Κόσμος

Καταρχήν συμφωνία ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία για το φυσικό αέριο

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατέληξαν σήμερα σε μια "καταρχήν συμφωνία" στο θέμα της διέλευσης μέσω Ουκρανίας του ρωσικού φυσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη.

Ρωσία και Ουκρανία προσπαθούν εδώ και μήνες να φτάσουν σε μια συμφωνία προτού εκπνεύσει το συμβόλαιο στις 31 Δεκεμβρίου. “Υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία, τώρα πρέπει να συζητηθεί στις πρωτεύουσες”, τη Μόσχα και το Κίεβο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μάρος Σέφκοβιτς, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συμμετείχε σήμερα στο Βερολίνο στην τριμερή διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Ρωσία, Ουκρανία και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ χαιρέτισε από την πλευρά του μια “πολύ παραγωγική εργασία” διαπραγμάτευσης, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί “πολύ σύντομα”.

Ο χρόνος πιέζει για μια συμφωνία πριν από την εκπνοή του υφιστάμενου συμβολαίου, στα τέλη Δεκεμβρίου. Καθώς δοκιμάστηκαν από τις ρωσο-ουκρανικές αντιπαραθέσεις για το φυσικό αέριο τη δεκαετία του 2000, οι ενδιαφερόμενες ευρωπαϊκές χώρες γέμισαν τις δεξαμενές τους με φυσικό αέριο, συνεπώς οι επιπτώσεις μιας διακοπής της διέλευσης δεν θα ήταν αισθητές.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει σήμερα το πρωί ότι πίστευε πως θα επιτυγχανόταν μια συμφωνία. “Θα καταβάλουμε προσπάθειες ώστε η ουκρανική πλευρά να ικανοποιηθεί και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές μας να καθησυχάσουν”, δήλωσε κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό από το 2014 με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και την έναρξη του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία. Αυτό το δυσμενές κλίμα επηρεάζει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom και του ουκρανικού Naftogaz.

Και το υφιστάμενο συμβόλαιο είχε υπογραφεί στο τέλος μιας προηγούμενης κρίσης φυσικού αερίου, που είχε επηρεάσει την τροφοδοσία της Ευρώπης στις αρχές του 2010.

Παρότι η Ευρώπη συνεχίζει να εξαρτάται πολύ από το ρωσικό φυσικό αέριο (35% της κατανάλωσης) εξαρτάται πολύ λιγότερο από τη διέλευσή του μέσω Ουκρανίας, η οποία μειώθηκε κατά 40% τα τελευταία 15 χρόνια, έπειτα από δύο ρωσο-ουκρανικές διενέξεις για το φυσικό αέριο (2006, 2009).

Η Ρωσία και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με τη Γερμανία επικεφαλής, κατασκεύασαν αγωγούς φυσικού αερίου παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Τον Σεπτέμβριο του 2011, ο αγωγός Nord Stream άρχισε να λειτουργεί, κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, συνδέοντας τα ρωσικά κοιτάσματα φυσικού αερίου με τη γερμανική ακτή. Ο δίδυμος του αγωγός αναμένεται να εγκαινιαστεί στις αρχές του 2020.

Τα προβλήματα της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου άρχισαν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς η Ρωσία χρησιμοποιούσε τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου ως ένα “όπλο” κατά του Κιέβου, διακόπτοντας τον εφοδιασμό του το φθινόπωρο ή τον χειμώνα (1992, 1993, 1994).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέο «ραντεβού» στην Κωνσταντινούπολη μετά το πρωτοφανές χτύπημα της Ουκρανίας που έπληξε ανεπανόρθωτα το κύρος της Ρωσίας
Πώς ρωσικά αεροσκάφη παγιδεύτηκαν στον ουκρανικό «Ιστό Αράχνης» - Τα βλέμματα στραμμένα στον δεύτερο γύρο συνομιλιών - Ζητούμενο η κατάπαυση πυρός και οι εγγυήσεις κυριαρχίας
Εικόνες καταστροφής μετά το ουκρανικό χτύπημα
20
«Πέρασε στην ιστορία» το ουκρανικό χτύπημα που κατέστρεψε το 34% των ρωσικών βομβαρδιστικών – 7 δις δολάρια το πλήγμα για τη Ρωσία
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ένα από τα μέρη απ' όπου προετοιμάστηκε η επίθεση ήταν «ακριβώς δίπλα στο γραφείο» των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας Maliuk 17
Η τρομακτική προειδοποίηση Γερμανού στρατηγού για το ΝΑΤΟ: Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στις χώρες – μέλη τα επόμενα 4 χρόνια
Ο Γερμανός τόνισε πως οι χώρες - μέλη πρέπει να προετοιμαστούν για να είναι έτοιμες να πολεμήσουν ακόμα και απόψε - Η ευάλωτη περιοχή που υπέδειξε ο στρατηγός ως το σημείο που μπορεί να δεχθεί την επίθεση
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν 7
Ισραηλινή «παγίδα θανάτου» η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα – 31 νεκροί από νέα ισραηλινά πυρά
Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια ως όπλο για να εκμεταλλευθεί τους αμάχους που λιμοκτονούν και να τους συγκεντρώσει σε ζώνες θανάτου - Αρνείται τα πάντα το Ισραήλ και το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα
Γάζα 4