Κόσμος

Καύσωνας: Στο «κόκκινο» η Ιταλία για το επόμενο κύμα – Μπορεί να σπάσει το ρεκόρ των 48,8 βαθμών Κελσίου

Η νότια Ευρώπη φλέγεται από τις υψηλές θερμοκρασίες που έχει προκαλέσει ο καύσωνας με την κατάσταση σε πολλές χώρες να είναι αφόρητη. 

Η Ακρόπολη έκλεισε στη διάρκεια των πιο θερμών ωρών της ημέρας λόγω του καύσωνα, ενώ στην Κροατία κάτοικοι χωριών καθάριζαν τα αποκαΐδια από τη φωτιά. Στην Ιταλία, υπάρχουν φόβοι για τις επόμενες ημέρες, με τη ζέστη να αναμένεται να ενταθεί και τις θερμοκρασίες να προβλέπεται να ξεπεράσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου την ερχόμενη εβδομάδα στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της χώρας.

Στην Ιταλία οι μετεωρολόγοι βέβαια έσπευσαν να βαπτίσουν «Χάρων» την επόμενη φάση του καύσωνα, μια παραπομπή στον πορθμέα του Άδη σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία. Θα διαδεχθεί τον «Κέρβερο» αυτής της εβδομάδας, που ονομάστηκε έτσι από τον σκύλο με τα τρία κεφάλια, φύλακα του Κάτω Κόσμου. Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), οι δορυφόροι της οποίας παρακολουθούν τις θερμοκρασίες στο έδαφος και στη θάλασσα, έχει προειδοποιήσει πως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία βρίσκονται αντιμέτωπες με ακραίες συνθήκες.

Η θερμοκρασία μπορεί να καταρρίψει το τωρινό ρεκόρ στην Ευρώπη, τους 48,8 βαθμούς Κελσίου που καταγράφηκαν στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021. Ο αντίκτυπος της ακραίας καλοκαιρινής ζέστης έφερε στο επίκεντρο έκθεση που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με την οποία έως 61.000 άνθρωποι μπορεί να έχασαν τη ζωή τους από τους καύσωνες σε όλη την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Χοάν Μπαλέστερ, καθηγητής του Ινστιτούτου της Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία, ανέφερε πως η Γαλλία έμαθε το μάθημά της από τον καύσωνα του 2003 το οποίο χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.

«Υπάρχουν μέτρα που είναι σχετικά φθηνά, όπως, για παράδειγμα, ο συντονισμός κυβερνητικών οντοτήτων και επίσης μια απογραφή των ευάλωτων πληθυσμών», ανέφερε ο Μπαλέστερ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης αυτής.

«Αλλά υπάρχουν [και] πολύ πιο ακριβά μέτρα, όπως για παράδειγμα ο επανασχεδιασμός των πόλεων ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες στέγασης», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

Στην Αθήνα, ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης ανέστειλε τη λειτουργία του από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.

Στην Κροατία, 56 πυροσβέστες με 20 οχήματα και τρία αεροσκάφη προσπάθησαν να θέσουν υπό έλεγχο δασική πυρκαγιά που επεκτάθηκε γρήγορα χθες Πέμπτη λόγω των ισχυρών νοτιάδων κοντά στην πόλη Σιμπενίκ στην Αδριατική θάλασσα. Η φωτιά κατέκαψε το χωριό Γκρεμπαστίτσα, αυτοκίνητα και σπίτια έχουν καταστραφεί.

Οι γιατροί προειδοποίησαν πως οι φτωχότεροι ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας κινδυνεύουν περισσότερο.

«Υποφέρουν από καρδιολογικά προβλήματα, χρόνια βρογχίτιδα, εγκεφαλικά, νεφρική ανεπάρκεια», δήλωσε ο Άνχελ Άμπαντ από το γραφείο βιώσιμης ανάπτυξης του νοσοκομείου Λα Παθ της Μαδρίτης.

«Οι περισσότεροι έχουν χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο και ξέρουμε πως σε αυτές τις περιπτώσεις οι άνθρωποι που δεν έχουν κλιματισμό είναι πιο ευάλωτοι. Αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο και μεγαλύτερη θνησιμότητα φθάνοντας στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων», πρόσθεσε ο Αμπάντ, ειδικός στην προληπτική ιατρική και τη δημόσια υγεία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με βόμβες διασποράς ως αντίποινα για τον θάνατο του Αλί Λαριτζανί – Νεκροί και μεγάλες ζημιές
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να κλιμακώνεται με το Ισραήλ να δέχεται μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις μέχρι στιγμής
ισραήλ
Εκτελέστηκε 50χρονος θανατοποινίτης στη Φλόριντα ο οποίος είχε βιάσει και σκοτώσει νεαρή μητέρα
Πρόκειται για την έβδομη εκτέλεση στη χώρα από την αρχή της χρονιάς, τέσσερις στη Φλόριντα, δυο στο Τέξας και μια στην Οκλαχόμα, όλες με ενέσιμες θανατηφόρες χημικές ουσίες
Ο 50χρονος θανατοποινίτης
Χτυπήθηκε χώρος του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στην Μπουσέχρ του Ιράν - Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή θύματα
Νωρίτερα οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι βομβάρδισαν «με επιτυχία» εγκαταστάσεις ιρανικών πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας κοντά στο στενό του Χορμούζ
Μπουσέχρ
WSJ: H Ρωσία εξοπλίζει το Ιράν με δορυφορικά δεδομένα και drones για πλήγματα στη Μέση Ανατολή
Η Μόσχα έχει επεκτείνει την ανταλλαγή πληροφοριών και τη στρατιωτική συνεργασία, προκειμένου να βοηθήσει την Τεχεράνη να παραμείνει στον αγώνα ενάντια στη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ
Ένα ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Shahed, που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία, πετάει στον ουρανό λίγα δευτερόλεπτα πριν χτυπήσει κτίρια στο Κίεβο της Ουκρανίας