Κόσμος

Ιταλία: Ατέλειωτο… σόου του Γκρίλο – Καταθέτει πρόταση μομφής κατά του Ναπολιτάνο

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο αρνήθηκε να προσέλθει σήμερα στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο για συνάντηση με τον πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο.

Ο Ιταλός πρόεδρος κάλεσε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για συζήτηση σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Παρόμοια στάση με το κίνημα του Γκρίλο υιοθέτησε και η Λέγκα του Βορρά, η οποία όμως ανέφερε ότι προτίθεται να λάβει μέρος σε χωριστή συνάντηση με τον Ναπολιτάνο διότι «οι θέσεις της διαφέρουν σημαντικά από εκείνες των υπόλοιπων δυνάμεων της αντιπολίτευσης».

Οι μόνες πολιτικές δυνάμεις που δεν μετέχουν στην κυβέρνηση υπό τον Ενρίκο Λέτα και θα μεταβούν στην σημερινή συνάντηση με τον Ιταλό πρόεδρο είναι το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία και ο δεξιός πολιτικός σχηματισμός Αδελφοί της Ιταλίας.

Ο Γκρίλο αποπειράθηκε να ανεβάσει τους τόνους, ανακοινώνοντας στην πόλη Τρέντο του ιταλικού βορρά ότι σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος του προέδρου της δημοκρατίας.

Αιτία η χθεσινή συνάντηση του Ναπολιτάνο με τα κόμματα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Λέτα για να συζητηθούν διάφορες προτάσεις για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου. «Δεν είμαστε μοναρχία, ούτε προεδρική Δημοκρατία», εξανέστησαν οι εκπρόσωποι των Πέντε Αστέρων στην βουλή και στην γερουσία.

«Ο πρόεδρος βρίσκεται πλέον εκτός δημοκρατικών και συνταγματικών ορίων», πρόσθεσε ο Γκρίλο σε ομιλία του ενόψει των τοπικών εκλογών στην περιφέρεια Τρεντίνο την Κυριακή.

Πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν ότι το πραγματικό «σημείο τριβής» του Γκρίλο με τον πρόεδρο της Ιταλίας είναι η ενδεχόμενη κήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Ο Γκρίλο θεωρεί ότι δεν θα έπρεπε καν να έχει συγκροτηθεί η σημερινή κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας κι επιδιώκει νέα προσφυγή στις κάλπες το ταχύτερο δυνατόν.

Ο Ναπολιτάνο αντιθέτως δηλώνει πεπεισμένος ότι η πολιτική σταθερότητα είναι προς το συμφέρον της χώρας και είναι της άποψης όπως όλα δείχνουν ότι οι νέες εκλογές πρέπει να προκηρυχθούν για το 2015, μετά το τέλος της ιταλικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα διαρκέσει ως την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Η υποβολή πρότασης μομφής εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας προβλέπεται μόνον σε περίπτωση καταστρατήγησης του Συντάγματος ή εσχάτης προδοσίας και για να εγκριθεί απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών και γερουσιαστών.

Επομένως οι περισσότεροι θεωρούν ανούσια την υποβολή μιας τέτοιας πρότασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αθωώθηκε σε δίκη για φοροδιαφυγή γιατί “δεν είχε χρήματα να πληρώσει”

Νέα δίκη του Μπερλουσκόνι για εξαγορά γερουσιαστή

Πιέσεις Λέτα στις ΗΠΑ να απαντήσουν για τις παρακολουθήσεις στις ιταλικές τηλεπικοινωνίες

Έρευνες σε καταυλισμούς στην Ιταλία, με αφορμή την υπόθεση της Μαρίας

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα: Ποια τοποθεσία θα επιλέξουν οι δύο ηγέτες – Τι δείχνει η Ιστορία των συναντήσεων κορυφής στο Άνκορατζ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθούν στην Αλάσκα στις 15 Αυγούστου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κανένα επίσημο στοιχείο για το ακριβές σημείο ή τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς συνάντησης
Εικόνες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ
Ουκρανία: «Καμία παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία» λένε ουκρανοί στρατιώτες – Αμφιβολίες για άμεση εκεχειρία
Στρατιώτες στην περιφέρεια του Χαρκόβου δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τον πόλεμο, απορρίπτοντας κάθε ιδέα παραχώρησης εδαφών, ενόψει της συνάντησης Τραμπ – Πούτιν
Μέλη της 65ης Ξεχωριστής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ένοπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία
Ουγγαρία: Ο Βίκτορ Όρμπαν υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει ήδη κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εκτίμησε ότι η Ουκρανία έχει χάσει τη σύγκρουση και ότι η Ρωσία έχει αναδειχθεί νικήτρια, παραμονή της συνάντησης μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν 1
Η NASA θέλει να εγκαταστήσει πυρηνικό αντιδραστήρα στη Σελήνη – Ποιες θα είναι οι συνέπειες για το διαστημικό δίκαιο
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θέλει να επιταχύνει την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στη Σελήνη πριν από την Κίνα και τη Ρωσία, εγείροντας σημαντικά γεωπολιτικά και νομικά ζητήματα, σύμφωνα με άρθρο της Washington Post
Το λογότυπο της NASA στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Κένεντι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ