Κόσμος

Καζακστάν: Μετονομάζουν ξανά Αστάνα την πρωτεύουσα για να «σβήσουν» τον Ναζαρμπάγιεφ

Η πρωτεύουσα του Καζακστάν θα μετονομαστεί από Νουρ-Σουλτάν σε Αστάνα, όπως ήταν η προηγούμενη ονομασία της. Η παραπάνω ενέργεια εγκρίθηκε χθες, Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου του 2022, από το κοινοβούλιο και επικυρώθηκε από τον πρόεδρο της χώρας Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ μετά την υπογραφή μιας τροποποίησης νόμου. 

Πριν από τρία χρόνια η πρωτεύουσα του Καζακστάν είχε μετονομαστεί Νουρ-Σουλτάν προς τιμήν του πρώην προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος αποσύρθηκε τον Μάρτιο του 2019 έπειτα από περίπου 30 χρόνια στην εξουσία.

Η πρόταση των βουλευτών της κάτω βουλής του Καζακστάν να επανέλθει το όνομα Αστάνα διατυπώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το κοινοβούλιο της χώρας εκτός από την μετονομασία της πρωτεύουσας, ενέκρινε ομόφωνα και μια συνταγματική τροποποίηση που περιορίζει την θητεία του προέδρου σε μια μόνο επταετία. 

Το 1998 ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ είχε προτείνει την ονομασία Αστάνα για την πρωτεύουσα και συνεπώς, όπως έκριναν οι βουλευτές, η συμβολή του «στην δημιουργία και της ανάπτυξη της κύριας πόλης της χώρας» πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν.

Τον Ιανουάριο του 2022 στο Καζακστάν υπήρξαν μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, με αίτημα αρχικά την μείωση των τιμών στα καύσιμα. Στην συνέχεια προστέθηκαν πολιτικά συνθήματα που ζητούσαν την παραίτηση του Ναζαρμπάγιεφ.

Μετά την κρίση του Ιανουαρίου, ο Τοκάγιεφ είχε επικρίνει δημοσίως τον προκάτοχό του κατηγορώντας τον ότι προστατεύει τους πλούσιους.

Το καλοκαίρι του 2022 διοργανώθηκε δημοψήφισμα για τις τροπολογίες στο σύνταγμα της χώρας. Τις αλλαγές στο σύνταγμα υποστήριξε το 77% των πολιτών. Το αποτέλεσμα ήταν να αφαιρεθούν μεταξύ άλλων από το κείμενο του συντάγματος όλες οι αναφορές στον Ναζαρμπάγιεφ.

Ο Ναζαρμπάγιεφ κυβέρνησε αυταρχικά την πρώην σοβιετική δημοκρατία από την ανεξαρτησία της το 1991 έως το 2019.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Αλί Χαμενεΐ δεν ήθελε για διάδοχό του τον Μοτζταμπά γιατί δεν τον θεωρούσε έξυπνο και κατάλληλο για ηγέτη - Τι γνώριζε ο Τραμπ
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CBS, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ενημερωθεί σχετικά από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών
Ο πατέρας και ο γιος Χαμενεΐ
Η σπάνια φωτογραφία που μοιράστηκε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ με την πριγκίπισσα Νταϊάνα για την ημέρα της μητέρας
Στην ανάρτησή ο Γουίλιαμ έγραψε: «Θυμάμαι τη μητέρα μου, σήμερα και κάθε μέρα, σκέφτομαι όλους όσους θυμούνται σήμερα κάποιον που αγαπούν, καλή Ημέρα της Μητέρας»
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ με την πριγκίπισσα Νταϊάνα
Αραγτσί: Άριστη η υγεία του Μοτζταμπά Χαμενεΐ – Κλειστά μόνο για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους τα Στενά του Ορμούζ
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ απείλησε πως αν χτυπηθούν οι ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν, τότε η Τεχεράνη θα πλήξει αμερικανικές εταιρείες στην περιοχή
Αμπάς Αραγτσί 8
Βαγδάτη: Η στιγμή της επίθεσης με drone στην αμερικανική – στρατιωτική βάση «Victory»
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ιρανική ομάδα Κατάιμπ Χεζμπολάχ - Αυτή είναι και η πρώτη φορά που η οργάνωση χρησιμοποίησε με επιτυχία drone, παρακάμπτοντας τα αμερικανικά συστήματα άμυνας
Βαγδάτη: Η στιγμή της επίθεσης με drone στην αμερικανική – στρατιωτική βάση «Victory»