Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: Εφιάλτης στην Ευρώπη – Lockdown, απαγόρευση κυκλοφορίας και αυστηρά μέτρα για την πανδημία

Κορονοϊός: Εφιάλτης στην Ευρώπη – Lockdown, απαγόρευση κυκλοφορίας και αυστηρά μέτρα για την πανδημία

Να «οχυρωθεί» με κάθε τρόπο προσπαθεί η Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπίζει το κύμα κορονοϊό που σαρώνει την ήπειρο. Τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο την ώρα που πολλές κυβερνήσεις δεν είναι ακόμα προετοιμασμένες για αυτό και με νέα μέτρα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. 

Η Ευρώπη με τα νέα κρούσματα να ανέρχονται σε περίπου 100.000 ημερησίως έχει με διαφορά ξεπεράσει τις ΗΠΑ, όπου κατά μέσον όρο καταγράφονται περισσότερα από 51.000 κρούσματα καθημερινά.

Η Γαλλία επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν σχολεία, ακυρώνουν προγραμματισμένα χειρουργεία και επιστρατεύουν φοιτητές της Ιατρικής καθώς οι επιβαρυμένες αρχές αντιμετωπίζουν το εφιαλτικό σενάριο μιας επανεμφάνισης του κορονοϊού στις αρχές του χειμώνα.

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στη Γαλλία αυξήθηκε δραματικά, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας για τέσσερις εβδομάδες, από το Σάββατο, στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις, γεγονός που θα επηρεάσει σχεδόν το ένα τρίτο από τα 67 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας.

Η χαλάρωση των lockdown έφερε αύξηση 

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χαλάρωσαν τα lockdowns στη διάρκεια του καλοκαιριού για να αναζωογονηθούν οι οικονομίες τους που είχαν ήδη πληγεί από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα–από τα κατάμεστα εστιατόρια και την επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια–πυροδότησε μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο.

Στη Γερμανία η Αγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε νέα αυστηρότερα μέτρα. Τα μπαρ και οι παμπ είναι μεταξύ των επιχειρήσεων εκείνων που έκλεισαν πρώτες ή που υποχρεώθηκαν να κλείνουν νωρίτερα στο πλαίσιο των νέων lockdowns, αλλά τώρα τα αυξανόμενα ποσοστά μόλυνσης θέτουν επίσης υπό δοκιμασία την αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων να κρατήσουν τα σχολεία ανοιχτά και αδιάκοπη την παροχή ιατρικής φροντίδας για ασθενείς που δεν πάσχουν από COVID.

 

Η Τσεχία, με το χειρότερο κατά κεφαλήν ποσοστό μολύνσεων στην Ευρώπη, υποχρέωσε τους μαθητές σε τηλεκπαίδευση και σχεδιάζει να επιστρατεύσει χιλιάδες φοιτητές Ιατρικής. Τα νοσοκομεία της χώρας ματαιώνουν τις μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις για να αποδεσμεύσουν κλίνες.

“Ορισμένες φορές βρισκόμαστε στα πρόθυρα δακρύων”, λέει η Λένκα Κρέγκοβα, μια προϊσταμένη νοσηλεύτρια στο νοσκομείο Σλάνι κοντά στην Πράγα την ώρα που εργάτες ετοιμάζονται να μετατρέψουν μια πτέρυγα για να δέχεται αποκλειστικά ασθενείς με covid.

Η Πολωνία εντατικοποιεί την εκπαίδευση για τις νοσηλεύτριες και εξετάζει την δημιουργία νοσοκομείων εκστρατείας, η Μόσχα πρόκειται να θέσει πολλούς μαθητές σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης και η Βόρεια Ιρλανδία κλείνει σχολεία για δύο εβδομάδες και εστιατόρια για τέσσερις.

«Στο χείλος της καταστροφής….»

Η κυβέρνηση στην Ιρλανδία αύξησε τα περιοριστικά μέτρα σε τρεις κομητείες στο σύνορο της χώρας καθώς και σχεδόν όλες τις επισκέψεις σε σπίτια ανά τη χώρα.

“Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο ανοσολόγος Πάβελ Γκρεσιόβσκι στην Πολωνία, η οποία χθες κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 6.526 νέων κρουσμάτων και 116 θανάτους.

Οι προσπάθειες παρασκευής ενός εμβολίου συναντούν εμπόδια σε κάποιες περιοχές με την Johnson & Johnson να παγώνει τις κλινικές δοκιμές έπειτα από την ανεξήγητη ασθένεια σε μια από αυτές ενός συμμετέχοντος. Από την άλλη, οι δοκιμές της AstraZeneca στις ΗΠΑ έχουν παγώσει εδώ και πάνω από έναν μήνα.

Η Ρωσία, η οποία κατέγραψε αριθμό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, έχει στο μεταξύ δώσει ρυθμιστική έγκριση για την παρασκευή ενός δεύτερου εμβολίου.

Η Γερμανία, η Αγγλία και η Γαλλία έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί στις πιέσεις για κλείσιμο των σχολείων, αλλά στη Γερμανία οι πολιτικοί συζητούν αν θα πρέπει να παρατείνουν τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου.

Η Ολλανδία επέστρεψε στο μερικό lockdown, κλείνοντας μπαρ και εστιατόρια, αλλά κρατώντας ανοιχτά τα σχολεία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ρωσία και η Ισπανία είχαν πάνω από τα μισά νέα κρούσματα στην Ευρώπη την εβδομάδα μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στις ΗΠΑ, με τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο, 22 πολιτείες έχουν σημειώσει ρεκόρ νέων κρουσμάτων από τις αρχές του μήνα.

Ο αριθμός ωστόσο των θανάτων έχει καθοδική τάση και κυμάνθηκε την τελευταία εβδομάδα στους 700 ημερησίως.

Φτιάχνουν πρόχειρα νοσοκομεία για τον κορονοϊό

Στην Ισπανία, οι αρχές της Καταλονίας επέβαλαν το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων για 15 ημέρες και τον περιορισμό του επιτρεπόμενου αριθμού πελατών μέσα στα καταστήματα.

Η Τσεχία επεσήμανε ότι θα αρχίσει να κατασκευάζει νοσοκομεία εκστρατείας για τους ασθενείς με κορονοϊό σήμερα, ημέρα κατά την οποία ανακοίνωσε 9.544 νέα κρούσματα covid-19, ημερήσιο αριθμό ρεκόρ από τον Μάρτιο όταν η πανδημία έπληξε τη χώρα.

Ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Γιαν Χάματσεκ δήλωσε στο πρακτορείο CTK ότι ο στρατός θα αρχίσει το Σάββατο να κατασκευάζει μια εγκατάσταση χωρητικότητας 500 κλινών σε ένα λούνα παρκ στην Πράγα.

Στο Βέλγιο, με τον δεύτερο χειρότερο κατά κεφαλήν ρυθμό μόλυνσης στην Ευρώπη, τα νοσοκομεία καλούνται τώρα να παραχωρήσουν το ένα τέταρτο των κλινών τους σε ασθενείς με COVID-19.

Στην Αυστραλία, μια από τις πιο επιτυχημένες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, εμφανίστηκαν εστίες του ιού σε δύο από τις πολυπληθέστερες πολιτείες αναγκάζοντας την Νέα Νότια Ουαλία να καθυστερήσει την χαλάρωση κάποιων μέτρων.

Νέοι περιορισμοί επιβλήθηκαν και στην Μαλαισία όπου το παλάτι ανέστειλε όλες τις συναντήσεις για δύο εβδομάδες.

Δεν είναι έτοιμες οι κυβερνήσεις για τη νέα αύξηση κρουσμάτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε σήμερα πως οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι ανέτοιμες μπροστά στο νέο κύμα μολύνσεων Covid-19 και συνέστησε την υιοθέτηση κοινών μέτρων για τη διάθεση των εμβολίων, όταν αυτά καταστούν διαθέσιμα.

«Ενώ η εξέλιξη της πανδημίας επιστρέφει στα επίπεδα του Μαρτίου, δεν συμβαίνει το ίδιο με το επίπεδο της ετοιμότητάς μας», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

 

Ο ίδιος κάλεσε τα κράτη της ΕΕ να υιοθετήσουν μια κοινή στρατηγική για τη νέα φάση της πανδημίας και να αποφύγουν την «κακοφωνία» των διαφορετικών εθνικών μέτρων που χαρακτήρισε τους πρώτους μήνες της πανδημίας στην ήπειρο.

Τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες εμβολιασμού θα πρέπει να στελεχωθούν καταλλήλως με εξειδικευμένους εργαζόμενους οι οποίοι να διαθέτουν τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό, ανακοίνωσε η Επιτροπή, καλώντας τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στην ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας τον Μάρτιο.

Τα εμβόλια θα πρέπει να καταστούν διαθέσιμα πρώτα για τις πιο ευάλωτες ομάδες, που περιλαμβάνουν το υγειονομικό προσωπικό και τους εργαζόμενους σε δομές μακροπρόθεσμης φιλοξενίας, τους ανθρώπους άνω των 60, τους ανθρώπους με χρόνιες ασθένειες, τους εργαζόμενους σε τομείς πρώτης ανάγκης και τις λιγότερο προνομιούχες κοινωνικοοικονομικές ομάδες.

Σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση, που είχε κάνει η Επιτροπή τον Ιούλιο, οι άνθρωποι που ανήκουν στις «ομάδες προτεραιότητας» μπορεί να φθάνουν τα 200 εκατομμύρια σ’ έναν ευρωπαϊκό πληθυσμό 450 εκατομμυρίων.

Η Επιτροπή κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις της ΕΕ να προετοιμασθούν για πιθανή διανομή εμβολίων που μπορεί να χρειάζεται να αποθηκεύονται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Ραγδαία επιδείνωση και άνοδος των θανάτων

Ιδιαίτερα δύσκολα περιγράφει τα πράγματα Ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνοντας ότι υπάρχει επιδείνωση επί τρεις συνεχόμενους μήνες.

Πρόσθεσε ότι αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η αύξηση στα ποσοστά των θανάτων, ενώ τόνισε ότι η κάθε χώρα, αλλά και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά πρέπει να εφαρμόζει μέτρα προστασίας όπως και όταν ξεκίνησε ο ιός.

Η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας είναι βασικά μέτρα, σημείωσε ο κοινοτικός αξιωματούχος. Παράλληλα, βασικό στοιχείο το οποίο καταγράφεται το τελευταίο διάστημα αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε ανθρώπους νεαρότερης ηλικίας. Αναφορικά με το γεγονός ότι καταγράφεται άνοδος των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ο κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον γίνονται περισσότερα τεστ, σε σχέση με την περασμένη άνοιξη που εξετάζονταν κυρίως όσοι είχαν συμπτώματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις