Σάββατο, 27 Απρ.
18oC Αθήνα

Κωνσταντινούπολη: Συλλαλητήριο υπέρ των Παλαιστινίων – «Η Δύση είναι ο ένοχος για τις σφαγές στη Γάζα» είπε ο Ερντογάν

Κωνσταντινούπολη: Συλλαλητήριο υπέρ των Παλαιστινίων – «Η Δύση είναι ο ένοχος για τις σφαγές στη Γάζα» είπε ο Ερντογάν

Χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους σε μαζική διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στην Κωνσταντινούπολη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επαναλαμβάνει ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

«Επαναλαμβάνω ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Το Ισραήλ προσβλήθηκε πολύ από αυτό. (…) Το Ισραήλ είναι κατακτητής, ο Ερντογάν μιλάει καθαρά γιατί η Τουρκία δεν σας χρωστάει τίποτα», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές του φορώντας το μαντίλι της Παλαιστίνης.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κόσμο για την αλληλεγγύη που έδειξαν στους Παλαιστίνιους επισημαίνοντας ότι καρδιές όλων είναι ραγισμένες εξαιτίας όσων συμβαίνουν στη Γάζα.

«Σας ευχαριστώ όλους για την αλληλεγγύη που δείξατε στους Παλαιστίνιους. Οι καρδιές μας είναι ραγισμένες εξαιτίας αυτού που συμβαίνει στη Γάζα. Θα συνεχίσουμε να υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στις φρικαλεότητες στην Παλαιστίνη», ήταν τα λόγια του Τούρκου προέδρου προς το πλήθος που κρατούσε και σημαίες της Παλαιστίνης.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι είναι «ο κύριος ένοχος για τις σφαγές στη Γάζα».

«Οι κύριοι ένοχοι για τις σφαγές στη Γάζα είναι οι Δυτικοί. Με την εξαίρεση ορισμένων συνειδήσεων που ύψωσαν τη φωνή, (αυτές) οι σφαγές είναι ολοκληρωτικά έργο της Δύσης», είπε ο Ερντογάν.

«Σήμερα, κάποιοι βλέπουν τη Γάζα ως ένα μακρινό μέρος που δεν έχει καμία σχέση με εμάς, και μάλιστα το λένε ανοιχτά. Ωστόσο, πριν από έναν αιώνα, η Γάζα ήταν για αυτό το έθνος ό,τι τα Άδανα για αυτήν τη χώρα. Όπως η Μοσούλη είναι αυτό που είναι το Μαρντίν, η Θεσσαλονίκη είναι σαν το Κιρκλαρελί και το Χαλέπι είναι αυτό που είναι η Γκαζιαντέπ, η Γάζα ήταν αναπόσπαστο μέρος της πατρίδας μας που πιστεύαμε ότι ήταν αχώριστο. Μα δυστυχώς μας χώρισαν από όλα αυτά τα εδάφη που μας ανήκουν όσο το αίμα μας, η ζωή μας, η αγάπη μας». τόνισε χαρακτηριστικα. 

«Ο Νετανιάχου είναι τρομοκράτης»

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία είναι ένα μεγάλο κράτος με την ιστορία, τον πολιτισμό, τη γεωγραφία και τον πολιτισμό της. Κανένα περιστατικό, καμία κρίση, καμία συμμαχία που σχηματίζεται στο νότο, το βορρά, την ανατολή, τη δύση και ακόμη και πέρα ​​από τη χώρα μας δεν είναι πιο πάνω την Τουρκία. Όπως έχω ξαναπεί, η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Ο Νετανιάχου είναι τρομοκράτης. Και λυπάμαι για όσους δεν ξέρουν τι πραγματικά είναι η Χαμάς», ήταν τα λόγια του Ερντογάν. 

«Δεν φωνάζουμε μόνο τη σφαγή στη Γάζα. Αλλά υπερασπιζόμαστε την ανεξαρτησία και το μέλλον μας. Τι ήταν η Παλαιστίνη και η Γάζα το 1947 και τι είναι σήμερα; Πως ήρθε το Ισραήλ; Πώς μπήκε; Είναι εισβολέας, είναι οργάνωση», είπε προσθέτοντας ότι η «Η Δύση σας χρωστάει, αλλά η Τουρκία δεν σας χρωστάει. Γι’ αυτό μιλάμε τόσο ελεύθερα. Δεν μπορούν να μιλήσουν γιατί έχουν χρέη. Έρχονται να σας επισκεφθούν και ζητούν τη συγχώρεση σας. Εμείς είμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων».

Στην συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος είπε στο πλήθος: «Αυτοί που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους αμάχους που δολοφονήθηκαν χθες στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, παρακολουθούν σιωπηλά τους θανάτους χιλιάδων αθώων παιδιών σήμερα. Χύνετε δάκρυα για όσους πέθαναν στην Ουκρανία, γιατί δεν μιλάτε για αυτά τα μωρά που πέθαναν στη Γάζα; Δύση, σου φωνάζω, θέλεις να ξαναρχίσεις αγώνα μισοφέγγαρου-σταυροφόρων; Αν προσπαθείτε να κάνετε κάτι τέτοιο, να ξέρετε ότι αυτό το έθνος δεν έχει πεθάνει. Αυτό το έθνος στέκεται όρθιο. Με την ίδια αποφασιστικότητα από τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Λιβύη και το Καραμπάχ».

Φωτογραφίες reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις