Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Κορονοϊός – Ελβετία: Παραχωρεί τη θέση της για την παραλαβή εμβολίων Moderna στον μηχανισμό διανομής εμβολίων για τις φτωχές χώρες

Κορονοϊός – Ελβετία: Παραχωρεί τη θέση της για την παραλαβή εμβολίων Moderna στον μηχανισμό διανομής εμβολίων για τις φτωχές χώρες
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η Ελβετία παραχώρησε τη θέση της στην «ουρά» για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού της Moderna επιτρέποντας στο διεθνές σύστημα αναδιανομής Covax να έχει πρόσβαση μέχρι το τέλος του έτους σε ένα εκατομμύριο δόσεις, δήλωσε σήμερα η Συμμαχία των εμβολίων (Gavi).

Η χώρα των Άλπεων έγινε έτσι η πρώτη που ανταποκρίνεται σε μια έκκληση του συστήματος Covax στην προσπάθεια να μειωθεί πιο γρήγορα η ανισότητα της πρόσβασης στα εμβόλια ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες, υπογράμμισε η Gavi.

“Με πρωτοβουλία της Gavi, η Ελβετία και η Gavi συμφώνησαν αντίστοιχα με τη Moderna να ανταλλάξουν την παράδοση δόσεων στη βάση του συμβολαίου εφοδιασμού τους με τον παρασκευαστή”, εξηγεί μια ανακοίνωση της Gavi.

Το σύστημα Covax –που δυσκολεύεται να βρει τις απαραίτητες δόσεις εμβολίων προκειμένου να αυξηθεί γρήγορα το ποσοστό εμβολιασμού στις χώρες χαμηλού εισοδήματος– θα διαθέσει κατά συνέπεια το εμβόλιο με αγγελιαφόρο RNA της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρίας το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ενώ η Ελβετία θα παραλάβει τις δόσεις της αργότερα το επόμενο έτος, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

“Χαιρετίζω θερμά αυτή τη σημαντική δέσμευση της Ελβετίας, που δίνει το παράδειγμα ενός απλού τρόπου να δοθεί η προτεραιότητα στον εφοδιασμό των συμμετεχόντων στο Covax”, δήλωσε ο Σεθ Μπέρκλεϊ, επικεφαλής της Gavi.

Η Συμμαχία για τα εμβόλια είναι εκείνη που έχει επιφορτιστεί με τα συμβόλαια εφοδιασμού του Covax με εμβόλια κατά της Covid.

Όμως η βιασύνη των πλούσιων χωρών να λάβουν τις διαθέσιμες δόσεις, όπως και η απαγόρευση επί μήνες από την Ινδία των εξαγωγών εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca που προορίζονταν αρχικά για τον Covax, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στους αρχικούς του στόχους.

Η Gavi και οι υπόλοιποι εταίροι του Covax (ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Unicef και ο Cepi) απηύθυναν επίσης έκκληση για δωρεές δόσεων, όμως αυτή είναι μια μέθοδος που καθιστά πιο δύσκολο τον προγραμματισμό για τους παραλήπτες: κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν οι δωρεές, ούτε τον όγκο τους και τις δόσεις που μερικές φορές πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης.

Το σύστημα που εγκαινίασε η Ελβετία αποφεύγει τα εμπόδια αυτά και επιτρέπει να προετοιμαστούν με μεγαλύτερη ηρεμία οι εκστρατείες εμβολιασμού.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μία εβδομάδα πριν από μία υπουργική σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπου αναμένεται να συζητηθεί, χωρίς πραγματική ελπίδα επιτυχίας, η προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αυτά προκειμένου, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της πρότασης αυτής, να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

Η Ελβετία, όπου η φαρμακευτική βιομηχανία έχει σημαντικό βάρος στην οικονομία, αντιτίθεται σφόδρα στην άρση των πατεντών και επικρίνεται αυστηρά από τις ΜΚΟ και τις χώρες που τάσσονται υπέρ του μέτρου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις