.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα κοινωνικά μέσα, η προέλευση του οποίου δεν πιστοποιήθηκε, εμφανίζονται οι ισραηλινοί οπαδοί να φωνάζουν στα εβραϊκά προκλητικά για τους Παλαιστίνιους συνθήματα.

Το ίδιο το ματς πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες σχετικής ηρεμίας. Ομως αρκετοί ισραηλινοί οπαδοί δεν τήρησαν την ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων των πλημμυρών στην Ισπανία, χώρα που αναγνώρισε πρόσφατα παλαιστινιακό κράτος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ιράν εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι στα Στενά του Ορμούζ - Νάρκες, πύραυλοι και μίλια ακτογραμμής
Τα Στενά του Ορμούζ έχουν πλάτος περίπου 24 μίλια στο στενότερο σημείο του - Και σχεδόν όλη η κυκλοφορία διέρχεται από δύο κύριες ναυτιλιακές οδούς που είναι ακόμη πιο περιορισμένες
Στενά του Ορμούζ
WSJ: Οι ΗΠΑ εξετάζουν την αποστολή επιπλέον 10.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
Ο Τραμπ φαίνεται ότι εξετάζει χερσαία επίθεση παρά την 10ήμερη παύση στις επιθέσεις στις ενεργειακές εγκατάστασεις του Ιράν - Χιλιάδες πεζοναύτες και αλεξιπτωτιστές έχουν πάρει ήδη εντολή να αναπτυχθούν στη Μέση Ανατολή
REUTERS
Ο Τραμπ επιβεβαιώνει ότι η CIA του είπε ότι ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν είναι ομοφυλόφιλος
Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να διασκέδασε με την εκτίμηση της CIA ότι ο νεότερος Χαμενεΐ διατηρούσε μακροχρόνια σεξουαλική σχέση με τον άνδρα δάσκαλό του από την παιδική του ηλικία
Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τραμπ δίνει 10ήμερη παράταση στο Ιράν: «Ιστορική κόλαση» λέει η Τεχεράνη σε περίπτωση χερσαίας εισβολής
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο πως οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν προχωρούν πολύ καλά, ενώ την ίδια ώρα η Τεχεράνη το διαψεύδει και κάνει λόγο για ένα εκατομμύριο «έτοιμους» στρατιώτες
Ντόναλντ Τραμπ