Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ισραήλ: Και τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer στους άνω των 60 ετών

Νέα Υόρκη

Το Ισραήλ θα προχωρήσει και σε τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/Biontech κατά της COVID-19 για τους άνω των 60 ετών.

Έτσι γίνεται η πρώτη χώρα που ανακοινώνει κάτι τέτοιο στις προσπάθειες να επιβραδυνθεί η διάδοση του πολύ μεταδοτικού στελέχους Δέλτα του κορονοϊού, μετέδωσαν σήμερα η τηλεόραση και ραδιοφωνία του Ισραήλ.

Τα άτομα αυτά θα μπορούν να λάβουν την ενισχυτική δόση εφόσον έχουν περάσει τουλάχιστον πέντε μήνες από τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με το Channel 13 TV και τη δημόσια ραδιοφωνία Kan.

Το Ισραήλ ήταν παγκόσμιος ηγέτης στην εκστρατεία εμβολιασμού, με πολλούς ηλικιωμένους να κάνουν το εμβόλιό τους τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο καθώς θεωρούνταν ως το πιο ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού.

Όμως αφότου εμφανίστηκε το στέλεχος Δέλτα, το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει δύο φορές μια πτώση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της μόλυνσης και μια μικρή μείωση στην προστασία που παρέχει απέναντι στη σοβαρή νόσηση.

Η εκστρατεία για την ενισχυτική δόση, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα σύντομα, θα μετατρέψει ουσιαστικά το Ισραήλ σε πεδίο δοκιμής για μια τρίτη δόση πριν από την έγκριση του αμερικανικού οργανισμού φαρμάκων (FDA).

Η Pfizer δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως πιστεύει ότι χρειάζεται η επιπλέον δόση προκειμένου να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η προστασία απέναντι στον κορονοϊό. Η εταιρία λέει ότι μπορεί να υποβάλει αίτηση για άδεια επειγουσας χρήσης στις ΗΠΑ για ενισχυτικές δόσεις ακόμη και τον Αύγουστο.

Μέσα ενημέρωσης ανάφεραν πως ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ έδωσε στους οργανισμούς υγείας το πράσινο φως προκειμένου να χορηγήσουν την τρίτη δόση αφού Ισραηλινοί ειδικοί ενέκριναν την εκστρατεία αργά χθες.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας εκτίμησε πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό μόνο 41% στη διακοπή συμπτωματικών μολύνσεων τον τελευταίο μήνα. Η προστασία απέναντι σε σοβαρή νόσηση παραμένει ισχυρή, στο 91%.

Ορισμένοι ειδικοί επέκριναν την ανάλυση του υπουργείου λόγω πιθανής μεροληψίας που θα μπορούσε να στρεβλώνει τα δεδομένα. Άλλοι είπαν πως το Ισραήλ πρέπει να περιμένει λίγο περισσότερο προκειμένου να λάβει περισσότερες πληροφορίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα μιας τρίτης δόσης.

Περίπου το 57% των 9,3 εκατ. κατοίκων του Ισραήλ έχει εμβολιαστεί. Περίπου 160 άνθρωποι νοσηλεύονται με σοβαρά συμπτώματα και οι ημερήσιες μολύνσεις έχουν ξεπεράσει τις 2.000 από μια χούφτα την ημέρα λίγους μήνες νωρίτερα.

Η κυβέρνηση ελπίζει πως τα εμβόλια θα της επιτρέψουν να αποφύγει κοστοβόρα λοκντάουν προστατεύοντας όσους είναι πιο ευάλωτοι σε σοβαρή νόσηση, ακόμη κι αν οι μολύνσεις αυξηθούν κατακόρυφα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις