Κόσμος

Κέρν: Δεν τίθεται θέμα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

Η αυστριακή θέση είναι πως δεν τίθεται θέμα ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε σήμερα με κάθε σαφήνεια ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν, επικρίνοντας ταυτόχρονα ως "τελείως υπερβολική" την εξαγγελία από την Άγκυρα μίας πορείας αντιπαράθεσης απέναντι στη Βιέννη λόγω της αυστριακής υποστήριξης σε ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

Δεν πρόκειται για έλλειψη ευγένειας, υπάρχει ασυμφωνία στο περιεχόμενο, ανέφερε στις δηλώσεις του ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών και επανέλαβε πως για την Αυστρία δεν τίθεται θέμα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, προσθέτοντας πως πάντα τονίζεται πως η Τουρκία είναι “σημαντικός εταίρος”, για παράδειγμα στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής ασφάλειας και της προσφυγικής πολιτικής.

Υπονοώντας προφανώς την οικονομική εξάρτηση της Τουρκίας, ο ίδιος επισήμανε πως η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, με την καταγγελία της οποίας απειλεί τακτικά η Άγκυρα, δεν θέτει σε μονομερή εκβιασμό την ΕΕ, και πως “υπάρχουν πολλά που μπορεί να κερδίσει, όπως και πολλά που μπορεί να χάσει κάποιος, και από τις δύο πλευρές”.

Χθες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλίτ Τσαβούσογλου, αντιδρώντας με δριμύτητα στο “βέτο” που είχε θέσει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς την Τρίτη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ κατά ενός κοινού ανακοινωθέντος των υπουργών Εξωτερικών για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ανακοίνωσε πως από τώρα και στο εξής ο ίδιος θα τοποθετείται σε όλα τα επίπεδα εναντίον της Αυστρίας.

Όπως μετέδωσε σήμερα η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διατεινόταν πως δεν πρόκειται να συζητά με την Αυστρία “της οποίας η Βουλή λαμβάνει αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας και της οποίας ο Τύπος γράφει άσχημα για την Τουρκία”, ενώ ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ασκώντας κριτική στη Βιέννη, τόνιζε σε δηλώσεις του ότι “η Αυστρία σαμποτάρει την ΕΕ”.

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος Κρίστιαν Κερν στις σημερινές δηλώσεις του υπεραμύνθηκε του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζοντας πως “αυτή είναι η θέση της Αυστρίας” (σσ το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας), ωστόσο, όπως παραδέχθηκε, απέτυχε η προσπάθεια στην αναζήτηση υποστηρικτών αυτής της θέσης μεταξύ των εταίρων στην ΕΕ, και στο μέλλον σημάδι ισχύος δεν θα είναι να μπλοκάρει κανείς συνεχώς, αλλά να μπορέσει να βρει πλειοψηφίες.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, ζητώντας ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, έθεσε την Τρίτη “βέτο” στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ως προς την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.

Ήδη την πρώτη ημέρα των εργασιών του Συμβουλίου, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, είχε παραπέμψει στα πρόσφατα ψηφίσματα, τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και της αυστριακής Βουλής, στα οποία υποστηρίζεται σαφώς ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Ταυτόχρονα ο ίδιος είχε τονίσει πως ένα μπλοκάρισμα των συμπερασμάτων θα ήταν “ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, ότι χρειάζεται μία αλλαγή” και επίσης θα έδειχνε πως δεν είναι ασήμαντο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως ισχυρίζεται ο Ερντογάν.

Ο ίδιος είχε διαμηνύσει προ καιρού πως η Αυστρία δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία τους επόμενους μήνες, προσθέτοντας πως δεν “βλέπει” αυτή τη στιγμή καμία πιθανότητα για συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή για μία απελευθέρωση της βίζας για την Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 4
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν
Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία με Τραμπ: «Να σε καλέσω σε 2 λεπτά με τον Ζελένσκι και τους άλλους;» – Δείτε βίντεο
Ένα βίντεο από το ταξίδι του με προορισμό το Κίεβο, ανέβασε ο Γάλλος πρόεδρος, στο οποίο φαίνεται ένα στιγμιότυπο όπου ο Μακρόν συνομιλεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο τηλέφωνο
Ο Εμαννουέλ Μακρόν