Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Κίνα: Η πρώτη επικοινωνία Σι Τζινπίνγκ – Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κίνα: Η πρώτη επικοινωνία Σι Τζινπίνγκ – Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η Κίνα θα στείλει ειδικούς απεσταλμένους στην Ουκρανία και θα διεξαγάγει συνομιλίες με όλα τα μέρη για την επίλυση της κρίσης εκεί, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σι έκανε τα σχόλια στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο, της πρώτης μεταξύ των δύο ηγετών μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV.

Η Κίνα θα επικεντρωθεί στην προώθηση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και θα καταβάλει προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός το ταχύτερο δυνατό, είπε ο Σι στον Ζελένσκι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε λόγο για «ουσιαστική» και «μακρά» επικοινωνία με τον Σι Τζινπίνγκ, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την ανάπτυξη των σχέσεων Ουκρανίας και Κίνας.

«Είχα μια μακρά και ουσιαστική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Πιστεύω ότι αυτή η συνδιάλεξη, καθώς και ο διορισμός του πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Κίνα, θα δώσουν ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων», έγραψε στο Twitter ο Ζελένσκι.

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1651184756623802368?s=20

Ο Σι δήλωσε στις αρχές Απριλίου ότι ήταν πρόθυμος να μιλήσει με τον Ζελένσκι. Ο Ζελένσκι είχε ζητήσει κατ΄επανάληψη από τον Σι να τον συναντήσει, όπως και μετά την επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα τον περασμένο μήνα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις