Κόσμος

Κίνα: Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά για τη χώρα εδώ και δεκαετίες

Ξεπέρασε το ρεκόρ του 1961

Το 2024 ήταν η χρονιά που καταγράφτηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες αφότου άρχισαν να τηρούνται δεδομένα στην Κίνα, ανακοίνωσε αρμόδια δημόσια υπηρεσία, με φόντο τον πολλαπλασιασμό των ακραίων καιρικών φαινομένων σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Η Κίνα, κράτος το οποίο εκλύει τη μεγαλύτερη ποσότητα των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ευθύνεται σύμφωνα με τους επιστήμονες για την κλιματική κρίση. Παραμένει ωστόσο πίσω από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες σε ό,τι αφορά τις εκπομπές ανά κάτοικο.

«Το 2024, η μέση θερμοκρασία σε εθνική κλίμακα ήταν 10,92° Κελσίου, ή 1,03 βαθμός επιπλέον σε ετήσια βάση. Πρόκειται για την πιο θερμή χρονιά από το 1961, την ημερομηνία που άρχισαν να τηρούνται αρχεία πλήρους παρατήρησης», ανέφερε η κινεζική μετεωρολογική υπηρεσία μέσω του ιστοτόπου της.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι τα πιο θερμά που καταγράφτηκαν ποτέ. Τα πιο θερμά δέκα χρόνια από το 1961 καταγράφτηκαν όλα τον 21ο αιώνα», διευκρίνισε.

Η Κίνα είχε ήδη αναφέρει πέρυσι πως ο Ιούλιος και Αύγουστος του 2024 ήταν οι θερμότεροι από το 1961. Αυτό το κινεζικό καλοκαίρι σημαδεύτηκε από ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, ιδίως κύματα καύσωνα σε μεγάλο μέρος των βόρειων και δυτικών περιοχών της.

Η κλιματική αλλαγή προκάλεσε ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα και ζέστη-ρεκόρ πέρυσι, τόνισε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ).

Η παγκόσμια αύξηση των θερμοκρασιών, που κατά μεγάλο μέρος της αποδίδεται στην καύση ορυκτών καυσίμων, έχει σοβαρές συνέπειες, ιδιαίτερα εξαιτίας της συσσώρευσης επιπλέον θερμότητας στην ατμόσφαιρα και στις θάλασσες.

Ο θερμότερος αέρας μπορεί να περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες εξατμισμένου νερού, ενώ οι πιο ζεστοί ωκεανοί σημαίνουν πως καταγράφεται μεγαλύτερη εξάτμιση — και αυτοί οι δυο παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε καταρρακτώδεις βροχές και πιο σφοδρές καταιγίδες.

Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μεγάλες, θανάσιμες και ολοένα πιο δαπανηρές, καθώς συνεπάγονται εκτεταμένες υλικές και καταστρέφουν σοδειές.

Στην Κίνα, δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες που σημειώθηκαν πέρυσι. Τον Μάιο, ισχυρές βροχές προκάλεσαν την κατάρρευση αυτοκινητοδρόμου στο νότιο τμήμα της χώρας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 48 άνθρωποι.

Στην Καντόνα (νότια), οι κάτοικοι έζησαν εξαιρετικά μακρύ καλοκαίρι το 2024. Σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, η μέση θερμοκρασία ξεπέρασε τους 22° Κελσίου για 240 ημέρες, σπάζοντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ, των 234 ημερών, που είχε καταγραφτεί το 1994.

Η Κίνα, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, είναι αντιμέτωπη με μεγάλη αύξηση των μέσων θερμοκρασιών και με κύματα καύσωνα, ξηρασίας και πλημμυρών, ολοένα πιο συχνά.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει υποσχεθεί πως οι εκπομπές CO2 θα φθάσουν στην κορύφωσή τους το 2030 και θα επιτύχει κλιματική ουδετερότητα το 2060. Προσπαθεί ενεργά, συστηματικά και σε ευρεία κλίμακα να αυξήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να επιτύχει τον στόχο.

Το 2024, φονικές πλημμύρες σάρωσαν επίσης την Ισπανία και την Κένυα. Πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν εξάλλου τις ΗΠΑ και τις Φιλιππίνες. Μεγάλη ξηρασία και δασικές πυρκαγιές έπληξαν εξάλλου τη νότια Αμερική. Ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους πέρυσι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Σάλος στο Fox News για τις δηλώσεις κατά των αστέγων – Ο Μπράιαν Κίλμιντ ζήτησε συγγνώμη για το σχόλιό του
Ο Μπράιαν Κίλμιντ σόκαρε σε ζωντανή μετάδοση προτείνοντας να χορηγούνται θανατηφόρες ενέσεις σε άστεγους που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές – Μπροστά στην κατακραυγή, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη
Ο Μπράιαν Κίλμιντ
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποιεί την Ευρώπη: «Η Ρωσία θα κινηθεί κατά των κρατών που θα κατασχέσουν τα περιουσιακά στοιχεία της»
Η Ρωσία δηλώνει ότι η όποια κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων ισοδυναμεί με κλοπή και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα ομόλογα και τα νομίσματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης
Ντμίτρι Μεντβέντεφ 3
Οι καύσωνες, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες του φετινού καλοκαιριού κόστισαν στην Ευρώπη 43 δισεκατομμύρια ευρώ
Εκτιμάται ότι μέχρι το 2029, τα κόστη που προκλήθηκαν από τις καταστροφές του καλοκαιριού του 2025 θα μπορούσαν να φθάσουν τα 126 δισεκατομμύρια ευρώ - Σε δυσκολότερη θέση Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία
Φωτογραφία αρχείου AP Photo