Κόσμος

Κατηφόρα δίχως τέλος για το ευρώ

Πτώση χωρίς αλεξίπτωτο επί τρεις συνεχείς ημέρες για το κοινό ευρωπαικό νόμισμα το οποίο σε αυτό το χρονικό διάστημα έχει ''συντρίψει'' κάθε αρνητικό χαμηλό διμήνου!
 

Σαν να μην ήταν αρκετές οι πιέσεις στο ευρώ από την πολιτική αστάθεια της Ιρλανδίας με τις πρόωρες εκλογές και από την επέκταση της κρίσης σε Πορτογαλία και Ισπανία,έφαγε και την ”κατραπακιά” του χθες το βράδυ δια στόματος Άνγκελας Μέρκελ που διαπίστωσε : “ το νόμισμα αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση”.
 
Η δήλωση αυτή έβγαλε από τα ρούχα του τον Εβαλντ Νοβότνι,πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του συμβουλίου των κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,που επιτέθηκε κατά της Μέρκελ: “Οι δηλώσεις αυτές με εξόργισαν,σε κίνδυνο δεν βρίσκεται το ευρώ,αλλά ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες,πρόκειται για παράλειψη των πολιτικών ηγεσιών να μην κάνουν τη διάκριση ανάμεσα στα δύο,το ευρώ ως νόμισμα είναι απολύτως ανέπαφο”.
 
Όμως η ζημιά είχε ήδη γίνει και η φρενήρης κούρσα καθόδου του ευρώ το οδήγησε σήμερα στο χαμηλό του 1,3284 έναντι του δολλαρίου.
Δηλαδή το ευρώ από το βράδυ της Κυριακής μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης έχασε 0,0502 λεπτά έναντι του αμερικανικού νομίσματος και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Σεπτεμβρίου.
 
Την πτώση του ευρώ ελάχιστα συγκράτησε η ανακοίνωση του γερμανικού ινστιτούτου Ifo για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία η οποία ενισχύθηκε στις 109,3 μονάδες το Νοέμβριο από 107,7 μονάδες τον Οκτώβριο ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πως ο δείκτης θα παρέμενε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
 
Η διολίσθηση του ευρώ γίνεται ακόμα πιο επώδυνη επειδή βρίσκεται στην κορύφωση του ο παγκόσμιος συναλλαγματικός πόλεμος.
Μόνο τυχαία δεν θεωρείται σε αυτή τη συγκυρία η νέα διμερής εμπορική συμφωνία Ρωσίας και Κίνας,με την οποία καταργούνται οι συναλλαγές σε δολάριο και χρησιμοποιούνται τα εθνικά τους νομίσματα, το γουάν και το ρούβλι.
 
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε άλλη χώρα θα σταλούν τα «μαύρα κουτιά» του Falcon με τον Λίβυο αντιστράτηγο που σκοτώθηκε στη συντριβή κοντά στην Άγκυρα
«Η ανάλυση του καταγραφέα συνομιλιών στον θάλαμο διακυβέρνησης και του καταγραφέα δεδομένων πτήσης θα βοηθήσει στον προσδιορισμό των αιτιών της συντριβής», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών
Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και ομάδες έρευνας και διάσωσης στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλί Αχμέντ Αλ-Χαντάντ
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα νέο χάρτη του σύμπαντος από το διαστημικό τηλεσκόπιο «SPHEREx» – Μαγεύουν οι εικόνες από τον «Γαλαξία»
Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που συνέλεξαν από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου, για να μελετήσουν πώς έχουν αλλάξει οι γαλαξίες κατά τη διάρκεια της σχεδόν 14 δισ. ετών ιστορίας του σύμπαντος
γαλαξίας
Προκλητική απάντηση Ερντογάν στην τριμερή Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου: «Δεν θα παραβιαστούν τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο»
«Δεν έχουμε πέσει θύματα των παιχνιδιών τους, δεν έχουμε υποκύψει σε προκλήσεις και δεν θα πέσουμε θύματα» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
5