Κόσμος

Καναδάς: Διπλωματικό επεισόδιο μετά τη βίαιη σύλληψη μέλους της πρεσβείας της Σενεγάλης

Επεισοδιακή ήταν η σύλληψη μια γυναίκας μέλους του διπλωματικού σώματος της Σενεγάλη, στον Καναδά, η οποία συνελήφθη με τη βία και κάτω από συνθήκες που ερευνώνται.

Συγκεκριμένα, η γυναίκα συνελήφθη σε προάστιο της Οτάβα με τη Σενεγάλη να καταγγέλλει τον Καναδά για «ρατσιστική και βάρβαρη» ενέργεια, ενώ οι καναδικές αρχές υπόσχονται «ενδελεχή έρευνα» για το «απαράδεκτο» περιστατικό.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σενεγάλης κάλεσε τον επιτετραμμένο της καναδικής πρεσβείας στο Ντακάρ για να διαμαρτυρηθεί εντόνως.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τη μεταχείριση που φέρεται να είχε η σενεγαλέζα διπλωμάτις από την αστυνομία της πόλης Γκατινό», απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά, υπογραμμίζοντας πως «αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο».

Καναδοί αστυνομικοί έκαναν έφοδο την περασμένη Τρίτη στο σπίτι της διπλωμάτιδος από τη Σενεγάλη, στη διάρκεια της οποίας «άσκησαν ταπεινωτική σωματική και ηθική βία», σύμφωνα με το Ντακάρ.

«Ο Καναδάς λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση της Βιέννης», που διέπει τις προξενικές σχέσεις από το 1963, επέμεινε η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό.

Το Σάββατο, η τοπική κυβέρνηση στο Κεμπέκ – της επαρχίας όπου συνέβη το περιστατικό – ανακοίνωσε την έναρξη ανεξάρτητης έρευνας για «παρέμβαση της αστυνομίας που εγείρει ερωτήματα» κατά της «Πρώτης Συμβούλου της Πρεσβείας της Σενεγάλης στον Καναδά».

Πώς έγινε η σύλληψη

Η αστυνομία του Γκατινό παραδέχθηκε την εμπλοκή της στο περιστατικό, κατόπιν αιτήματος από δικαστικό κλητήρα για συνδρομή των δυνάμεων ασφαλείας.

«Παρά την υπενθύμιση της διπλωματικής ιδιότητας του θύματος και του απαραβίαστου του σπιτιού της, καναδοί αστυνομικοί της πέρασαν χειροπέδες, τη χτύπησαν άγρια σε σημείο που είχε δυσκολία στην αναπνοή, γεγονός που οδήγησε στη διακομιδή της με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο», σύμφωνα με τις αρχές της Σενεγάλης.

Η καναδική αστυνομία ανέφερε από την πλευρά της ότι επιβεβαίωσε πως «το δικαστικό έγγραφο ήταν έγκυρο» και ότι ο δικαστικός λειτουργός ήταν «ενήμερος για τη διπλωματική ιδιότητα» της γυναίκας.

Υποστηρίζει, όμως, ότι οι αστυνομικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με «ένα επιθετικό άτομο, αρνούμενο να συνεργαστεί». Κάνει λόγο για επίθεση που δέχθηκε μια αστυνομικός που «χτυπήθηκε στο πρόσωπο και τραυματίστηκε». Τότε, σημειώνει, αποφασίστηκε η σύλληψη της γυναίκας, η οποία «αντιστάθηκε» και «τραυμάτισε, δαγκώνοντας δεύτερο αστυνομικό».

Ακολούθως η διπλωμάτης από τη Σενεγάλη «ακινητοποιήθηκε στο έδαφος» και οδηγήθηκε στο «πίσω κάθισμα περιπολικού, υπό την επίβλεψη μιας αστυνομικού». «Δεν ανέφερε ότι τραυματίστηκε ή ότι πονούσε», υποστηρίζει η καναδική αστυνομία.

Λίγα λεπτά αργότερα, στο σημείο έφθασε ασθενοφόρο, επιβεβαίωσε η αστυνομία, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Έρευνα σε βάθος

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σενεγάλης ανακοίνωσε ότι επέδωσε «νότα διαμαρτυρίας», απαιτώντας από τις αρχές του Καναδά «να διενεργηθεί έρευνα και να ασκηθούν διώξεις κατά των υπευθύνων αυτής της απαράδεκτης επίθεσης».

«Ο Καναδάς θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται πλήρως με τη Σενεγάλη προκειμένου να διευθετηθεί αυτή η λυπηρή κατάσταση», διαβεβαίωσε η Οτάβα.

«Αναμένουμε μια ενδελεχή έρευνα», τόνισε η καναδική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζολί είναι «σε επαφή με την ομόλογό της από τη Σενεγάλη».

Η Σενεγάλη είναι εκ των σημαντικότερων εταίρων του Καναδά στη Δυτική Αφρική και ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έχει τακτική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Σενεγάλης Μακί Σαλ – η τελευταία στα τέλη Ιουνίου, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» από Χάρβαρντ και Πανεπιστήμιο Τορόντο - Φοιτητές θα σπουδάζουν στον Καναδά αν δεν ανανεωθεί η βίζα τους
Εάν υπάρξουν περιορισμοί στην έκδοση βίζας, οι αλλοδαποί φοιτητές της Σχολής Διακυβέρνησης Τζον Φ. Κένεντι του Χάρβαρντ θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Σχολή Μανκ Διεθνών Υποθέσεων και Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο
Χάρβαρντ
CNN: Οι μυστικές συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – Οι όροι της Ουάσινγκτον για τα πυρηνικά
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ τόνισαν στο CNN ότι έχουν υποβληθεί αρκετές προτάσεις με βασική και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση το μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν, τον οποίο έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι χρειάζεται
Άνθρωποι περπατούν κοντά σε μια τοιχογραφία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εν μέσω της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ, στην Τεχεράνη
Συνελήφθη ο Νο.1 εγκληματίας του Εκουαδόρ και βαρόνος ναρκωτικών, «El Fito» - Είχε διατάξει τη δολοφονία πολιτικού το 2023
Ο El Fito είχε δραπετεύσει από τη φυλακή La Regional τον Ιανουάριο του 2024 με τη βοήθεια τουλάχιστον δύο φυλάκων, όπου έκτιε την ποινή φυλάκισής του που ήταν 34 χρόνια για φόνο και διακίνηση ναρκωτικών
Συνοδευόμενος από στρατιώτες και αστυνομικούς, ο Adolfo «Fito» Macias, ο αρχηγός της συμμορίας Choneros, φτάνει στο Γκουαγιακίλ του Ισημερινού, αφού συνελήφθη
1
Ρώσος φωτογράφος καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλακή – Παρέδωσε υλικό για καταφύγια της Σοβιετικής Ένωσης σε Αμερικανό δημοσιογράφο
Ο Γκριγκόρι Σκαβαρτσόφ θα εκτίσει την ποινή του σε σωφρονιστικό στρατόπεδο υψίστης ασφαλείας αφού η προδοσία του αποδείχθηκε πλήρως στην δίκη που έγινε
Ρωσική αστυνομία