Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Κορονοϊός – Γάζα: Στα όριά τους γιατροί και νεκροθάφτες – «Φράκαραν» νοσοκομεία και νεκροταφεία (pics)

Κορονοϊός – Γάζα: Στα όριά τους γιατροί και νεκροθάφτες – «Φράκαραν» νοσοκομεία και νεκροταφεία (pics)
Reuters

Απελπιστική είναι η κατάσταση στη Γάζα. Ο κορονοϊός «χτυπά» χωρίς έλεος την περιοχή, με τα νοσοκομεία να βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης, προειδοποιούν υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Οι Παλαιστίνιοι που ζουν στη Γάζα φοβούνται ότι ο συνδυασμός της φτώχειας, των ελλείψεων ιατρικών εφοδίων, της επιφυλακτικότητας προς τα εμβόλια, τα ελλιπή στοιχεία για την επιδημία κορονοϊού αλλά και οι μαζικές συγκεντρώσεις λόγω του Ραμαζανιού, θα επιταχύνουν την άνοδο των κρουσμάτων covid-19 η οποία ξεκίνησε πριν την έναρξη του ιερού μήνα των μουσουλμάνων στις 13 Απριλίου.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι στη Γάζα αναφέρουν ότι περίπου το 70% των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι κατειλημμένο σε σχέση με το 37% στο τέλος Μαρτίου. Τις προηγούμενες έξι ημέρες καταγράφηκαν 86 θάνατοι, αύξηση 43% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Γάζα: Ζωντανός εφιάλτης

«Τα νοσοκομεία είναι σχεδόν γεμάτα. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο, όμως τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των σοβαρών και κρίσιμων περιστατικό, κάτι που προκαλεί ανησυχία», δήλωσε ο δρ. Αγιαντίλ Σαπαρμπέκοφ, επικεφαλής της ομάδας Εκτάκτων Καταστάσεων στα Παλαιστινιακά Εδάφη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το ποσοστό θετικότητας στη Γάζα έφτασε το 43% αυτή την εβδομάδα, αν και ο Σαπαμπέρκοφ δήλωσε ότι ο αριθμός ενδέχεται να είναι διογκωμένος καθώς, λόγω έλλειψης διαγνωστικών τεστ, έλεγχοι γίνονται μόνο σε όσους ήδη εμφανίζουν συμπτώματα covid-19.

Ο Σαπαμπέρκοφ δήλωσε επίσης ότι οι αρχές στη Γάζα δεν είναι σε θέση να εντοπίζουν τα ιδιαίτερα μολυσματικά παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για την εξάπλωσή τους στον παλαιστινιακό θύλακα.

Γάζα: «Καμία εκεχειρία»

Και τα νεκροταφεία νιώθουν την πίεση. Στην πόλη της Γάζας ο νεκροθάφτης Μοχάμαντ αλ Χαρές δήλωσε ότι θάβει έως και 10 νεκρούς από covid-19 την ημέρα, σε σχέση με έναν ή δύο ημερησίως πριν ένα μήνα.

«Η περίοδος του πολέμου ήταν δύσκολη, όμως ο κορονοϊός είναι ακόμη πιο δύσκολος για εμάς», επεσήμανε ο αλ Χαρές που έθαβε τους νεκρούς του πολέμου του 2014.

«Στον πόλεμο σκάβαμε τάφους ή θάβαμε τους νεκρούς στη διάρκεια της εκεχειρίας ή της κατάπαυσης του πυρός. Με τον κορονοϊό δεν υπάρχει εκεχειρία».

Η Γάζα, όπου ζουν 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, επί χρόνια έχει περιορισμένη πρόσβαση στον έξω κόσμο λόγω του αποκλεισμού που της έχει επιβάλει το Ισραήλ με τη στήριξη της Αιγύπτου.

Και οι δύο χώρες επικαλούνται τις ανησυχίες τους για τη Χαμάς, την ισλαμιστική οργάνωση που κυβερνά τον θύλακα, και εξηγούν ότι θέλουν να εμποδίσουν την είσοδο εκεί όπλων και χρημάτων.

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι ο αποκλεισμός ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία και ότι έχει αποδυναμώσει εντελώς την οικονομία και τις υγειονομικές δομές της Γάζας, με ελλείψεις σε κρίσιμη σημασίας ιατρικά εφόδια και εξοπλισμό, δυσχεραίνοντας την ικανότητά της να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Η κατάσταση στη Γάζα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτή στο Ισραήλ, όπου το 53% των Ισραηλινών είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της covid-19.

Lockdown στο Ραμαζάνι

Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών η Χαμάς θα επιβάλει από σήμερα νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, κλείνοντας τα τεμένη στα οποία συρρέουν εκατοντάδες πιστοί για τη βραδινή προσευχή στη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Όμως με περίπου το 49% των κατοίκων της Γάζας να είναι άνεργοι και τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου, η Χαμάς δίστασε να λάβει πιο δραστικά μέτρα τα οποία ενδέχεται να πλήξουν ακόμη περισσότερο την οικονομία.

«Ενδέχεται να επιβάλλουμε επιπλέον μέτρα, όμως δεν αναμένουμε σε αυτή τη φάση να επιβάλλουμε πλήρες lockdown», εξήγησε ο Έιαντ αλ Μπόζομ, εκπρόσωπος της Χαμάς.

Υγειονομικοί εκτιμούν ότι οι παράγοντες που οδήγησαν στην τρέχουσα άνοδο των κρουσμάτων είναι μεταξύ άλλων η μη τήρηση της χρήσης μάσκας και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά και το άνοιγμα των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο, κάτι που ενδέχεται να επέτρεψε την εισαγωγή στον θύλακα παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

Γάζα: Πάνω από τους μισούς είναι αρνητές του εμβολίου

Ο σκεπτικισμός απέναντι στα εμβόλια είναι επίσης μεγάλος. Η πλειονότητα των κατοίκων της Γάζας, το 54,2%, δήλωσε ότι δεν θα εμβολιαστεί έναντι του 30,5% που δήλωσε ότι θα εμβολιαστεί και το 15,3% που είναι αναποφάσιστοι, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη χθες (21.04.2021) από το Jerusalem Media and Communications Center.

Μόλις 34.287 άνθρωποι έχουν κάνει μια δόση εμβολίου κατά της covid-19, αν και ο θύλακας έχει λάβει 109.600 δόσεις από τον Φεβρουάριο από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το πρόγραμμα COVAX.

«Η επιφυλακτικότητα πολλών, περιλαμβανομένων των υγειονομικών, να εμβολιαστούν παραμένει βασική ανησυχία», είχε ανακοινώσει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στις 12 Απριλίου.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις