Κόσμος

«Ιστορική συμφωνία» για την προμήθεια Arrow-3 υπέγραψαν ο Γερμανός υπουργός Άμυνας και ο Ισραηλινός ομόλογός του

Οι υπουργοί Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους και του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ υπέγραψαν νωρίτερα, συμφωνία για την προμήθεια του μεγάλου βεληνεκούς συστήματος αντιβαλλιστικών πυραύλων Arrow-3.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, ύψους σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο ο κύριος Πιστόριους.

«Με τη συμφωνία για το Arrow-3 το Ισραήλ συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλειά μας στην Γερμανία, στην ασφάλειά μας στην Ευρώπη, στην ασφάλεια του εναέριου χώρου μας. Είναι ιστορική ημέρα», δήλωσε ο κ. Πιστόριους και πρόσθεσε ότι στόχος του Βερολίνου είναι το σύστημα να ενσωματωθεί στην ΝΑΤΟϊκή ασπίδα «ώστε να μπορούν οι γείτονές μας να χρησιμοποιούν αυτή την προστασία».

Ο κ. Γκαλάντ από την πλευρά του τόνισε ότι η συμφωνία – «η μεγαλύτερη μεταξύ Ισραήλ και Γερμανίας» – δείχνει το επίπεδο της εταιρικής σχέσης των δύο χωρών.

«Από την αποκατάσταση των σχέσεών μας, η Γερμανία έχει συμβάλει σημαντικά στην ασφάλεια του Ισραήλ. Σήμερα κάνουμε με υπερηφάνεια το ίδιο για τη Γερμανία – έναν στρατηγικό εταίρο, έναν ευρωπαίο ηγέτη. Μόλις 80 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το Ισραήλ και η Γερμανία ενώνουν σήμερα τα χέρια οικοδομώντας ένα ασφαλέστερο μέλλον και για τα δύο έθνη», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός. Οι γονείς του κ. Γκαλάντ επιβίωσαν του Ολοκαυτώματος και ο ίδιος τόνισε ότι «η συμφωνία αποτελεί συγκινητικό γεγονός για κάθε Εβραίο».

Το Arrow-3, εξήγησε ο κ. Γκαλάντ, αναπτύχθηκε από τον Οργανισμό Πυραυλικής ‘Αμυνας του Ισραήλ και από την ισραηλινή Αerospace Industries και είναι ένα από τα πλέον εξελιγμένα συστήματα του είδους – είναι σχεδιασμένο να εντοπίζει, να παρεμβάλλεται και να καταστρέφει εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους. Το Ισραήλ, πρόσθεσε, έχει τόσο εξελιγμένα αμυντικά συστήματα επειδή από την ίδρυσή του έπρεπε να διατηρεί ποιοτικό πλεονέκτημα, προκειμένου να επιβιώσει.

«Σήμερα το Ισραήλ είναι έτοιμο να επεκτείνει την ασφάλεια και την βιομηχανική συνεργασία του με περισσότερους διεθνείς εταίρους (…) Το Ισραήλ, η Γερμανία και άλλοι πιθανοί εταίροι αντιμετωπίζουμε κοινές απειλές», δήλωσε ο κ. Γκαλάντ, αναφερόμενος στο Ιράν. «Τα ιρανικά drones που χρησιμοποιήθηκαν για να σκοτώσουν αθώους άμαχους σε όλον τον κόσμο είναι μόνο μια πρόγευση του τι θα δει ο κόσμος εάν εκπνεύσει τον επόμενο μήνα το εμπάργκο. Απέναντι στην ιρανική επιθετικότητα, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα τόσο στις δυνατότητές μας και στην ετοιμότητά μας να αμυνθούμε όσο και σε τολμηρές πράξεις στη διεθνή κοινότητα», συνέχισε.

Από τη γερμανική πλευρά τονίζεται ότι το σύστημα θα πρέπει να λειτουργεί το αργότερο έως το τέλος του 2025, με τον Μπόρις Πιστόριους να υποστηρίζει ότι «με το Arrow-3 «θα καλυφθεί το συντομότερο δυνατό το κενό των δυνατοτήτων μας στην εδαφική πυραυλική άμυνα και η γερμανική αεροπορική άμυνα θα είναι έτοιμη για το μέλλον».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
WP: Το Πεντάγωνο ζητά από τον Λευκό Οίκο πάνω από 200 δισ. δολάρια για τον πόλεμο – «Να ευχαριστήσετε τον Νετανιάχου» σχολιάζει ο Αραγτσί
Η εφημερίδα αναφέρει ότι το ποσό θα επιδιώξει να αυξήσει «επειγόντως» την παραγωγή κρίσιμων όπλων που δαπανώνται λόγω του πολέμου
Πεντάγωνο
Ανάλυση CNN: Το αποδυναμωμένο Ιράν επιμένει στην παράταση του πολέμου – Η στρατηγική αντίστασης της Τεχεράνης
Παρά τις καταστροφές, όσοι έχουν επιζήσει από την ηγεσία του Ιράν δείχνουν αποφασισμένοι να παρατείνουν τη σύγκρουση, χρησιμοποιώντας κλιμακούμενη ρητορική και στρατηγική ασύμμετρου πολέμου
Ιρανός αστυνομικός σε διαδήλωση στην Τεχεράνη
Νέο χτύπημα στο MAGA από τον Τζο Κεντ – «Μας είχαν αποκόψει από τον Τραμπ – Δεν υπήρχε λόγος για χτύπημα στο Ιράν»
Έσπασε την σιωπή του ο Τζο Κεντ ο οποίος παραιτήθηκε από επικεφαλής της υπηρεσίας αντιτρομοκρατίας - Μίλησε στον επίσης εξοργισμένο και πρώην υποστηρικτή των MAGA, Τάκερ Κάρλσον
Ο Τζόζεφ Κεντ