Κόσμος

Καταρρέει η Alitalia – Ακυρώθηκε σήμερα το 60% των πτήσεων!

Η Alitalia είναι στην δίνη μιας κρίσης από την οποία φαντάζει δύσκολο να βγει. Tο 60% των πτήσεων της Alitalia ακυρώθηκαν σήμερα, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, εξαιτίας απεργίας του προσωπικού της εταιρίας.

Τα μέλη των τριών μεγαλύτερων ιταλικών συνδικάτων –Cgil, Cisl και Uil– προχώρησαν σε τετράωρη απεργιακή κινητοποίηση, ενώ οι εγγεγραμμένοι στα λεγόμενα αυτόνομα συνδικάτα επέλεξαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία.

Κύριες αιτίες της κινητοποίησης είναι οι περικοπές που προβλέπονται από την νέα σύμβαση εργασίας, η οποία θα πρέπει να ισχύσει από την 1η Μαρτίου, αλλά και η νέα οικονομική κρίση της εταιρίας. Χθες, στο υπουργείο Μεταφορών στη Ρώμη ξανάρχισε ο διάλογος της εργοδοσίας με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, αλλά δεν μπόρεσε να επιτευχθεί ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν μεταξύ των άλλων ότι η Alitalia «θέλει να εγκαταλείψει την εθνική σύμβαση εργασίας και να επιβάλει έναν δικό της, εταιρικό κανονισμό. Πρόκειται για μια κίνηση χωρίς προηγούμενο, η οποία είναι ιδιαίτερα σοβαρή».

Σε ανοικτή επιστολή του, που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο, εργαζόμενος της εταιρίας θυμίζει πως ήδη στο παρελθόν, ο μισθός των υπαλλήλων «μειώθηκε κατά 30% για διάστημα έξι μηνών», ενώ προσθέτει ότι «η έλευση επενδυτών από τα Αραβικά Εμιράτα δεν έφερε ουσιαστικά οφέλη, αν εξαιρέσει κανείς έναν αισθητικό καλλωπισμό». «Σε διάστημα οκτώ ετών οδηγηθήκαμε ουσιαστικά τρεις φορές σε χρεοκοπία, αλλά κανείς, εκτός από εμάς τους εργαζόμενους, δεν ζήτησε από τους μεγαλομάνατζερ να αναλάβουν τις ευθύνες τους», γράφει ο εργαζόμενος.

Οι ιταλοί υπουργοί Μεταφορών Γκρατσιάνο Ντελρίο και Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα κάλεσαν την εταιρία να καταθέσει ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης για να μπορέσει να ξεπερασθεί η κρίσιμη αυτή φάση (στα ταμεία της Alitalia υπάρχουν χρήματα μόνον μέχρι τον Ιούνιο) ενώ ζήτησαν και από τα συνδικάτα να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες και να συμβάλουν στην επιτυχία του διαλόγου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΝΑΤΟ: Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων επτά χωρών συνεχίζουν στην Ουάσινγκτον τις συνομιλίες τους για την Ουκρανία
Αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα γιατί το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας δεν συζητήθηκε λεπτομερώς στην τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε νωρίτερα
ΝΑΤΟ
New York Times: Χιλιάδες παιδιά εξαφανισμένα στα ορφανοτροφεία του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία
Έρευνα αποκαλύπτει πώς χιλιάδες παιδιά αποσπάστηκαν από τις οικογένειές τους από τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και τοποθετήθηκαν σε ορφανοτροφεία, μερικές φορές με τη βοήθεια της διεθνούς ΜΚΟ Παιδικά Χωριά SOS
Καπνοί στην Δαμασκό
Η εμμονή του Ντόναλντ Τραμπ με το Νόμπελ Ειρήνης διαμορφώνει πλέον τη διπλωματία του
Ο Αμερικανός πρόεδρος βάζει όλη του την ενέργεια στο να κερδίσει τη διάσημη διάκριση που απέσπασε το 2009 ο Μπαράκ Ομπάμα – Μια εμμονή που επηρεάζει σήμερα τις διπλωματικές του επιλογές, αναλύει η ελβετική εφημερίδα Le Temps
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ 3